Tovy napsal/a:
... Kdyz uz levnou vahu, mozna bych si vybral nejakou ne do 200g ale jen do 50g, co ma ale presnost 0.01g. Tam je sance, ze bude na desetiny gramu vazit jakstaks presne. Vetsina minci je stejne jen do 20-30g.
Páni, akosi zabúdate, že dnes už takmer všetko z elektroniky je "Made in China". Aj tie predražené "poriadne" váhy (len to na nich nemusí byť vždy napísané).
Váhu, čo odporučil Nofuture101 (dnes v akcii za 129,- Kč) používam už vyše 3 rokov a som s ňou úplne spokojný. Na overenie presnosti používam sadu kontrolných závaží (overených na presných kalibrovaných analitických váhach) a čo sa týka bateriek, ani si nepamätám, kedy (a či vôbec) som ich už musel meniť. Jej rozlíšenie je 0,01g, ale v rozsahu do 30g meria spoľahlivo s presnosťou do 0,03g. Vyššie rozsahy bežne nepoužívam, tak tam jej presnosť teraz neviem posúdiť.
Na presnejšie váženie drobných mincí používam inú lacnú čínsku váhu s rozsahom do 20g a rozlíšením 0,001g (reálna presnosť cca 0,01g).

semisa: abych řekl pravdu, tak osobně bych si nepřál, aby mi žena kupovala pomůcky pro numismatiku. Samozřejmě bych ocenil její snahu, ale z hlediska funkcionality bych se obával, že mi koupí něco, co buď nepotřebuji nebo v provedení, které neupřednostňuji. Proto si takové věci a hlavně mince kupuji sám, žena to jen sponzoruje😃

Ano, vetsina veci dnes bude vyrobeno v Cine (i kdyz zdaleka ne vsechny), ale rozdil mezi levnou a drazsi znackovou vahou bude minimalne ten, ze ta firma si pohlida, aby od ni nesly zmetky. Z toho duvodu (a vzhledem k tomu, jake castky obvykle sberatele do minci davaji) si myslim, ze uvaha typu usetrim 500 Kc na vaze a treba bude zrovna vazit presne prece jen chybna. A pokud bych neco takoveho dostal k Vanocum, asi by to byl trochu trapny moment🙂 Ale samozrejme, ze situace kdy nekdo sbira mince z celeho sveta, cili predpokladam obehovou modernu za nevelky peniz, bude prece jen trochu jina nez u typickeho sberatele.

Já bych se zeptal jinak (a možná hloupě). Nač je nezbytné, aby váha dokázala absolutně přesně vážit na setiny, nebo dokonce tisíciny gramu? Tedy, pokud nejsem přímo vědec-numismatik. U historických mincí lze stnovit jakousi průměrnou, ideální váhu, kterou by mince měla vážit, ale třeba u antiky bývá rozptyl i několika gramů u stejného nominálu, takže jestli u denáru navážím 3,15 g nebo 3,1 g, není zas tak podstatné.

l_m_2009 napsal/a:
...
Na presnejšie váženie drobných mincí používam inú lacnú čínsku váhu s rozsahom do 20g a rozlíšením 0,001g (reálna presnosť cca 0,01g).
tohle byl určitě jen nepovedený vtip, že...?!?! 😲
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Nie. Myslím to smrtelne vážne. Napísal by som Ti aj jej typ, ale je to neznačková miniváha. Nemá žiadne typové označenie (len na veku je napísané "Mini digital scale" 🙂 ) a nie je na nej ani označenie výrobcu a krajiny pôvodu. Kúpil som ju na Áčku viac ako pred rokom.

nech si od někoho vysvětlit, za jakých podmínek vážení a pod. lze tuto přesnost opravdu reálně dosáhlout...(tuším to tu i kdysi Oliver snad psal) 🙄
/o věrohodnosti těchto výrobků na potřebnou kvalitu a přesnost pouhého přístroje ani nemluvě/
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.