to korunka:
Jak jsem tady už několikrát psal - když mám čas tak brousím, leštím, fotím ale nehromadím 😁 !
Takže lituji, ale více z blízka vyfocen nebude neb už nejsem majitelem !
.....tady jedna Doubravice.
a detail je tady http://www.mindat.org/photo-129786.html
Obrázky:
... a abychom trochu oživili téma,
na první fotce je "nepovedený" drobný "skoroachát" z Hončovy hůrky u Příbora - vlastně jen čistým, hodně průsvitným (až budí dojem černé barvy) chalcedonem vyplněná dutina v pikritu
a na druhé pak obdobný "nepovedený" achát, vlastně jen směs modrošedého chalcedonu, bílého kalcitu a nějakých zelených "chloritů"
... ne vždy se podaří ..., ale i tak jsem si tyto vzorečky ponechal jako zajímavé ukázky minerálů lokality Hončova hůrka u Příbora
tož tak
Obrázky:
Na detaily je ten čistý chalcedon ideální a díky tý průsvitnosti to dostane hloubku a ta slabě bílá vrstva usazená na těch stěnách schovává někdy zajímavý tvary!
Dráčov - FoV 6mm. To je podobnej případ akorát ten chalcedon nebyl až tak čistej a průsvitnej.
Obrázky:
neskutečné!, super!! - jak jsi to a čím nakreslil ??
Tohle bych namalovat nesvedl - to umí jen příroda 😉
Achátový "mořský pobřeží" 😁
Železnice, FoV 8mm.
Obrázky:
Vita, Ty ma neprestávaš udivovať. Teraz si tu nadhodil otázku, že čo bolo skôr: ,, Či organická alebo anorganická príroda?" Posledné obrázky mi pripomínajú nakladené rybie ikry. Mám doma akvárko s rybičkami a niečo sa mi podarilo za tie roky odchovať. To posledné foto zo Železnice sa podobá na nakladené ikry mojich ancistrusov, také krásne žlto-oranžové. Už tam pridať len samčeka ako ich opatruje a nemá to chybu. Si klasa!
Omlouvám se , že sem vkládám tuhle fotku protože nesouvisí s acháty ale reaguje na tvoji úvahu o živý a neživý přírodě.
Tohle mi připomíná sasanku nebo nějakou kytku 😁
Je to minerál Kakoxen z lokality La Lande, Plumelin, Francie .
Skutečná velikost fotopole je 2mm .
Fakt to vypadá jako živý ale jde o minerál .
Obrázky:
Tady dva detaily z achátů od Železnice 😉
Taky jako "živý" 😁
FoV 10mm
FoV 12mm
Obrázky:
Vita, my laici ak nepoznáme pozadie vzniku týchto fotiek a materiálu, uverili by sme akémukoľvek vysvetleniu od Teba. Ale napadlo ma, čo keby si také fotky poslal na určenie, napr. do nejakého oceánografického inštitútu a s prosbou o identifikáciu uvedeného druhu morskej sasanky. V prípade druhej fotky do prírodovedného ústavu ohľadom určenia obrázku tohoto lišajníka, ktorý si nafotil na dovolenke trebárs niekde v Grónsku. Však to aj vyzerá ako keby sa to dralo spod ľadu. Chcel by som vidieť tie vedecké kapacity ako tuho by premýšľali a študovali Tvoje fotky. Oni by zrejme prišli na to, že to nie je celkom košér ale aj tak. Koľko by im to trvalo?
Zdravím,přesto,že jsem viděl už mnoho achátů,nestačím žasnout,co všechno se dá v těchto kamenech vidět. To je prostě nádhera!!!! A když to ještě někdo umí vyfotit a má fantazii,tak k tomu už není co dodat. To by možná bylo i na nějakou speciální výstavu s názvem - Svět v kameni. Gratuluji Vitovi k těmto snímkům a děkuji i za ostatní,že nám umožní tuto vnitřní krásu achátů vidět.J.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.