Moderátoři: numismat, smith

Avenger

Uživatel

Zaregistrován
29. 1. 2015

#1 - 29. 1. 2015, 01:23

Dobrý den,
už od dětství jsem sběratelem všeho od hokejových kartiček, zápalkových kabiček, odznaků pivních tácků atd... vždycky mě lákalo začít sbírat mince, ale odhodlávám se k tomu až v poslední době. Pomalu se porozhlížím a zjišťuji jak je ten svět numismatiky obrovskej🙂 Vyjasnil jsem si základní otázku a to je ta, že nemám vztah k mincím cizích zemí. Zajímají mě mince, které mají spojitost s naší zemí, krajinou a historií. Jsem ale úplný začátečník a proto bych se rád na něčem naučil a sbírání si vyzkoušel, Měl jsem v plánu, že začnu některým z období ČR, ČSR, ČSSR nebo ČSFR. Domníval jsem se, že sbírku těchto mincí má doma určitě každý sběratel mincí a až potom se ubíral hlouběji do historie... Po přečtení spousty témat na tomto fóru se mi ale zdá, že většina sběratelů od těchto mincí spíše zrazuje a doporučuje rovnou nějakého panovníka... Nutno říct, že chci sbírat mince především pro potěšení a dokončené sbírky nehodlám prodávat, ale chci je uchovat pro další generace. Můj věk se pohybuje na hranici 30tky, takže pokud všechno pujde dobře a bude li mě to bavit mám na sbírání pomerně dost času🙂 Najde se tady někdo, kdo by byl ochoten zasvětit začánajícího sběratele miní? Jak třeba sestavit první sbírku? Vůbec nemám představu kolik mincí mají ve svých sbírkách přední čeští sběratelé... jakým systémem mince sbírat atd? Děkuji Avenger

vassilij

Uživatel

Zaregistrován
12. 8. 2006

#2 - 29. 1. 2015, 02:40

Tohle se tu řeší poměrně často a už tu bylo asi vše napsáno, takže těžko bude někdo reagovat obšírněji. Odkážu vás na diskusi viz odkaz níže nebo na příspěvky Filozofa, který se tu nedávno na spoustu podobných věcí ptal.

https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/jak-zacit-18652

https://www.sberatel.com/diskuse/vyhledavani/results

Jinak můžu doporučit knihu "Jak sbírat mince" od Jindřicha Marca. Je to stará kniha, ale co je v ní, platí stále a hodně Vám pomůže. Poměrně často bývá na Aukru nebo v antikvariátech. Je tam odpověď prakticky na všechny Vaše dotazy.

taho

Uživatel

Zaregistrován
7. 2. 2011

#3 - 29. 1. 2015, 04:58

Můžete se podívat, kde jsou schůzky poboček ČNS a jít se podívat.
Buď se domluvte s někým odsud (jestli tady někdo přináleží k pobočce, kterou si vyberete). Jinak nejsou schůzky otevřené pro veřejnost mimo schůzek ČNS Praha každé 3 pondělí v měsíci (prodejní burza se vstupným).
Když tam přijdete, je dobré se poptat na předsedu či jednatele a ten vám sdělí další. Jinak další dle vassilij.

http://www.numismatika.cz/

Lukas105s

Uživatel

Zaregistrován
17. 3. 2014

#4 - 29. 1. 2015, 09:12

Avenger napsal/a:

Dobrý den,

1. Měl jsem v plánu, že začnu některým z období ČR, ČSR, ČSSR nebo ČSFR. Domníval jsem se, že sbírku těchto mincí má doma určitě každý sběratel mincí a až potom se ubíral hlouběji do historie...
  2. Vůbec nemám představu kolik mincí mají ve svých sbírkách přední čeští sběratelé...

