Moderátoři: smith
Tovy-tenzor,
k môjmu vyjadeniu asi toľko, asi polovica antiky ktorá sa predáva je falzum. Dnes pri vysokej technickej spôsobilosti to vedia bez problémov urobiť pretože sa využíva zasadná vec ,čo vyrazený kus to originál. To znamaná že neexistuju dve mince rovnaké a teda nijaký porovnavací kus, proste každá minca je iná a tudiž je ťažko na pravosť odhaliteľná.
Aby ste mali minimálnú šancu určiť pravosť musite ju mať aspoň fyzicky v ruke a vidieť ju pod 10-násobným zväčšením a samozrejme musíte mať dobré skúsenosti s poznaním ozaj originálnych mincí a spravaním sa kovu.
Na vykopaných 2300-2500 ročných minciach , povedané na kove, predsa čas urobí nejakú stopu. Samozrejme nerobí to čas ale podmienky ,vlhkosť , zeminá a chemické procesy ktoré vznikaju medzi kovom mince a prvkoch v zemi.
No nebudem to už rozvádzať ale na záver poviem toto.
Asi pred viac ako dvoma rokmi som kúpil na aukre.cz rímský denár lebo sa mi zdal v poradku. Keď som si ho však prezrel doma videl sa mi už podozrivy a vratil som ho naspäť. Zhodou okolností po nejakom čase vyšlo najavo že mincu mi predala najaká spoločnosť a ja som mal pravdu, minca bola falošná.
Z tej doby mi ostal len foto súbor rímských mincí z ktorého som mal pre danú spoločnosť určovať pravosť, čo by bola ako som už predtým uviedol hlúposť.
Pokud necemu nerozumite, v tomto pripade antice, tak je vcelku jednoduche, abyste nekomu naletel a koupil falsum. Tak jako se Vam to jiz stalo.
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Felix JK: jak pise Misak33 - pokud nemate zkusenosti, velmi lehce koupite falzum.
Verim, ze 50% antiky falza byt mohou, ale zase 90% falz zkuseny clovek pozna na prvni pohled i z obycejne fotky, 8% falz po vetsim zkoumani nebo bych je zaradil do skupiny podezdrele a stejne tyhle mince nekoupim. Zbyva 2% a ty jsou tak dobre, ze bud je clovek pozna, az je ma doma, nebo vubec ne. Nicmene zkusenostma, nakupem od slusnych zdroju a eliminaci i jen trochu podezdrelych minci si myslim, ze sance koupit falzum porad je, ale je do jiste miry zanedbatelna.
Ono opravdu nejde generalizovat, vetsina padelku z (dobre) fotky poznat jde nebo aspon clovek muze rict, ze se mu mince nezda (zase ze spatne fotky si muze rict ze jde o padelek u mince, ktera je ok), spickove padelky by samozrejme clovek mel mit v ruce, ale pokud to nema nejen nastudovane ale hodne nakoukane, nepomuze mu to.
Jinak 50% falsa? Na Aukru nebo po ruznych bazarech mozna (i kdyz i to bude prehnana cifra), na salovych aukcich opravdu tezko (tim nerikam ze se tam neobjevi zadne padelky).
A dalsi vec je, ze antika neni jedina oblast, kde je hodne padelku. Rekl bych ze nesrovnatelne snadneji a take levneji se padela moderna (masova vyroba), dnes uz zminovane kontramarkovane grose, ruzni Kelti ad.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.