Moderátoři: smith, Koniáš

Vita

Uživatel
#291 - 16. 10. 2013, 09:34

to korunka:
Jak jsem tady už několikrát psal - když mám čas tak brousím, leštím, fotím ale nehromadím 😁 !
Takže lituji, ale více z blízka vyfocen nebude neb už nejsem majitelem !

.....tady jedna Doubravice.
a detail je tady http://www.mindat.org/photo-129786.html

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

kpt

Uživatel
#292 - 17. 10. 2013, 20:24

... a abychom trochu oživili téma,

na první fotce je "nepovedený" drobný "skoroachát" z Hončovy hůrky u Příbora - vlastně jen čistým, hodně průsvitným (až budí dojem černé barvy) chalcedonem vyplněná dutina v pikritu

a na druhé pak obdobný "nepovedený" achát, vlastně jen směs modrošedého chalcedonu, bílého kalcitu a nějakých zelených "chloritů"

... ne vždy se podaří ..., ale i tak jsem si tyto vzorečky ponechal jako zajímavé ukázky minerálů lokality Hončova hůrka u Příbora

tož tak

Obrázky:

Vita

Uživatel
#293 - 17. 10. 2013, 22:09
kpt
... a abychom trochu oživili téma, na první fotce je "nepovedený" drobný "skoroachát" z Hončovy hůrky u Příbora - vlastně jen čistým, hodně průsvitným (až budí dojem černé barvy) chalcedonem vyplněná dutina v pikritu a na druhé pak obdobný "nepovedený" achát, vlastně jen směs modrošedého chalcedonu, bílého kalcitu a nějakých zelených "chloritů" ...

Na detaily je ten čistý chalcedon ideální a díky tý průsvitnosti to dostane hloubku a ta slabě bílá vrstva usazená na těch stěnách schovává někdy zajímavý tvary!

Dráčov - FoV 6mm. To je podobnej případ akorát ten chalcedon nebyl až tak čistej a průsvitnej.

Obrázky:

kpt

Uživatel
#294 - 17. 10. 2013, 22:12

neskutečné!, super!! - jak jsi to a čím nakreslil ??

Vita

Uživatel
#295 - 17. 10. 2013, 22:20

Tohle bych namalovat nesvedl - to umí jen příroda 😉

Achátový "mořský pobřeží" 😁
Železnice, FoV 8mm.

Obrázky:

TONY-KK

Uživatel
#296 - 18. 10. 2013, 00:19

Vita, Ty ma neprestávaš udivovať. Teraz si tu nadhodil otázku, že čo bolo skôr: ,, Či organická alebo anorganická príroda?" Posledné obrázky mi pripomínajú nakladené rybie ikry. Mám doma akvárko s rybičkami a niečo sa mi podarilo za tie roky odchovať. To posledné foto zo Železnice sa podobá na nakladené ikry mojich ancistrusov, také krásne žlto-oranžové. Už tam pridať len samčeka ako ich opatruje a nemá to chybu. Si klasa!

Vita

Uživatel
#297 - 18. 10. 2013, 07:17
Vita, Ty ma neprestávaš udivovať. Teraz si tu nadhodil otázku, že čo bolo skôr: ,, Či organická alebo anorganická príroda?" Posledné obrázky mi pripomínajú nakladené rybie ikry. Mám doma akvárko s rybičkami a niečo sa mi podarilo za tie roky odchovať. To posledné foto zo Železnice sa podobá na nakladené ikry mojich ancistrusov, také krásne žlto-oranžové. Už tam pridať len samčeka ako ich opatruje a nemá to chybu. Si klasa!

Omlouvám se , že sem vkládám tuhle fotku protože nesouvisí s acháty ale reaguje na tvoji úvahu o živý a neživý přírodě.
Tohle mi připomíná sasanku nebo nějakou kytku 😁
Je to minerál Kakoxen z lokality La Lande, Plumelin, Francie .
Skutečná velikost fotopole je 2mm .
Fakt to vypadá jako živý ale jde o minerál .

Obrázky:

Vita

Uživatel
#298 - 18. 10. 2013, 08:39

Tady dva detaily z achátů od Železnice 😉
Taky jako "živý" 😁
FoV 10mm
FoV 12mm

Obrázky:

TONY-KK

Uživatel
#299 - 18. 10. 2013, 16:56

Vita, my laici ak nepoznáme pozadie vzniku týchto fotiek a materiálu, uverili by sme akémukoľvek vysvetleniu od Teba. Ale napadlo ma, čo keby si také fotky poslal na určenie, napr. do nejakého oceánografického inštitútu a s prosbou o identifikáciu uvedeného druhu morskej sasanky. V prípade druhej fotky do prírodovedného ústavu ohľadom určenia obrázku tohoto lišajníka, ktorý si nafotil na dovolenke trebárs niekde v Grónsku. Však to aj vyzerá ako keby sa to dralo spod ľadu. Chcel by som vidieť tie vedecké kapacity ako tuho by premýšľali a študovali Tvoje fotky. Oni by zrejme prišli na to, že to nie je celkom košér ale aj tak. Koľko by im to trvalo?

seznam

Uživatel
#300 - 18. 10. 2013, 18:20

Zdravím,přesto,že jsem viděl už mnoho achátů,nestačím žasnout,co všechno se dá v těchto kamenech vidět. To je prostě nádhera!!!! A když to ještě někdo umí vyfotit a má fantazii,tak k tomu už není co dodat. To by možná bylo i na nějakou speciální výstavu s názvem - Svět v kameni. Gratuluji Vitovi k těmto snímkům a děkuji i za ostatní,že nám umožní tuto vnitřní krásu achátů vidět.J.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.