Moderátoři: smith
Zaregistrován
12. 8. 2006
Tak podle fotek se jedná u exemplářů z Faroukovy sbírky a z aukce Künker 100% ně o dva různé kusy. Ještě by to chtělo fotku kusu z UBS, protože při hmotnosti 139,34g u vedené u exempláře z aukce Künker se může teoreticky jednat o tentýž kus (vzhledem k vysoké hmotnosti je otázkou, jak přesné váhy měli k dispozici).
Zaregistrován
6. 7. 2009
Bylo to u Künkera v upoutavce na rijnove aukce, vypada to ze to stahli.
Zaregistrován
6. 7. 2009
K mincim dochovanym dnes pouze v nekolika kusech nalezi nize prezentovany jednostranny ctvrtkrejcar razeny za vlady Karla VI. v roce 1720 v prazske mincovne. V literature je nekdy uvaden i rocnik 1713 mincmistra J.J.Rittera, ale vzhledem k tomu ze je obrazove takrka shodny s pulkrejcarem stejneho rocniku, jedna se pravdepodobne pouze o jeho okrajeny kus. Rocnik 1720 vzhledem k vyrazene hodnote je nezpochybnitelny, i kdyz byl nekterou literaturou vlivem spatne zachovalosti nekterych kusu prirazovan do Kutne Hory, kdy oznaceni hodnoty bylo mylne precteno jako mincmistrovska znacka J.F.Weyera (dve zkrizena kladivka).
Ctvrtkrejcar byl razen z Ag predepsane ryzosti cca 89/1000 a z Ag minci razenych v Praze v ramci tolarove meny mel nejnizsi nominalni hodnotu. Nize byl uz jen maly peniz Rudolfa II. (1/6 krejcaru), tento nominal vsak jiz byl zaveden v ramci predesleho grosoveho udobi.
Ukazka:
Karel VI., 1/4 krejcar 1720, mincovna Praha, mincmistr Ferdinand Scharff
literatura:
I.Halacka – Vladni mince zemi Koruny ceske – typ 1850
soukroma sbirka
(ex sbirka Hubert Janovsky)
Obrázky:
Zaregistrován
6. 11. 2008
V ruce jsem neměl, blahopřeji šťastnému majiteli...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
6. 7. 2009
vyridim mu to, diky. 😉
Zaregistrován
23. 6. 2007
aaaajtakrajta. Sice tohle období nedělám, ale fajnová věcička.😋
Zaregistrován
7. 7. 2010
1/4 krejcar 1713 Praha existuje. V žádném případě se nejedná o okrájený 1/2 krejcar, to tvrdili někteří, "takyznalci", kteří ho ale zřejmě nikdy neviděli.
1/4 krejcar 1713 má totiž daleko menší "průměr" obrazu, nežli 1/2 kr.,podobně jako 1/4 kr. 1720.
K tomu viz studie Jiřího Michla uveřejněná v katalogu Nummus Praha.
1/4 kr 1713 je mince extrémně vzácná. Publikoval ji Janovský jako Unikát.
Umístění tohoto exempláře není známo, pokud to není některý z následujících.
Další exemplář se objevil na 1. aukci pobočky Tábor.
Další exemplář (jiný) na aukci Nummus Olomouc asi před 12-ti lety (asi č. 28.??).
Zdravím😃 😈 😈 😈 😈
Zaregistrován
6. 7. 2009
Dekuji za cenna upresneni ohledne Ritterova 1/4 krejcaru, doplnil jsem si to. Clanek J.Smerdy v brnenskych Zpravach ktery tuto razbu zpochybnoval i poznamka I.Halacky v Dodatcich I.(MKC) budou tedy bohuzel zavadejici.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.