Zaregistrován
23. 10. 2006
Nezachytil som pôvod tohto kúsku, ale podobne brúsené veci mali brazílčania.
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Zaregistrován
9. 7. 2013
Pro korunku:
nejde o nic jiného než hru světla v tenkém prosvíceném plátku chalcedonu / achátu, kdy se bílé světlo rozkládá na své barevné spektrum na mikrokrystalické (vláknité) struktuře chalcedonu. Obdoba hry světla v opálu?? Pokud se mýlím opravte mně.
s pozdravem kpt.
Zaregistrován
23. 10. 2006
Čiže teoreticky aj prakticky pokiaľ mám vhodné acháty aj z našej oblasti je vysoká pravdepodobnosť vybrusenia podobného nádherného kúsku?
Moja predstava bola, že z našich achatov sa nedá, alebo ako to je kpt?
Zaregistrován
9. 7. 2013
... myslím, že ne asi na každém, ale na některých tence vybroušených plátcích čistého nezbarveného chalcedonu-achátu by se takový jev mohl objevit, lépe nebo hůře... asi ne na barevných, a bude asi záležet též na struktuře a velikosti a "hustotě" vláken - mikrokrystalů SiO2 které jednotlivé vrstvy chalcedonu skládají...
něco podobného jako barvoměna opálů??, nebo barvy motýlích křídel - struktura šupinek na křídlech motýlů vytváří taky všechny barvy duhy, pod určitým úhlem osvětlení.
Je to jen o struktuře materiálu. Konečně, i CD disk má barvy - niz zvláštního, prasklina v křemeni taky doužkuje, olejová skvrna na vodě taky, jen fyzika a strukrura materiálu.
Zaregistrován
23. 10. 2006
Niekedy skúsim, nejaké acháty mám s priehľadnejšim chalcedonom, vďaka za zaujímavú inšpiráciu kpt. 👍😊
Zaregistrován
28. 6. 2008
Je to zajímavé. Také jsem googlila a vygooglila, že je to hlavně tuším na Mexických. Jak zde bylo napsáno, že je chalcedon tvořen obrovským množstvím vrstviček a to pak odráží světlo. Přesně jak píšete. Fakt zajímavé. A napadlo mne to samé- zda by to nemohly mít i některé naše achátky :-)
Asi v Mexiku, nebo kde, z toho údajně dělali vitráže v oknech a vždy když svítí z druhé strany světlo, dělá to tuto duhu.
No, člověk se pořád učí a objevuje :-)
Je to hodně zajímavé.
Zaregistrován
28. 6. 2008
Zaregistrován
28. 6. 2008
https://showmerockhounds.com/2014/10/17/iris-agates/
Jsou krásné... Pokud se někdo do těch pokusů pustíte a vyleštíte tenké plátky, tak dejte vědět, to by mne fakt zajímalo, co naše acháty...
Zaregistrován
1. 6. 2010
Zaregistrován
1. 6. 2010
Mám 5 kusov navyše,takže môžem pomeniť aj za iné ...aj s inými užívateľmi
Obrázky:
joeolahfamily@azet.sk
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.