Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
P.Vorel uvadi ve sve knize "Od prazskeho grose ke korune ceske" jako nejpravdepodobnejsi pro razbu minci z pocatku 14.stoleti tento postup: Minciri cany vubec nerozklepavali ale zvlastnimi nuzkami na kov rovnou rozdelovali na kousky stribra o hmotnosti budouciho grose. Lity stribrny prut (can) pravidelneho kruhoveho prurezu byl krajenim delen na mnoho malych valcu o shodne vysce. Presnost krajeni mohla byt snadno kontrolovana vazenim. Nakrajene polotovary (stribrne valecky) byly pote udery kladiva na vodorovnou stranu snadno rozklepany do podoby mincovniho strizku. A zde je vysvetleni proc maji grose Vaclava II. i pravidelny kruhovy tvar: odstrizeny kus canu (valecek) byl vlozen do pomucky ve tvaru kruhove kovove manzety ve ktere byl rozklepan na pozadovany prumer i tloustku a mohl byt pote ihned predan k razbe. Vysvetleni nepravidelne kruhovych a nestejnomerne tlustych PG napr.u Vaclava IV. by znamenalo ze tato pomucka jiz nebyla pouzivana. Priznam se ze tento popis vyroby nastineny P.Vorlem se mi zda byt logicky i kdyz uvadi ze to neni pisemnymi prameny dolozeno.
Dnes jsem nahodou narazil v NL na clanek od V.Pinty a P.Souska - "Vyrobni technologie stredoveke mincovny pouzita v soucasnosti".
P.Sousek experimentalne overil technologii vyroby strizku pro stribrne repliky PG dle vyse popisovaneho zpusobu nastineneho P.Vorlem. Tato technologie mu vysla vyrazne efektivnejsi nez roztepavani celych canu na pasy, vystrihavani ctverecku atd. Koho to zajima tak clanek je v NL 4/2008.
Zrovna nedavno jsem nad tim premyslel, kdyz jsem porovnaval nejake vaclavy.
Na tom prvnim hruskoviteho tvaru se mi zda, ze jdou docela dobre videt zastrizeni, jakoby byl vystrizen z plechu, pak rozkovan na plusminus kolo a nasledne vyrazen. Jde videt, ze v te leve casti na to nekdo uderil prudceji okraj jde takmer do ostri.
Na druhem obrazku je porovnan s kulatym. U nej se mi zda, ze se spise rozklepavalo neco, co bylo tlustsi (ze by primo kolecko urezane z tycky?), i proto ty roztrzene okraje. Mozna se pletu. Jak se na to koukam, tak kulaty mohl byt take zastrizen, jen pecliveji.
Porovnani vah: vetsi ma 2.79g , kulatejsi 3.11g
Obrázky:
Asi mas pravdu. Asi je to jen o tloustce plechu.
A co se tyka toho odpadu - treba nevystrihovali ctvrtercky, ale strihali je cca z hexagonu, ktere jsou tesne vedle sebe (druha rada vzdy posunuta). Nekde jsem videl, ze to tak v pozdejsich dobach nekde strihali. Toho odpadu by pak bylo mnohem mene.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.