Moderátoři: Tomako, acme2000, smith

acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

Vytvořeno:
18. 9. 2008, 11:30

Jo jo, musím jen souhlasit :-) mimochodem s těmi osobnostmi na bankovkách - doporučuji publikaci Money of the World - soubor 4 knih - je to vydané u nás, ale v angličtině; původní cena asi 3000 Kč, ale viděl jsem v rozmezí od 500 do 1000 Kč. Jsou tam jednotlivé platné emise bankovek všech států světa a u každé bankovky dané emise je popsán daný výjev, v případě nějaké osobnosti i krátký životopis. To mě skutečně dostalo a překvapilo, taky se o toto zajímám, rád jsem se s některými známými, kteří žijí v jiných evropských státech sázel, ať mi schválně dají otázku, co je na některé z jejich bankovek a (z 90%) jsem to věděl (narozdíl od nich :-)). Takto jsem rovněž vyhrál i kvízovou soutěž v trezoru ČNB kam jsem se (seč 27letý) propašoval se skupinou studentíku (ještěžě mám známé učitele a ti ze mě udělali žáka, který byl zrovna nemocný :-D)

Šenfi

Moderátor

Zaregistrován:
30. 3. 2008

Vytvořeno:
18. 9. 2008, 22:58

Jestli myslíš ty z roku 2000 od J. Jašové a spol. tak ty mám a je to vskutku pěkné čtení, sice je to dost stručné, ale aspoň pak člověk ví, kde má dál hledat.
Jinak na výstavě "Lidé a peníze" jsem taky byl a dokonce jsem tam taky vyhrál tu jejich brožurku (tuším, že po nás chtěli, abychom vyjmenovali cca 5 autorů ČS bankovek nebo mincí). Jen je škoda, že se tam běžný člověk těžko dostane a když jo, tak jen na tak malou chvilku. Nám paní průvodkyně na závěr nechala jen asi 45 min. na to, aby jsme si prohlídli co jsme chtěli, což je opravdu na takový množství vytrýn plných krásných a zajímavých věcí velmi krátká doba.

acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

Vytvořeno:
19. 9. 2008, 08:58

Já jsem to vyhrál ruličku slisovaných bankovek za odpověď, kdo je na 200 Kč (tahle otázka mě až urazila a následně i reakce průvodkyně, která pochválila mého kámoše/učitele, který je o rok mladší, že "má chytré žáčky" :-)). O publikaci se soutěžilo "těžkou" otázkou a to, kdo je postupně na všech platidlech + co je zobrazeno na 10 Kč. No, dal jsem prostor ostatním (příručku už jednu doma stejně mám), ale když jsem slyšel ty jejich odpovědi (např. - a to jsou to třeťáci z ekonomický akademie!! - "jééé, ona je i dvoutisícovka?" nebo "na tý pětitisícovce je ňákej prezident -Havel?"), tak už jsem to nevydržel a vyjmenoval jsem co je na aversech i reversech + co je na 10 Kč a doplnil jsem to i o info, že původně měla být 10 Kč papírová, měl na ní být Svatopluk a měla být hnědá. No, pán docela koukal a pak se mě po prohlídce ptal, jestli se o to nějak zajímám, tak jsem přiznal že trochu jo :-D ...btw - příručku jsem věnoval tomu učiteli, ať si jí daj do školního fondu.

Jo, ale co mě rozladilo na té výstavě, že tam maj vystaveny z cennějších bankovek jen faximile a kolikrát skutečně i takové ušmoulané z oběhu nebo tak :-( čekal jsem, že tam třeba bude vysvětleno, jak je to s bankovními perforacemi, proč se používalo zároveň perforací SPECIMEN a NEPLATNÉ, že tam budou i třeba nějaké zmetky nebo víc nerealizovaných návrhů bankovek... v tomhle mě to teda upřímně dost zklamalo

Šenfi

Moderátor

Zaregistrován:
30. 3. 2008

Vytvořeno:
19. 9. 2008, 22:13

:P Gratuluju, vítej v klubu ruličkových milionářů. 😃
Od známého z ČNB jich taky pár mám. Mně se jinak ta výstava líbila. Uznávám, že tam sice mohli dát víc originálů, ale na druhou stranu kde jinde uvidíš taškové razící stroje, kamenné peníze z Mikronésie, báňské insignie, razidla, prvorepublikové falsifikáty nebo třeba tunu zlata 😉 .
Ono přeci jen je tam znát, že hlavním cílem výstavy je seznámi žáky zš a sš s numismatkou a funkcí centrální banky a to si myslím, že plní víc, než dobře.
Jinak na zámku v Teplicích taky mají pěknou expozici o numismatice a notafilii. Sice se tam nesetkáš s kdovíjakými vzácnostmi, ale zajímavý to rozhodně je.

vassilij

Uživatel

Zaregistrován:
12. 8. 2006

Vytvořeno:
20. 9. 2008, 19:13

Pánové, dá se teda dostat do ČNB i soukromě ? - mám cestu do Prahy, tak bych aspoň věděl, co o volnu podniknout .

Šenfi

Moderátor

Zaregistrován:
30. 3. 2008

Vytvořeno:
20. 9. 2008, 21:26

Jde to, ale musel by ses objednat několik týdnů (možná i měsíců 😃 ) předem a taky by vás muselo být víc, pro jednoho člověka by to nejspíš neudělali (součástí je kromě výkladu a prohlídky i videoprojekce krátkého filmu).

acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

Vytvořeno:
22. 9. 2008, 08:49

vassilij > jak píše šenfi, pro jednotlivce je to problém, zkoušel jsem se tam nějak dostat ofiko, ale musel jsem potvrdit nějakej šílenej termín dopředu (asi 4 měsíce) vč. přesné hodiny (!) prohlídky, tak jsem holt využil ten méně košér způsob (z pohledu čnb), ale asi jediný schůdný pro mě

numpszi

Moderátor

Zaregistrován:
16. 8. 2008

Vytvořeno:
1. 10. 2008, 18:00

acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

Vytvořeno:
1. 10. 2008, 18:08

numpszi > proč myslíte, že jde o manipulaci? upřesněte prosím, na aukci se mi nic divného nezdá

rihav

Uživatel

Zaregistrován:
11. 5. 2007

Vytvořeno:
1. 10. 2008, 18:55

numpszi > proč myslíte, že jde o manipulaci? upřesněte prosím, na aukci se mi nic divného nezdá

Pokud tomu spravne, tak klicove slovo by melo byt "serie"🙂

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.