Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
me posledni zarive uspechy pri urcovani minci me veli drzet hubu...
Podle mně jasný X. a/1, jsou tam drobné nuance, jako třeba tečky místo kroužků (což typologie nerozlišuje - někde je to tam v textu uvedeno), chybějící stopka, která zpravidla spojuje prostřední lilii koruny s perlovcem a dělá tak dotaženou korunu, nebo zahnutí konce ocasu. Jsou to detaily, které se prostě nedají všechny v typologiích postihnout; je nutná určitá míra řekněmež simplifikace, protože jinak by byla typologie nepřehledná a nikdo by podle toho nedokázal určovat... Stejně tak při určování je na místě určitá míra aproximace; nikoliv očekávání absolutní přesnosti. Takovou typologii, podle které by se zvláště groše určovaly ve všech detailech na setiny milimetru přesně je nevytvořitelná a jsem sto garantovat, že kdo by se o to pokusil, buď by to brzo vzdal, nebo po čase skončil v ústavu pro duševně choré:-)
Doporučoval bych proto neočekávat - a to od jakékoliv typologie - stoprocentní schodu obrazů ve sto procentech případů. Tam, kde není přesná shoda, je nutné hledat nejbližší variantu. Teprve potom, když nelze minci zařadit, jsou na místě úvahy o nové variantě nebo dokonce typu... 😈
Děkuji za určení hned jde do sbírky(vzhledem k tomu, že ten hezčí od Kekuleho mi včera někdo přeplatil... 😈 )
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
no a máš to od odborníka jak jsi to chtěl 😃 jinak je to moc pěkný kousek, kdybys ho chtěl pustit tak mám zájem 😉
patason: pravda drobné nuance je nutné často ignorovat, přesto mě zaujalo hlavně to posazení koruny na hlavě lva, že je tam vidět ta mezera mezi korunou a hlavou, lehce kapkovité oko a chlupy pod hlavou ... pokud by následovali chronologicky po X. typu typy XI. až XIII. tak by to potvrzovalo celkem plynulý přechod ....
V knize v chronologické ose jsou zařazeny typy VIII.-XIII. r.1400 až cca 1408 jako jedna velká skupina což asi tu podobnost vysvětluje.
kacuro napsal/a:
..., přesto mě zaujalo hlavně to posazení koruny na hlavě lva, že je tam vidět ta mezera mezi korunou a hlavou, lehce kapkovité oko a chlupy pod hlavou ... pokud by následovali chronologicky po X. typu typy XI. až XIII. tak by to potvrzovalo celkem plynulý přechod ....
Ono je klidně možné, že tahle "pidimezera" mezi korunou a hlavou je na více, možná i na všech lvech X. typu, ale nebývá to většinou zřetelně vidět... stejně tak s mírně kapkovitým okem...
Ten grošík je opravdu pěkný... ten, co jsem včera přeplatil, byl ale jiný typ (I.) a varianta (a/6), kterou jsem dosud neměl... navíc ve skvostném stavu;-) V podstatě se omlouvám, ale vůbec mně to nemrzí:-D
jo na tu I. jsem měl také spadeno, čekal jsem na poslední sekundy, ale prošvihnul jsem to 😃
Taky jsem čekal skoro do konce a přihodil 1275,- ale systém jen napsal - Vaše nabídka není dost vysoká....
Bylo mi jedno jaký typ, ale líbil se mi stav neb to chci jen jako ukázku ražby panovníka... 😕 🙂 😃
http://aukce.atlas.cz/item603981505_vaclav_iv_prazsky_gros.html
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
nemůžeš sem hodit odkaz ať se taky podívám, dík.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.