Dobrý den,
buďte zde vítán! Na Vaše otázky je na tomto fóru poměrně dost odpovědí. Mě zaujaly dva body, které jste zmínil:

1. U mě to bylo přesně naopak. Od dětství jsem chtěl mít doma něco hodně starého. Zjistil jsem, že mince mi tohle přání splní nejlépe - na rozdíl od jiných věcí jsou zdaleka nejdostupnější. Novodobé mince mě zprvu vůbec nelákaly, vlastně až naposled jsem začal sbírat i F.J.I. a Československo, abych tím ucelil období průřezové sbírky mincí, kterými se u nás platilo ve všech dobách.
  2. U sbírání mincí nejde o kvantitu, ale o kvalitu. Jsou sbírky, které uvedou v úžas každého numismatika, přestože čítají např. jen desítky mincí. Já třeba ani nevím, kolik mincí vlastně mám (odhadem třeba tisíc, fakt to neřeším), ale dovedl bych jich určitě takových 95 % vyjmenovat zpaměti a ke každé něco říct. Takže není to o tom mít doma milión mincí a být king. Ale mít radost z každého krásného kousku ve sbírce.
    Takže pro začátek poradím - sbírejte takové mince, které Vás budou bavit, v co nejlepších stavech. Ze svých začátků mám ještě ve sbírce pár mincí "šrotových", které mě při prohlížení sbírky vždycky rozčílí, ale zatím si je nechávám s tím, že je postupně měním za lepší.

Ushek

Uživatel

Zaregistrován
17. 7. 2011

#5 - 29. 1. 2015, 09:42

Palec nahoru Lukáši!

Avenger

Uživatel

Zaregistrován
29. 1. 2015

#6 - 29. 1. 2015, 19:14

Děkuji za informace🙂 napadají mě ještě spousty a spousty itázek, ale dobře... budu hledat vé foru...
Spíš pokud mi ještě někdo může poradit... Kde mám začít mince nakupovat? Na aukce se zatím ještě necítím... nějaké e-shopy? Aukro? Poradíte nějaké prověřené?

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#7 - 29. 1. 2015, 19:34

1/ jak tu padlo, začni koupí knihy "Jak sbírat mince" od Jindřicha Marca a studuj zdejší staré příspěvky
2/ ujasni si zda máš k nějaké historické době nebo zemi z nějakého důvodu bližší vztah či chceš mince sbírat z jiných důvodů
3/ dle bodu 2/ si začni hledat literaturu a sledovat aukce
4/ až budeš mít za sebou body 1-4, začni velmi pomalu s nákupem mincí
5/ pokud půjdeš jinak, je to jen Tvá volba, ale pomyslné "školné" bude asi vyšší...
;)

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

tocomabyt

Uživatel

Zaregistrován
30. 9. 2010

#8 - 29. 1. 2015, 21:11

zopar dobrodruhov do toho ide po hlave hned od bodu 5.
to skolne zaplatia sice priamo v terene, ale zas usetria na literature 😁
a pokial skolne neprevysuje vysku kapesneho, tak to vyjde vlastne nastejno.
v podstate je to len o stupni trpezlivosti.

osobne nepoznam ani jedneho zberatela ktory poslusne studoval literaturu aspon pol roka kym si kupil prvu mincu..
.. ale koluje to tu ako velmi oblubeny mytus, a dobra rada zaciatocnikom. 😁

jacisin76@yahoo.com

Avenger

Uživatel

Zaregistrován
29. 1. 2015

#9 - 29. 1. 2015, 21:20

Taky to nevydržím🙂 to vím už teď...
A poradí mi někdo kde mince nakupovat? Něco ověřeného mimo sálových aukcí?

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#10 - 29. 1. 2015, 21:23
zopar dobrodruhov do toho ide po hlave hned od bodu 5. to skolne zaplatia sice priamo v terene, ale zas usetria na literature 😁 a pokial skolne neprevysuje vysku kapesneho, tak to vyjde vlastne nastejno. v podstate je to len o stupni trpezlivosti. ...

trefil jste hřebík na hlavičku, už jsem si říkal že jsem tady jediný břídil který začal před XX lety také nejdříve nakupovat 😃

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.