Nevím, jestli někdo nabídl křemeny z Klášterecké Jeseně , jsou pěkné a objevují se dost na mineralogických burzách.Tam se dají sehnat i super kousky, ale stojí ?????
Obrázky:
Našel jsem to na Rovních, říznout se to nedalo, tak jsem to obrousil
a ono to na mne furt ČUMÍ . Tak jsem to nazval MAGICKÉ OKO .
Obrázky:
Karneol a nebo achát?
Přeji pěkný den.
Obrázky:
Toto je jednoznačně achát. Lokalitu bych tipoval z polí v oblasti ŽELEZNICE a okolí
,ale je to tip , bez záruky.
Díky, koupil jsem ho na blešáku v Liberci. Žádná popiska se bohužel nedochovala. Nálezce - původní majitel si kameny řezal a brousil sám. Měl prý velkou sbírku minerálů, kterou nyní děti rozprodávají, nemají bohužel k tomuto krásnému koníčku blízko.
Sběratel v Lomnici nad Popelkou bydlel, je velmi pravděpodobné, že lokalita vzorku byla opravdu kolem Železnice.
Pěkný achát z Turecka a podobný z doubravického lomu.
Ten náš má asi 12 x 6 cm.
Obrázky:
Když se někdy najde pěkný , barevný úlomek, tak se pokusím z něj něco
vytvořit. Toto je úlomek achátu z Kněžnice.
Obrázky:
Ahoj, chtěl bych dostat jasnou odpověď na to, jak zabránit tomu, aby se mi při leštění dostal CEROX do prasklin, případně jak ho odtamtud následně dostat. Slyšel jsem o voskování ale že prý voskovat až potom co proběhne leštění, a to mě přijde divný (nechci ty acháty zkazit).
Cerox se tam dostane, myslím že se tomu zabránit nedá. Leda vyplnit praskliny už před leštěním (vosk, tmel, pryskyřice - nejlépe ve vakuu),
Dá se omezit usazovaní v prasklinách. Leštit malou koncentrací ceroxu a často máčet a vyplachovat ve vodě,
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.