Tak už jsem viděl v aukčních katalozích lecos zábavného, jako např. když udělali ze Severiny manželku Marca Aurelia (aniž by řešili, že antonininány v té době ještě neexistovaly). Ale co předvedli v posledním katalogu Nummus Praha nemá obdoby. Dalo by se to popsat stylem rádia Jerevan:
Je pravda, že na aukci Nummus Praha je pod položkou prodávaný krásný vzácný denár Antonia Pia z Británie, nepopsaný v litaratuře?
Odpověď rádia Jerevan: ano, v podstatě to pravda je, viz položka 53:
Denár, Av.:ANTONIVS PIVS AVG BRIT, Rev.:PROVIDENTIA DEORVM , Sear: neu
vádí/pod. 4103, nápis v Av. ukazuje na původ do Británie, krásný R
Nicméně -
- literatura ho uvádí, jen se nesmí hledat pod Antoniem Piem
- nejedná se totiž o denár Antnonia Pia, ale Caracally
- je běžný, nikoli vzácný
- oproti převratné myšlence, že BRIT na aversu znamená původ mince z Británie, jedná se o čestné jméno císaře, zatímco značky mincovny se jednak nazývaly podle měst a ne podle provincií, jednak se uváděly na reversu dole a konečně v té době se ještě nepoužívaly, protože prakticky všechno se razilo v Římě
- a abychom nezapomněli, příliš krásný taky není 😎
Ještě pochopím, že někdo má takovou minci, i když neví o antických mincích naprosto nic, ani ty úplné základy, co může najít na avesu a reversu. Chápu, že nikdy neviděl minci Antonia Pia a proto si splete portrét a netuší, že ANTONINVS PIVS nemusí znamenat Antonius Pius. Ale nechápu jednak tu neskutečnou drzost psát k tomu zcestné domněnky o původu mince a označovat ji za Rkovou a jednak zjevně absolutně nulovou kontrolu toho, co přijímá do aukce, na straně Nummusu. 😈

No rozhodne to nesvedci moc o odborne zpusobilosti.
Ono splest si Antonia Pia s Caracallou uz je docela umeni!
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/

Tak s tim nemohu souhlasit. Znam majitele aukcni firmy Nummus Praha osobne jiz drahnou radku let a vedome to zajiste neucinil. Mozna mate zkusenosti s "chytraky" z internetovych aukcnich serveru kde vedome uvadet nepravdive udaje je casto bezna vec. Pro majitele aukcni firmy ktera porada pouze salove aukce a tato cinnost je zivi, by to byl hrob a urcite nebudou riskovat svoji povest pro zisk nejakych blbych 300,-Kc.
Asi nikdo nezna uplne vsechno (pokud je mi znamo tak majitel NP sbira hlavne bohemiku tolaroveho obdobi) a zmylit se muze. Nepamatuji si salovou aukci kde by se pred zacatkem aukce neopravovaly chyby v katalogu a nejednalo se pouze o chyby tiskove. Proste se s tim musi pocitat a kazdy kdo ma zajem drazit si popis ve vlastnim zajmu musi overit sam (nehlede na to ze v tomto konkretnim pripade by zajiste reklamace po vydrazeni byla urcite uznana).
Osobne povazuji za daleko horsi zlo nez spatny popis to objevi-li se v aukci zavedene aukcni firmy falsum vydavane za pravy kus, tam by pri sebemensi pochybnosti mela byt mince nekompromisne z aukce vyrazena. Ze se to vsak nedeje bych mohl dolozit na nekolika prikladech z nasich i zahranicnich salovych aukci.

Pokud je to zivi tak by mohli prilozit alespon kvalitni foto.

Jeste jedna vec, pokud p. Kucera pisete tvrdite, ze poradatek Nummus Praha se ,,nevyzna,, v antice tak mu dejte muj kontakt a ja bych, za drobny peniz, velmi rad pomohl mince urcit. Tim nerikam, ze ja jsem odbornik, ktery by neudelal chybu.

Netvrdil jsem ze se nevyzna v antice (o ni jsme spolu nikdy nemluvili) ale ze nikdo nezna uplne vsechno a muze se proto zmylit, coz je prece jen trochu rozdil. Mohli by jsme se tady bavit o tom donekonecna, ja jen znovu zopakuji ze chyby v popisech (nejen antiky) se na salovych aukcich vyskytuji vsude a ne pouze u NP a take urcite nejsou zamerne. Dalo by se na to pouzit prislovi ze kdo nic nedela nic nezkazi.
Jinak pokud nezapomenu tak budu Vasi nabidku majiteli NP na nejblizsi aukci tlumocit.

Taky si nemyslim ze je to schvalne, i kdyz to jako vtip pusobi (v opacnem pripade by to zavanelo podvodem na neznale kupujici). Tady jde o to, ze ten kdo to prodava, asi nezna ani absolutne nutne minimum potrebne k sbirani Rima. Kdybych chtel v podobnem duchu napsat neco napr. k prodavanemu PG Vladislava, tak by tam mozna bylo, ze je to nejspis pametni mince knizete Vladislava k dobyvani Milana z 12. stoleti, v literarure nepopsana (protoze dvojraz) a ze je to rarita.
Proste neco takoveho ma sve misto jako lidovy folklor na Aukru, ale v katalogu firmy, ktera by mela byt seriozni, docela trapne.
Dalsi veci jsou ty fotky, jak spravne zminil Misak. Neco tak nekvalitniho uz jsem dlouho nevidel.
napsal/a:
Osobne povazuji za daleko horsi zlo nez spatny popis to objevi-li se v aukci zavedene aukcni firmy falsum vydavane za pravy kus, tam by pri sebemensi pochybnosti mela byt mince nekompromisne z aukce vyrazena. Ze se to vsak nedeje bych mohl dolozit na nekolika prikladech z nasich i zahranicnich salovych aukci.
Jenze k tomu, aby clovek rozeznal falsum (pokud neni primitivni), je potreba vetsich znalosti daneho obdobi nez k tomu, aby dokazal urcit cisare a nepsal naproste nesmysly. Takze pokud se tam muze objevit neco takoveho, tak jakou mam jistotu, ze tam nebudou i falsa? Samozrejme, clovek by mel mit hlubsi znalosti o tom, co kupuje, nicmene ne vzdy je to tak jednoduche. Chtel jsem si dat limit na par kousku ze stredoveku, co me zaujaly (protoze bych chtel mit priklady tehdejsich razen nasich panovniku), ale takhle je to jak sazka do loterie, protoze primarne sbiram antiku a v tomhle se zas tolik nevyznam.

Otazku falz jsem zminoval zamerne se vztahem k Nummus Praha kde dle mych zkusenosti alespon s ceskymi razbami se pripadnym podezrenim na falsa venuje nalezita pozornost. Co rici k jine velke aukcni firme kde po upozorneni ze muze jit o falzum mi bylo sdeleno "je to od Raucha, takze je v poradku".
A priklad jineho chybneho popisu mince, treba z aukce CNS - napr.misensky brakteat vydrazen jako cesky s rozdilem v cene nekolik desitek tisic Kc.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.