Zaregistrován
4. 9. 2012
Děkuji, pánové, za tento rozbor i doplnění. Ano rozumím tomu, že k opisu by se měla vázat i scéna, proto v popisu aukce výše interpretují jako jednoho z dvojice jako Václava druhého (bez dalšího výkladu) jako knížete. Mně to vyloženě přišlo jako podávání poháru někomu výše postavenému, ale to by opisy musely být asi obráceně. I když by tomu svědčila ta brzká datace z počátku vlády (díky za toto upřesnění). Nu což.
Zaregistrován
15. 5. 2009
elsky napsal/a:
Koukám, strejda Google jich dává opravdu dost, aspoň se dá zkoumat obraz. Číšnická historka asi padá, oba jsou prostovlasí. Ten vlevo má suknici, vpravo kalhoty. Tak možná ta verze od Kuenkera..
Historka úplně padat nemusí. Když si někdo dá práci, může protřídit fotky s nejlépe vyraženým detailem sedící postavy "žehnající ruka/ ruka držící číšku??"
např. zde:
https://aukro.cz/stribrny-denar-sobeslava-i-1125-1140-cach-583-super-stav-6994116514
Nevím, zda to u Künkerů vymysleli sami, nebo odněkud převzali. Aby byl ten sedící s jistotu sv. Václav, tak by mohl třeba mít svatozář. Samozřejmě ne nutně.
Zaregistrován
4. 9. 2012
Toho "číšníka" jsem si úplně vymyslel (abych to uvedl na pravou míru) Já to nesbírám. Prostě mi to to tak přišlo a napadlo = dal jsem si to dohromady s těmi několika informacemi spočítatelnými na prstech ruky, které o Soběslavovi vím.
Zaregistrován
23. 12. 2010
Vycházel jsem z toho, že římský král by asi měl mít na hlavě korunu.. ale co už po těch staletích. 😃
Zaregistrován
15. 5. 2009
Jistě, logická úvaha, ale to by zase chtělo průzkum, jak často ji opravdu na mincích má. Na denáru C 460, kde je ten výjev číšníka takto po generace psán, ji nemá také. Nejsem kusthistorik, nechám na jíných.
Zaregistrován
21. 11. 2019
Dobrý den. Mohl bych poprosit o bližší určení u těchto dvou denárů Vladislava I., jako např. typ apod.? Děkuji
Obrázky:
Zaregistrován
13. 4. 2014
Zaregistrován
27. 2. 2010
Oba jsou moravské denáry Vladislav I. - Cach 532, varianta 4 hvězdy.
sucky7@seznam.cz
Zaregistrován
15. 5. 2009
Dle složená nálezu "Ladná" to jsou mince ze 40. let 12. století. Určitě to tedy není Vladislav I. (1109-1125).
A jsou anonymní, opis SCS WENCESLAV na obou stranách.
Zaregistrován
27. 2. 2010
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.