Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, HeliFox, smith
Kdyby to bylo dýl, tak bych cestou z kláštera zmrzl, neb jsem tam odešel v letním a mezitím přišel podzim.
Esli by byl zájem, měl bych to teoreticky najít. Jestli se nepletu, je to v nějakým AH (Archaelologica historica).
No, cos tam dělal pracovně? Uřezával nějaká ústrojí? 😁
Kdyby to bylo dýl, tak bych cestou z kláštera zmrzl, neb jsem tam odešel v letním a mezitím přišel podzim.
Esli by byl zájem, měl bych to teoreticky najít. Jestli se nepletu, je to v nějakým AH (Archaelologica historica).
No, cos tam dělal pracovně? Uřezával nějaká ústrojí? 😁
buď rád, že nepřišla zima dřív 😁
tak co tam teda našly ?
jéžiš to ne e 🙂 já byl ten kdo tě tam odsud mohl odvíst, kdyby jsi nebyl simulant 😁 a neodešel jsi po svých
A jednu na dobrú noc.
Čiernobiela,ale obojstranne farebná,s veľkorysým priestorom pre TXT.🙄 Kam sa to malo písať?? Cez baráky nepísal.Len cez oblohu a vodu.
Italská,satarmo..🙂
Pochopil som len to,že je to z Benátok do Petrohradu,nejakému baranovi..barónovi.😋
O sole mióóó..♪ 🙂
-s-
Obrázky:
Tak pustili mne už po změně času a ráno už přimrzalo.
Sice možná haluz, ale našel jsem. Je to v AH 23/98 - Čižmář, Kohoutek: Předběžná zpráva o výzkumu kláštera Hradisko v Olomouci v roce 1996
Ve stručnosti - krom mnoha hrobů se našly pozůstatky vzhledu kláštera (na I. nádvoří) po polovině XIII. st. Doloženo bylo osídlení kulturou nálevkovitých pohárů a kulturou s kanelovanou keramikou (starší eneolit), stopy osídlení z X. a 1. pol. XI. st., 383(!!) pohřbených jedinců, několik desítek pohřbů bylo už z dob založení kláštera (1077), ve druhé polovině XII. st. tam byla věž (dochovaná do výšky 2 m) ... prostě to tam žilo od nepaměti a furt.😎
V článku se taky uvádí pěkná pověst proč benediktýny vystřídali premonstráti:
Podle Kroniky moravské: ... To se stalo před tváří olomouckého kostela v roku spásy 1140. Tenkrát také opat Bohumil a bratří řádu sv, Benedikta, kteří si více hleděli břicha než božího zákona, upadli v nemilost (biskup je vypudil). Pozdní klášterní tradice ovšem to vysvětluje přečinem mnicha Augustina, který veden ne zrovna zbožnými úmysly, obtěžoval v jakési kryté galerii kněžnu Durancii, choť knížete Oty III. Rozezlený kníže nechal celé původní osazenstvo kláštera zazdít v kobce a umořit hlady. (Podnětem k této pověsti byl patrně hromadný nález koster v kapli sv. Michala za opata Hořínkav roce 1376.)
zajimavý Pavel III., a proto jsem si to ještě vyhledal a početl zde ...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.