Moderátoři: smith, Koniáš

tomi

Uživatel

Zaregistrován:
1. 6. 2010

Vytvořeno:
19. 4. 2014, 22:48

Druhy sa mi lubi najviac,ale aj ostatne su pekne.

joeolahfamily@azet.sk

skodic

Uživatel

Zaregistrován:
25. 1. 2014

Vytvořeno:
20. 4. 2014, 07:00

Pěkný kousky hlavně ten druhý ! Teď to ještě vybrousit aby ta kresba vynikla !! Skodic

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

Vytvořeno:
20. 4. 2014, 08:51

Jednotka a päťka mňa oslovila najviac.

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Lucanus

Uživatel

Zaregistrován:
31. 12. 2013

Vytvořeno:
20. 4. 2014, 15:52

Dakujem za reakcie, ktore svedcia o tom, ze to tu niekto sleduje, co potesi. Ten druhy je sice pekny ale popraskany, lebo to bol maly kusok najdeny v kamennej suti na povrchu pod opadanym listim. Tam su vacsie teplotne vykyvy a v zime voda v mikrotrhlinach zamrzne a praskliny sa tak zvacsuju. Vacsie kusy alebo aj mensie ale z hlbky aspon pol metra, maju trhlin menej. Docital som sa, ze sa trhliny zatieraju pred lestenim voskom, ale kamen treba ohriat, no nie prilis, aby nepopraskal. Skusal som teda kamen polozit na drevenej doske do elektrickej rury zohriatej na cca 60 stupnov a poliat roztavenym voskom. Vobec to nepomohlo, praskliny su stale viditelne.

Lucanus

Uživatel

Zaregistrován:
31. 12. 2013

Vytvořeno:
20. 4. 2014, 17:45

Skusim zahriaty kamen ponorit do nadoby s horucim tekutym voskom a par minut ho budem vakuovat. Mohlo by sa mi podarit dostat vosk aj do tych najmensich trhlin. Vakuovanim som impregnoval aj drevo kyanoakrylatom, ktory sa tak dostal ovela hlbsie pod povrch, ako natieranim stetcom.

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

Vytvořeno:
20. 4. 2014, 18:00

Smaragdy sa podobným spôsobom ako opisuješ upravujú olejom , ale achát ???

Budem zvedavý ako dopadne Tvoj pokus.😲

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Lucanus

Uživatel

Zaregistrován:
31. 12. 2013

Vytvořeno:
20. 4. 2014, 22:43

Tak som to skusil. Jednu rozrezanu plnu (bez dutiny v strede) polku pecky z Mexika s niekolkymi prasklinami som zohrial v elektrickej rure na asi 60 stupnov tak, ze som ju uz neudrzal v ruke. Na reznu plochu som polozil par kuskov vosku zo sviecky, ktore sa hned roztopili a vytvorili suvislu vrstvu olejovitej viskozity. Achatovu polku som s reznom vo vodorovnej polohe, aby roztopeny vosk nestiekol, vlozil do presklenej vakuovej komory a zapol olejove lamelove cerpadlo. Bublinky unikali len s poroviteho okraja achatu, ale z prasklin nie, takze v nich asi nebol vzduch a zostali aj potom viditelne. Na mensi kusok ineho achatu z povrchovymi prasklinami to ale fungovalo aj bez vakua a praskliny zmizli. Vosk je ale nevhodne pouzit na achaty s krystalmi v dutine v strede, lebo ten zatecie medzi krystaly a potom to vyzera nepekne, ako by to bolo mastne.

Vita

Uživatel

Zaregistrován:
27. 6. 2013

Vytvořeno:
25. 4. 2014, 17:17

Galerie makrofotek achátů
http://www.mindat.org/g/296

Zatím tam mám jen pár vybraných detailů - časem tam budou další .

skodic

Uživatel

Zaregistrován:
25. 1. 2014

Vytvořeno:
25. 4. 2014, 18:44

Tak jsem si to prohlídl !! Klobouk dolů - seš velkej machr !!! Když se podívám na moje fotky , tak bych to zahodil i s rukama . Z toho tvýho by se daly dělat obrazy a kam se hrabe Picaso ! Tohle by nikdo nevymyslel - to dokáže jenom příroda ! NÁDHERA !!!! Skodic

tomi

Uživatel

Zaregistrován:
1. 6. 2010

Vytvořeno:
25. 4. 2014, 20:06

Uzasne,normalne by som z toho urobil obrazy na stenu. Neskutocna nadhera. Dufam,ze o tyzden vyjde cas na prechadzku do okolia Slanca,Slivnika....

joeolahfamily@azet.sk

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.