Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

xjert01

Uživatel
#851 - 13. 1. 2011, 21:19

Spis negramotnost rezacu 😁

Kucera

Moderátor
#852 - 13. 1. 2011, 21:19
otázka je, jestli se při tom množství chyb dá ještě mluvit o chyboražbách ...

spis o medovine

Bigger

Uživatel
#853 - 13. 1. 2011, 21:28

Vážně kluci.....chlastalo se a bude, to samé o gramotnosti......

Zcela vážně, prosím vás všechny...Když budete mít čas a náladu, pošlete mi grošíky Vládi s chyboražbami a jejim popisem.... rád bych si to nějkým způsobem zpracoval.......Vřelé díky.....

kekule

Uživatel
#854 - 13. 1. 2011, 22:59

s jednou věcí vám ušetřím čas ..... jednoznačně nejvíc chyboražeb je u typu XII a XXIII.

Bigger

Uživatel
#855 - 14. 1. 2011, 00:40

Díky! Pro začátek dobrý... 😉

kacuro

Uživatel
#856 - 14. 1. 2011, 04:31
jako místo chyboražby jen ražby...? Místo chyb ....záměr (nezdařený)? Začíná mě to zajímat....

myslel jsem to tak, že v tom byl spíše úmysl než nedbalost ... buď byla gramotnost zodpovědné osoby opravdu nevalná, nicméně jak víme z různých letopisů, v husitské době už uměli číst i obyčejní lidé a "venkovské ženské znaly bibli lépe než kterýkoli farář ...", tak proč by to o 50 let později mělo být horší ? úřad mincmistra zaměstnával již několik osob, které se na procesu mincování podílelo, že by si tedy na tom nedali víc záležet? a nebo jim to bylo opravdu šumák, co na té minci je. a nebo to byla třeba i nějaká revolta proti králi, který později trávil více času v Uhrách a tak mu schválně komolili jméno a titul ... zkrátka těch možností může být víc a stálo by to jistě za podrobnější studii ...

kekule

Uživatel
#857 - 14. 1. 2011, 08:30

😁 😁 😁 ... revolta proti králi ... neblázni kacuro .. nesmíš na to pohlížet očima člověka 21. století ... většina "chyboražeb" je taková, že chybí nějaké písmeno, což se dá jednoduše vysvětlit špatným odhadem rozvržení písem, kdy byl řezač nucen zkrátit slovo secvndus. a nebo naopak prodloužit, zo činil písmenem R (rex) nebo RB (rex bohemie), což má naprostou logiku a naopak to o gramotnosti svědčí. Další častou chyboražbou je záměna písem C a D, což opět vzniká jen špatným otočením puncu. Nic víc za tím nehledejme, a už vůbec ne nějaké úmysly proti králi .. 😁

tenzor

Moderátor
#858 - 14. 1. 2011, 08:55

Mne prijde, ze na to proste dost kaslali (a gramotnost 50 let od husitskych valek byla skutecne mezi normalnimi lidmi nizsi, ale tohle asi neni ten pripad). Asi ani nebyl zadny velky tlak na zlepseni.. za krale, ktery vsechno odkyval a dluzil, kde se podival 🙂 Kdyz si s timto srovnam anticke mince, tak za zkomoleni jmena (mysleno v odchylce oproti normalu, ne pouziti zavedenych zkraceni) u nekterych cisaru by dotycny vinik dostal trest smrti za urazku cisare a tak se ani nedivim, ze tech chyborazeb je tam tak malo 🙂

Bigger

Uživatel
#859 - 15. 1. 2011, 14:01

No, když jsem se už tak rozjel v tom Vládovi, tak ještě jeden.....Co vy, odborníci , na to?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

korunka

Uživatel
#860 - 15. 1. 2011, 14:23

... střílím něco kolem varianty VII. nová podvarianta, ale fakt jen v hodně velké rychlosti, takže počkej na odborníky v tomto období.
..Mám tady jeden "srdíčkový" přebytek (už podobnou variantu mám), takže jestli ho někdo chcete vyměnit za něco ze středověku, dejte vědět.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.