Redys

Uživatel

Zaregistrován:
16. 3. 2013

Vytvořeno:
17. 3. 2013, 21:56

Když jsme u automatek, jaký máte názor na tuto hodnotu na AU3 J.Hradec?
Na této automatové známce se s výjimkou hodnoty 7,5 Kč vyskytují pouze celé hodnoty (23,-Kč nebo 24,-Kč atd.). Tisk byl již ukončen.
O hodnotě 23,45 Kč se žádný katalog nezmiňuje.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

dědek

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2009

Vytvořeno:
17. 3. 2013, 22:27

V porovnání s tou předchozí známkou je tam tolik nepřesností, jako by to někdo dělal ručně, nebo je to normální?

Redys

Uživatel

Zaregistrován:
16. 3. 2013

Vytvořeno:
17. 3. 2013, 22:38

Právě se mi to také nezdá. Myslím si, že je to padělaná hodnota (např. nikde jinde jsem neviděl Kč tak blízko číslici..) Otázkou je, proč by si "autor" vybral právě hodnotu 23,45 neboť zrovna hodnota 23,-Kč je sama o sobě tou nejméně běžnou ( spolu s hodnotou 35,-Kč) ze všech AU2 (Pěnkava oceňuje 270,-Kč, ostatní hodnoty tak do 100,- podle nominále). Proč si nevybral nějakou dostupnější variantu?

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
18. 3. 2013, 01:04

Podle těch "kterým se to povedlo" automat hodnotu 999 Kč natiskl tehdy, když tam někdo vrazil tisícovku (nebo tisícovku a vyšší). To prý neschroustal a vyhodil nesmyslné číslo. Otázka je proč by to tisklo 987 Kč, akorát to jsou číslice jdoucí po sobě.
23,45 Kč je podle mně celkový švindl:
1) před hodnotou není hvězdička, která na JH prostě normálně být musí
2) neznám sice všechny varianty tisku všech automatů, ale nemyslím si, že by na nějakém bylo Kč nastaveno tak blízko čísel a že by se mohlo dostat tam moc doleva (a to přesto, že to lítá "od čerta k ďáblu" i na jednom automatu)
3) podle mne je desetinná tečka moc blízko trojce

Všechno ovšem může být otázka náhody nebo, a to by bylo horší, někdo měl možnost si pohrát s automatem (známka bez hodnoty je taky dost drahá na to, aby ji někdo takto upravoval).
Vidím tam ale dvě zajímavosti, které, pokud by to bylo reálné, by se asi měly opakovat i na jiných hodnotách: všimněte si prostřední tečky v oblouku pětky - je vyhnutá dovnitř a ta nad ní ven a čtverka je rovněž celkem charakteristicky deformovaná. Pokud někdo dodá automat, který toto má u poslední nuly a u čtverky (na známkách Veveří a Zvíkov) a Kč tak moc vlevo, budu nad tím přemýšlet.
Jediné co je, svým způsobem, zajímavé je to, že 23,45 jsou číslice jdoucí po sobě.
V každým případě mi tam ale citelně chybí ta hvězdička.

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
18. 3. 2013, 01:22

Jediný co moc nechápu jsou ty převrácené hodnoty (viz ten exponát Koupal). Vysvětlení by sice bylo, ale vždy z toho vychází spíš sabotáž než nedopatření.

blazek007

Moderátor

Zaregistrován:
17. 11. 2006

Vytvořeno:
18. 3. 2013, 08:48

Já si myslím, že u jehličkové tiskárny nelze brát v potaz nějakou pravidelnost nebo nepravidelnost číslic, je to asi již dané technikou tisku. Ale tvar "Kč" sedí při porovnání s ostatními známkami. Takže známka bude rozhodně - alespoň podle mého názoru - pravá. Když se podíváte na všechny nesmysly, která za ta léta z automatů vylezly, tak bych o padělku nemluvil.

dědek

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2009

Vytvořeno:
18. 3. 2013, 11:15

Prohlédl jsem si to pořádně a musím opravit svůj názor. Téměř jistě to bylo vytištěné jehličkovou tiskárnou a velmi pravděpodobně i v automatu.

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
18. 3. 2013, 17:18

Proč? Pravidelnosti se vyskytují. Například jeden automat (nikdy nevím který) má vysloveně užší druhou nulu. Jinak je to záležitost fontu.
Jako, je možné, že to vylezlo z automatu (já takový štěstí nikdy nemám), ale proč tam není ta hvězdička nebo třeba nějaké jiné nesmysly jako ??§§%% apod., jak někdy bývá?
Respektive, je to z běžného provozu nebo někdo měl možnost do toho nějak zasáhnout?* To je případ těch obrácených tisků. Podle mne toho lze docílit jedině tak, že se tam známka dá obráceně a to mi přijde celkem složité, pokud nebudeme uvažovat v rovině "pás se přetrhl, při navazování to dali obráceně".

*Rozhodně od dob Veveří a doplnění hvězdiček klesl podobných hodnotových nesmyslů na ... nulu(?). Občas bývá vytištěný program, ale nesmyslná hodnota, kolik jste jich viděli? Nevyskytuje se v aukcích ani jinde a to přitom JH už delší dobu v automatech není.

Si ale myslím, že, protože ti co se automatovýma zabývají tvrdí že to je skutečně možné, by mělo jít poznat z kterého automatu to vypadlo. Chtělo by to začít tím, aby někdo dodal obrázky "výrobků" jednotlivých automatů.

Lacewings

Uživatel

Zaregistrován:
13. 3. 2012

Vytvořeno:
18. 3. 2013, 18:37

Pouze úvaha- ,,nesmysly jako ??§§%% apod,, nejedná se v tomto případě o ZT technika,který ověřoval funkčnost .Takový test,kde není hodnota a,program nemohl tudíž žádnou částku započítat do paměti na vyůčtování.

blazek007

Moderátor

Zaregistrován:
17. 11. 2006

Vytvořeno:
18. 3. 2013, 19:51

Hvězdička tam není pravděpodobně proto, že ta známka pochází ještě z období, kdy před hodnotovými číslicemi hvězdičky nebyly. V počátcích provozu automatu takových nesmyslů vylezlo habaděj. Na výstavě Brno 2000 mě z 10 kusů odebraných známek 0,40 Kč vylezly 2x bez hodnoty a 2x na horním okraji samé § jeden vedle druhého. Co se týká přetržení pásu - nevím, ale zdá se mě dost pevný na to, aby se jen tak přetrhnul. Spíše bych řekl že jde o manipulace techniků, kteří automaty obsluhují.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.