Zaregistrován
27. 2. 2010
Nedá mi to a začnu jedno "ožehavé" téma. V této aukci:
http://www.numismatika.cz/CNS-Praha/P057_Katalog/057kat3651.htm
byly jako pol. 3694 a 3695 draženy položky, které pocházejí z archivu STC. Obě položky vypadaly dobově (3694 má na rubu ještě razítko "Sekretariát ministra financí, došlo..." a další č.j.
Jaká jsou obecná pravidla pro prodej takovéhoto materiálu? Jaká je záruka, že materiál byl z archivu vyřazen (nemá tam být nějaké razítko? v knihovnách se dává). Je vůbec pravděpodobné, aby se materiál tohoto typu z archivu vůbec vyřazoval? K případnému vyřazení asi nemohlo dojít dávno - nedává se teď k takovýmto věcem nějaký certifikát nebo průvodní list (podobně jako v roce 1996 k nevydaných 20-100-1000).
Mimochodem, u pol. 3694 volačka 6.000, bral limit za 67.000, u pol. 3695, volačka 6.000, bral sál za 25.000 (?). Razítko u 3695 je ves kutečnosti jasně červené, karton je A3, přeložený, levá část s výřezy na velikost bankovky.
Zaregistrován
23. 3. 2009
Zajímavé to je, ale ty papíry pocházejí patrně z ministerstva financí, ne?
Zaregistrován
6. 11. 2008
nevím jakou máš zkuženost, ale u různých knížek původem ze zručených knihoven či vyřazené je nejaké označení např. o vyřazení mimo původního razítka knihovny jen vzácně...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
14. 9. 2008
je to různé, někde vůbec nic (převládá), někde je třeba jen razítko přeškrtlé obyč. tužkou, někdy perem, občas se objeví další razítko "vyřazeno" nebo "vyřazeno z fondu" a tak pod.
Jinak z archivu STC to klidně být může, rozhodně to není poprvé, co se takové věci objevují v aukci ČNS, ale co k tomu dodat, nějak nevím 😕
Zaregistrován
2. 11. 2008
Synek mi ukazoval, že na internetu jsou i americké věci s "top secret" běžně k vidění a stažení. A není tam žádné razítko, že to bylo "vyřazeno", nebo odtajněno, a nejde o nějakou černotu!😉
vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek
Zaregistrován
10. 3. 2009
Bohužiaľ nemohol som sa včera zúčastniť aukcie a ťažko posudzovať pôvod týchto položiek. Mňa zaujalo na tejto položke pár vecí
1.) Napriek tomu, že je to podľa mňa super vec, tak bola nenápadne zaradená až na koniec do sekcie rôzne, napriek tomu, že by si zaslúžila svoju vlastnú sekciu, čestné miesto a zvýraznenie... Ale dá sa to vysvetliť zaradením až na poslednú chvíľu. Veľká škoda pr predajcu...
2.) v popise aukcie sa jasne uvádza, že ide o čiernobielu kópiu návrhu, a nízka vyvolávačka tomu odpovedá. Preto podľa mňa nie je možné položku reklamovať z dôvodu, že je to kópia. V tom období aspoň čo si ja pamätám neexistovali žiadne xeroxy, ale kopírovalo sa na svetlocitlivý zinkový papier. Takže celkom nerozumiem ako to kopírovali. Ale možno mali v tej dobe v STC lepšiu techniku, než ostatní...
3.) prekvapilo ma,že položka 3694 išla za 2,5 násobok oproti položke 3695, aj keď položka 3695 pôsobila vďaka tomu guľatému razítku cez bankovky omnoho dôverihodnejšie. A ešte ten spôsob vydraženia voči ktorému mám nulovú dôveru - za 67tis Kč na limit... Ak chcem dať toľko peňazí za papier, tak najprv chcem ten papier vidieť.
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
6. 11. 2008
kopie byla asi myšlena dobová fotografie návrhu nalepená na podklad k jednání...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
10. 3. 2009
Kto ste to videl naživo? Bola to fotografia? Na mňa to v katalógu pôsobí ako nátlačok. Ako by tam inak dotlačili tie červené sériové čísla?
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
27. 2. 2010
Byl to papír nalepený na kartonu. Chvilku jsem přemýšlel, jestli to není výstřižek z časopisu. Papír lesklý, nemůžu si vzpomenout, k čemu ho přirovnat (asi nejlépe sedí ten časopis), křídový papír to ale rozhodně nebyl, ty nekvalitní staré dobové xeroxy taky ne. Číslování červené, detaily tisku velmi kvalitní, nic slitého ani rozpitého.
Druhá položka tentýž papír, rub rozříznutý (je vidět na kuponu).
Zaregistrován
27. 2. 2010
Zeptám se úplně bez okolků: když něco takového koupím, jakou mám jistotu, že se u mně za chvíli neohlásí návštěva v uniformách? (Kdyby k tomu byl nějaký průvodní list, není co řešit, ale tady evidentně nic nebylo).
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.