Vita, preboha a koľko tie šutre vážia? Ale sú celkom povedal by som pohľadné a ,,pozerateľné". No ak by som toto dovliekol do obývačky, tak najprv ja...amen... a potom achát ... amen...! Taký masív by moja polovička v domácnosti už nestrávila. A brúsil si ich Ty? Podaril sa Ti aký taký rovinný brus? Na také ťažké váhy sú potrebné riadne kotúče a more trpezlivosti. Vita ak je to Tvoj výtvor, tak veru hlboká poklona.
to TONY-KK : no on byl v obýváku jen po nezbytně nutnou dobu😃 - už ho dávno nemám ale faktem je že byl velikej. Tohle se řezalo na velký pile na mramor, to by se v malý hobby dílně fakt asi říznout nedalo ale potom ten následnej lesk tak to jo - to je home-made práce a to se brousí opáčně než malý kameny - kámen sedí na zemi a přes bowdenový rameno jezdíš po tom takovou "litinovou-flexou"(regulovatelný otáčky) a tu si postavil kamarád. Takže nasypeš na kámen SiC o hrubosti 150 a pěkně krouživejma pohybama brousíš a brousíš (jako když by jsi brousil kapotu u auta) - no potom to umeješ nasypeš na to SiC o hrubosti 600 a zase krouživý pohyby a furt a furt až pomalu do úplnýho zblbnutí. Pak tam vyměníš malou "litinu" za dřevotřísku a nasypeš na to leštidlo(oxid hliníku je na polský lepší protože dokáže dát do lesku i ten porfyr - s CEROXEM mi to nejde) a zase krouživý pohyby až do zrcadlovýho lesku. Tohle už je fakt na malou dílnu docelý velký protože kdyby jsi to obrátil a položil na klasickej litinovej kotouč(tak jak se acháty dělaj normálně) tak se ti ten kotouč tou vahou zastaví 😁 .
Byly říznutý i vyleštěný do přesný roviny - takže žádný sjetý hrany nebo křivá plocha - po stránce opracovaní byly perfektní a v zrcadlovým lesku😎
Jestli si to vybavuju správně tak ten spodní vážil někde kolem 30kg ale už si to fakt přesně nevybavuju a ten horní - ten nebyl tak těžkej tam to bylo někde kolem 17kg .
to seznam: No právě, že byly zajimavý jen tou velikostí - byly to dekorace né sbírkový kameny.
napsal/a:
Zadejte si ve vyhledávači - YouTube - agate,tam je balvan!!! A je to asi ze součastnosti.J.
Jo jo - to znám a osobně i znám jednoho z šťastnejch nálezců - to je šutřík jak má bejt !
No tak jasně všechno má svý řešení 😁 - vystěhuju postele, vystěhuju skříně - a nastěhuju (asi oknem protože dveřma by to asi neprošlo) takovejhle šutřík😆 a když se budu hodně snažit tak z něj tak za rok vybrousím postel a je po problému typu " kam s ním" 😁
to seznam:
Vím, že to není přesně k tématu acháty protože jde o ametysty ale jestli si dobře pamatuju tak před pár lety se objevilo pár taky docela relativně větších "bloků" řízlejch bochovickejch ametystů. Když to bylo v lesku - tak ta struktura - ta fialová barva - no to byly úplný pohádkový kameny !
Teď jsem kvalitní Bochovice dost dlouho neviděl .
..jsou to opravdu obři, ale...
..škoda, že nejsou více probarvené, nebo nemají pestřejší vzory. Už jsem se v minulosti také dívala na zástupce této lokality, ale dosud jsem nenašla vzorek, který by mne něčím upoutal. U našich je to snažší, sice jsou to velikostí drobečky, ale mnohé jsou krásně barevné...
Teď čekám i jedoho zástupce z Madagaskaru, tak jsem zvědavá, co přijde. Máte také nějaké? Připomínají mi opály s dendrity.
No tyhle dva velký nijak barevný nejsou však jsem psal "dekorace" a jak je napsaný výše jediná zajímavost na nich je ta velikost 😃 !
Záleží na tom co chceš a co hledáš a co se ti líbí ale pokud jde o polský acháty z lokality Nowy Kosciol a napíšeš že jsi dosud nenašla vzorek který by tě něčím upoutal tak já když si zadám do google "agaty nowy kościół" a dám si obrázky - tak já bych si teda vybral a né jeden . Jedinej rozdíl proti českejm je to , že to jsou porfyrový acháty a většina má tvar hvězdy(když ty porfyrový koule chladly tak vnitřním pnutím se to potrhalo do takovejhlech ostrejch hvězdicovejch tvarů)a takhle vzniklý pukliny byly následně vyplněný chalcedonem. Já taky trpím hlavně na český ale viděl jsem - a to i na výstavách - takový "poláky" že by ti brada bouchla o zem 😃 . Maj dokonalou hustou kresbu , většina má nádherný jemný pastelový barvy ale najdou se mezi nima i takový, že ty barvy maj jako pěst na oko tzn. sytý a výrazný. Dokonce jsem měl nedávno(shodou okolností minulý týden) v rukách poláka - dost velkej cca 3kg a to byl celej kompletní achát vyloupnutej z toho porfyru. Barevně a kresbou fantazie. Ten Nowy Kosciol je dost podobnej jako St. Edigien . A to nemluvím o achátech z "Ploczek" - to je extra třída !
Tak teď mini Nowy Kosciol 😆
54x46mm
60x50mm
78x42mm
Obrázky:
A tři detaily achátů lok. Ploczki Gorne, Polsko, FoV 5-8mm
Obrázky:
..hm, tak toto jsou opravdu pěkné ukázky. Já mám asi problém s tím porfyrem okolo. Na mne působí rušivě, ale asi je to o tom, že člověk je zvyklý na vylouplé. Koukám po nich jen na Aukru a sem tam jsem mrkla i do našich internetových obchodů. Je tam výběr hodně omezen. Rozhodně je nechci za každou cenu- spíše čekám, až se objeví nějaký přijatelný- co mne zaujme, někde u nás. V prosinci bych se chtěla jet podívat na mineralogickou burzu do Písku, tak doufám, že se tam nějaké pěkné acháty, nejen naše, objeví.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.