Když tyhle ČSSR korunky přestaly platit, bylo mi cca 25 let. A moc dobře si vzpomínám -když jsem je tak nosil po kapsách-, že mívaly různé odstíny. Od zlatých funglovek, přes matně hnědé až po načernalé..
Možná i během let -při výrobě- lehce měnili složení kovu z kterého je vyráběli..
Ta úplně vpravo podle mě ležela někde v zemi..
elle34 (zavináč) upcmail.cz

zalezi na tom, jak dlouho v ty zemi lezela. navic v jaky zemi - jestli nekde v pisku, jilu, vlhky/suchy, kysely/normalni pude atd atd.. nekdy vyhrabete ze zeme 500 let starou minci a je jako nova, a nekdy se vam mince uplne znici po par mesicich.. zalezi kde lezela.
Ta prostredni koruna stribrna neni, ani byt nemohla.. stribrne koruny neexistovaly.
elle34 (zavináč) upcmail.cz

Ja si nemyslim, ze to vzniklo nahodnym posobenim prostredia, to skor umyselnym posobenim 😋 Cisto len z obrazkov sa neda urcit ci sa jedna len o povrchovu upravu alebo je minca skutocne z ineho kovu. Chcelo by to dalsie info vaha, priemer...
Teraz si nespominam na ze by som niekde cital o materialovych skuskach 1 Koruny 1962. 20h 1921 bol sice viac krat upravovany pred definitivnou verziou ale islo hlavne o detaily designu co sa tyka kovu tak ani tu som si neni isty.
(ale za ten vryp mas u mna aj tak👿 )
Juraj.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.