Zaregistrován
23. 10. 2006
Korunka dobrý odkaz, oceňujem podrobnosti pri reze. 👍👍👍
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Zaregistrován
23. 10. 2006
Možno niečo z achatov postúpi do finále? 😉
Obrázky:
Zaregistrován
28. 4. 2016
Tiež Brehov
Obrázky:
Zaregistrován
23. 10. 2006
Teoreticky aj prakticky základnej suroviny je dostatok, teraz je dôležité prinútiť sa pracovať.
V duchu pokus omyl. 😊
Zaregistrován
23. 10. 2006
Mám kandidáta na vytvorenie zaujímavej vzorky.
Uvidím? 🙄😊
Obrázky:
Zaregistrován
21. 10. 2018
Ahoj,to nebude jen tak.tady odkaz. https://cs.geologyidea.com/1166-iris-agate.html
Zaregistrován
9. 7. 2013
Je to přesně to co jsem psal. Záleží na struktuře chalcedonu-achátu, jeho čistotě, a hustotě a orientaci vrstev.
Jinak je článek otrocký překlad přes automatický překládač:
1) "To by nefungovalo v kruhu nebo špendlíku" bych přeložil lépe, že by to nefungovalo v prstenu (ring) a broži...
2) "Musí být nakrájeny na plátky tak, aby řezaná plocha byla kolmá k pruhu achátu." Lépe než pruh spíše vrstva ... k vrstevnatosti achátu ...
3) "Aby bylo možné pozorovat efekt duhovky, musí..." snad efekt duhy 😁
A hlavně to světlo - na drahém opálu a motýlích křídlech postačí světlo denní dopadající, u iris achátů je nutno použít světlo umělé a procházející skrz opravdu velmi tenký plátek.
České acháty jsou spíše barevné, popraskané, malé oproti některým jiným světovým lokalitám a vyříznout z nich super čistý, dobře orientovaný plátek opravdu průsvitného chalcedonu složeného z vrstviček tak akorát správně orientovaných a správné velikosti mikrokrystalů (vláken) chalcedonu prostě nejde, není z čeho.
Tedy, nic více než hra světla na struktuře chalcedonu (=kryptokrystalickém křemeni).
kpt.
Zaregistrován
28. 6. 2008
Hm, nejhorší je nařezat a vyleštit takto tenké plátky. Tuším, že někde psali, že by měly být do 3mm, což je dost málo a to já nesvedu.
Jinak by to chtělo hodně vrstvičkatý achát, přesně jak se psalo výše.
Dělala jsem doma jeden pokus. Kdysi jsem si koupila přívěsek z achátu, který je tenký. Je to brazilský achát. Tak jsem zkoušela prosvěcovat a světe div se, v tom achátu jsou některé vrstvy, které by měly tendenci opravdu při prosvícení a jistém úhlu zářit. Nebylo jich moc, ale bylo to zajímavé. Takže proč to nezkusit s nějakými našimi?
Kdo ví...
Zaregistrován
28. 6. 2008
PS: Ty z Břehova vypadají zajímavě!
Zaregistrován
23. 10. 2006
Korunka, píla čo bude spĺňať technické parametre na pílenie 3mm plátkov je možné kúpiť myslím okolo 200 € poloprofesionalne prevedenie.
Dobrá cena. 👍
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.