Korunka-makro tej dvojky bude urcite krasne,hlavne v tom burkovom mraku,resp. vrch Fuji
joeolahfamily@azet.sk
..už se musím s nákupem achátů hodně krotit, ale ... copak lze odolat??
Jedna ukázka z Madagaskaru, achát, vel. cca 17x5cm.
Obrázky:
..acháty jsem si dost oblíbila, ale koukám, že sem fotky dávám především já a Vita. Copak někdo nemáte také na ukázku nějaké pěkné vzorky na pochlubení?
Tak já taky přidám jednoho braziláka...
Obrázky:
..krásný kousek 😉
Tak já přidám... ale není to nic extrovního...
Obrázky:
Krasny kameny..
Mam otazku: jak lze od oka poznat tyhle vzacnejsi kameny (ruzny polodrahokamy).. kdyz jdu treba polni cestou anebo lesem a vidim tam hromadu sutru, jak poznam, jestli to je anebo muze byt napr. achat, kterej bude po rozriznuti takhle krasnej? Jako jejich povrch nijak vabne nevypada a jiz rozriznuty se (predpokladam) v prirode bezne nevyskytujou :-)
elle34 (zavináč) upcmail.cz
..tak předně musíš vědět, kde se vyplatí hledat- kde je správné podloží a co je možné v něm najít. To zjistíš studiem litaratury. Pokud hledáš např. acháty a hledáš v oblastech, kde se nachází jiné horniny, pak samozřejmě nic takového nenajdeš, hledáš-li třeba na cestách vysypaných štěrkem, pak je to o štěstí, od kud byl štěrk přivezen. Hodně jsem hledala ve štěrku- vždy se něco zamímavého dalo najít. V Krkonoších jsem si ze silnice přinesla ametyst, z Harachova nějaké fluority a pod., z Českého středohoří jsem ve štěrku na cestě posbírala olivíny, jinde české granáty a pod. To znamená, vždy se vyplatí koukat, ať jsi kde jsi.
Acháty tvoří specifické pecky, je to o cviku, ale v oblastech, kde se nachází se mnohdy ani jiné nerosty nenalézají, takže nejdou zaměnit. Oproti křemeni mají jemnější lom i barvy. Křemen se vždy láme ostře. Těžko se to vysvětluje. Prostě např. vyhlášená a už vysbíraná lokalita, kterou tedy mohu klidně zmínit,(majitelé si ty pole hlídají)- Kozákov. Když tam přijedeš na pole, nic jiného, než acháty a jaspisy se na poli snad ani nenalézají. Maximálně horniny, ve kterých se tyhle polodrahokamy nalézají. Takže tam když sebereš co ti připadá jako "pecka"-kulovitý útvar, nemůžeš se splést. Pak už je jen otázkou, co se objeví po rozříznutí. Zda to budou kameny s nic moc kresbou, nebo zvětralé kousky, nebo naopak může překvapit kámen s krásnou kresbou. To se mění dle lokality- přítomnosti různých prvků, které dávají achátům mnohdy neuvěřitelné barvy, vzory pak vznikají postupným srážením křemičitého gelu. Ty bývají mnohdy také úchvatné. A jak to tak bývá, těch opravdu krásných je méně. Mnohdy sebereš třeba hrst pecek a jen jedna je po rozříznutí opravdu pěkná.
Koukám, že jsi z Prahy. U vás se nálézají hromady krásných zkamenělin. Jezdila jsem tam. Za acháty by jsi musel na sever. Základ je přečíst literaturu.
PS: Také vzpomínám, už je to nějaké to desetiletí, když jsem ještě chodila do školy- vždy jsem se cestou domů zastavila u trati. Byly tam hromady štěrku, dovezené odněkud z Ústecka. Nezapomněla jsem ty hromady propátrat. V té hromadě jsem nacházela natrolit a jiné zeolity. Jindy mne známí vzali na výlet někam ke Koňěprusům a cesta tam byla vysypána vápencem- našla jsem tam svého prvního Ortocera (zkamenělý hlavonožec) Nedávno jsem okupovala sousedovu hromadu s místním vápencem, kde jsem pro změnu hledala drobné krystalky spinelu a jiné nerosty.
Jednoduše- najít se dá lecos všude. Stačí sebrat to, co tě zaujme a pak se to snažit určit- tak se to naučíš. Bez studia literatury se to ale neobejde. Musíš napřed něco vědět, aby jsi věděl kde co hledat a jak to vypadá. Není to těžké.
korunka - mnohokrat diky za naprosto vycerpavajici odpoved 😉
elle34 (zavináč) upcmail.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.