Moderátoři: smith

khhhh

Uživatel

Zaregistrován
8. 12. 2009

#11 - 5. 11. 2011, 12:26

Kucera: gratuluji, opravdu nádherný kousek

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#12 - 5. 11. 2011, 12:30

To Kučera.
Pane kolego, souhlasím s Vámi, že mince z počátku vlády patří k těm nejkrásnějším ražbám Marie Terezie. Možná, že by byla velká škoda je zaškatulkovat pouze do pražské mincovny, protože podle mého názoru, pokud je budeme brát z uměleckého a ryteckého směru, pak jsou tyto portréty a nejenom ony, krásné na všech mincích a je úplně jedno na jakém nominálu a z v jaké mincovně byly raženy.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#13 - 12. 11. 2011, 13:00

Vyjimecne a velmi vzacne mezi vladnimi mincemi tolaroveho obdobi v zemich Koruny ceske jsou ty se zobrazenym portretem panovnika zepredu, tzv. en face. Byly razeny za vlady Ferdinanda II. v prazske mincovne jako 10 dukat, 2 tolar a tolar, a take je znam jeste tolar ze slezske mincovny v Opoli. Nektere katalogy jeste uvadeji tzv. lovecke tolary (Jagdtaler) z vratislavske mincovny z roku 1626 s totoznou licni stranou, ale ty patri spise mezi vladni razby medailoveho charakteru a napr. Halacka je ve svem dile neuvadi. Zajimave ale je ze s nejvetsi pravdepodobnosti byla pro prazske razby pouzita razidla lice pochazejici prave z Vratislavi.
Jako ukazku techto razeb uvadim tolar rocnik 1627 z prazske mincovny (mincmistr B.Hübmer) ktery byl drazen u fy Rauch v roce 2004. Je to jediny kus tohoto typu s kterym jsem se v poslednim desetileti setkal, a protoze fotky jsou z katalogu uvitam muze-li sem nekdo dat odkaz na pripadne jiny kus nebo prime foto.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#14 - 12. 11. 2011, 13:09

Kdysi jsem viděl v nějaké, možná německé aukci, další kus tohoto typu, který byl navíc ve sběratelském stavu, ale bohužel je to již mnoho let a proto nepamatuji, kdy, kde a za kolik mince vyšla. Tenkrát jsem si tohoto období ještě moc nevšímal a aukční katalog se mě dostal do ruky náhodou, když jsem ho listoval na jedné, bezvýznamné burze.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#15 - 12. 11. 2011, 13:21

Hmm. ten jsem také v ruce nikdy neměl, ale rytecky je to nádherná práce...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#16 - 12. 11. 2011, 13:21

Ještě jedna zajímavost z mojich numismatických začátků. Někdy kolem roku 1988 byla v jedné nedaleké vesnici prodána tolarová sbírka za 750 000 korun, což byla v té době hodnota třech novějších vilek. Kolik by tato sbírka stála dnes? Kde jsou ty časy. Dnes jsou tyto sbírky prodané do pevných rukou a mezi obyčejnými lidmi již moc kvalitních mincí není.

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#17 - 12. 11. 2011, 13:38

Ano v te dobe to byla opravdu velka castka, ale jestli je prodejce neinvestoval treba do nemovitosti tak za par let mohl prodeje poradne litovat.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#18 - 12. 11. 2011, 13:56

Myslím, že to byla vcelku normální a obyčejná rodina a tuto sbírku snad budovalo několik generací. Po smrti majitele, bylo více dědiců, kteří se podělili. Tyto informace se dostaly na veřejnost až dodatečně. Dnes, když se pohybuji na pražské aukci a vidím, některé starší pány, tak si říkám, co oni musejí mít v trezorech za věci, které kupovali již před několika desetiletími, když ještě na trhu byly a za slušnější peníze, než dnes. Až se tyto kolekce dostanou do aukcí, pak teprve uvidíme mince. Když vidím, co kupují, nebo slyším jejich názory, tak si navíc hodně zakládají na kvalitě, čímž se jejich sbírky dostávají ještě o několik stupňů výše.

babygulka

Moderátor

Zaregistrován
7. 6. 2010

#19 - 12. 11. 2011, 14:36

nieco ako teraz v Aurei H. Polaka? mas na mysli taketo zbierky?

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#20 - 12. 11. 2011, 15:51

To babygulka.
Měl jsem na mysli sbírky, které jsou ještě o mnoho výše, jak kvalitou, tak i sortimentem. Viděl jsem část jedné sbírky, kde se sběratel nezaměřoval na kompletnost a nebral vše, co mu přišlo pod ruku, ale kupoval pouze mince a né kusy. Pak v dnešní době bude každá mince velice zajímavá, což se o hodně věcech ze sbírky H. Poláka říci nedá. Stačí sledovat dobré kolekce v zahraničních aukcích. Většina ražeb se dostává do našich soudobých sbírek. Stačí si připomenout sbírku Albrechta z Valdštejna, před pár lety draženou v Německu. Tam byly nádherné a vzácné věci. Znám podle vidění člověka, který si tam vydražil 10 dukát, ale to opravdu sběratelsky dobré je převážně v Praze. Jsou lidi, kteří mají peníze a budují sbírky, o kterých se nám ani nezdá.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.