Moderátoři: smith, Koniáš

honzappp

Uživatel

Zaregistrován:
28. 4. 2014

Vytvořeno:
28. 4. 2014, 09:00

Ahoj všem sběratelům.

Nevím, jestli to patří přímo sem, ale našel jsem tohle fórum, když jsem hledal nějakou základní radu. Můj devítiletý kluk se zbláznil do sbírání hezkých kamínků. V muzeu shlédnul nějaké pěkné polodrahokamy a teď mi pořád domů nosí něco, co by chtěl rozříznout, jestli uvnitř něco nebude. Něco jsem si o tom na internetu už přečetl a je mi jasné, že najít nějaký achát mimo lokality s velkým výskytem asi není nic lehkého, ale zároveň jsem z pochytaných informací usoudil, že to nemožné není. Jestli to nemožné je, tak mě prosím opravte 😉 .

Rád bych se odborníků zeptal, jak se pozná surový nerozříznutý achát? Našel jsem informaci, že by to měla být pecka, což chápu jako něco zakulaceného, ale jak rozlišit kámen v kterém uvnitř něco je od obyčejného oblázku? Tuhle informaci se mi nedaří nikde najít a ani nevím, jestli nějaké jednoduché znaky, jak achát poznat jsou. Ty nafocené, které se dají najít na internetu, jsou pochopitelně zobrazeny tou hezkou opracovanou stranou, takže ani na internetu jsem moc neuspěl.

Také bych prosil o radu, jestli je vůbec reálně najít něco v okolí Kladna. Četl jsem že na polích, nebo v nějakém lomu. Jak je to třeba s haldou hlušiny vyvezené z uhelného dolu?

Díky moc za jakoukoliv radu. Rád bych synovi pomohl. Radši ať nosí domu kila kamenů, než nějaké průšvihy :-)

Díky
Honza

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

Vytvořeno:
28. 4. 2014, 09:12

Po okolí Kladna celkom kľudne môže nájsť také pekné pyrity .

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

skodic

Uživatel

Zaregistrován:
25. 1. 2014

Vytvořeno:
28. 4. 2014, 09:55

to Grofik
Ten vypadá jak z Navajunu !!?? Skodic

Lucanus

Uživatel

Zaregistrován:
31. 12. 2013

Vytvořeno:
28. 4. 2014, 10:14

Ja som tiez len zaciatocnik, ale mne pomohli aj videa na YouTube. Staci si len zadat "agates" pripadne aj "czech agates" a achatove pecky tam su aj z opacnej, teda nelestenej strany. Aj ked v Tvojom okoli nie su oficialne ziadne naleziska achatov, je mozne, ze tam predsa len su. Ja som si tiez myslel, ze ich najdem len v melafyre, ale nakoniec som ich nasiel v dutinach a puklinach v ryolite a v andezite v mojom okoli teda vo vyvrelych (magmatických) horninách na lokalitách, kde ich este nikto oficialne nenasiel. Skus si zistit, ake horniny su v Tvojom okoli. No a najjednoduchsie by bolo navstivit miestnu mineralogicku burzu a tam sa opytat domácich zberatelov kamenov. Je potrebne si trochu celu problematiku nastudovat napr. aj z internetu (co je achat, ako vznika, kde sa vyskytuje ...). Ja som stravil mnozstvo casu na internete pokial som pochopil, ako a kde ich mam hladat a atale sa este ucim. Aj teraz zhanam informacie o vyskyte zelezitych kremenov na Slovensku a na internete som zistil, ze ich mam vlastne pod nosom, teda tam, kde sa vyskytuje zelezna ruda a chalcedon.

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
29. 4. 2014, 13:15

Po okolí Kladna celkom kľudne môže nájsť také pekné pyrity . Obrázky: ...

..moc pěkný..

seznam

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2013

Vytvořeno:
30. 4. 2014, 15:00

Zdravím a pro začínajícího achátkáře honzuppp přikládám snímek jednoho kolegy přímo z pole. Takto vypadá pohled na pecku na poli,která je dost opršelá,aby byla rozeznatelná od hrudek hlíny. Na rozdíl od obyčejného křemene,kterých je na polích plno je tato chalcedonová pecka jakoby průsvitná, skelnější. A achát je to až po rozříznutí,ale jen když má nějakou kresbu,nebo barvy. Spousta takovýchto pecek je jenom čistá a pak je to jen chalcedon a ne achát.
Takové se nacházejí v Podkrkonoší, ale západně od Kladna se nacházejí na chmelnicích podobná barevná zkamenělá dřeva. Nebo v okolí Hořovic pěkné železité křemeny. Tak přeji hodně trpělivosti a štěstí při hledání.J.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

Vytvořeno:
30. 4. 2014, 16:24

to Grofik Ten vypadá jak z Navajunu !!?? Skodic

Podobného tvaru sa nachádzajú aj pri Piešťanoch.😉

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

skodic

Uživatel

Zaregistrován:
25. 1. 2014

Vytvořeno:
30. 4. 2014, 18:25

To Grofik - vim ,že se takové krychličky pyritu nacházely také poblíž Hojné Vody v již. čechách , ale byly všechny malých rozměrů - v milimetrech . Jakých velikostí dosahují ty Piešťanské a ty od Kladna ??
Ten lom v Navajunu je krásný zážitek ! Když tam zasvítí sluníčko na tu vrstvu s pyrity , je to jako zlatý důl . Vše září a je to na tmavé brýle ! Strávil jsem tam den a bylo to nádherné !! Skodic

Jiří Véle

Uživatel

Zaregistrován:
14. 11. 2013

Vytvořeno:
30. 4. 2014, 22:27

Pro honzappp
Bydlím cca 10km od Kladna, Tak se se synátorem zastav podívá na to jak acháty vypadají nějakou tu radu taky dám, případně vás někam vezmu. Tady je muj emil jirivele@volny.cz

Subteraneus

honzappp

Uživatel

Zaregistrován:
28. 4. 2014

Vytvořeno:
2. 5. 2014, 10:39

Děkuji všem ze rady a za nabidku pomoci. Urcite se se synem o neco pokusime. Jestli se nam neco povede, dame vedet ;-)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.