Zdravím všechny kolegy.
Chtěl bych se touto diskusí dopátrat, u kterých bankovek byla doopravdy vodoznaková výztuž na líci a u kterých na rubu. podle Bajera měly všechny serie / B,C,D /s mokrym meditiskem vyztuž na lici. Ja ovšem osobně vlastním s. C 02 s vyztuží na rubu.
Tuto otázku přidávám i např. k serii Z, kde měla být výztuž na rubu a podle mě je u s. Z na líci.
díky za příspěvky.

Zdeňku, zase jedno zajímavé téma. Já jsem prozkoumal svoje kousky a mám tyto závěry:
100/1961, C08 312007, výztuž na rubu (Bajer líc)
25/1961, E08 014598, výztuž na rubu 😲 (Bajer líc)
10/1960, H55 182046, výztuž na líci (Bajer líc)
Jenom se ujistím: umístění výtuže rub/líc zjistím tak, že dám bankovku do výše očí pod úhlem a tam, kde to bude plastické, je výztuž, ano?
Díval jsem se do tabulky, která tady kdysi kolovala (tuším od Bretta + byla v MR) a tam je uvedeno to, co v Bajerovi, tedy 100/1960 C líc, 25/1961 E líc.
V tabulce jsem taky našel, že série C01-C20 čísel 000001-650000 byly tištěny v roce 1962 stejně jako 25/1961 E čísel 000001-446362. Přitom ale ta moje 10/1960 byla tištěná taky v roce 1962, tak nevím...

dědek napsal/a:
Co je vodoznaková výztuž? Asi je tím myšlena sítová strana papíru, na rozdíl od strany plstěncové.
Byl jste rychlejší. Jenom zopakuji, aby bylo oddělené:
napsal/a:
Jenom se ujistím: umístění výtuže rub/líc zjistím tak, že dám bankovku do výše očí pod úhlem a tam, kde to bude plastické, je výztuž, ano?

Aha, už to asi chápu. Vodoznaková výztuž bude ta strana papíru, do které se vytlačil vodoznak, tedy při obvyklé sestavě strana plstěncová, ale možná to tak nemusí být vždycky. Já sbírám známky a tam je to normálně zadní strana, případně je pak obrácený vodoznak, ale kdyby byl symetrický, tak se to zřejmě těžko poznává - zatím jsem o tom neslyšel. Tak promiňte, že jsem vám do toho skočil, zase jsem se něco zajímavého dozvěděl.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.