Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Neměl by mít X. lev více oválné ucho?
Tak jsem na to ještě jednou koukl a řekl bych, že ten lev je IX. dle větších měsíčků a dle jiného tvaru hlavy.
Přikládám obrázek k porovnání IX. dole a X. nahoře
Co myslíte?
Obrázky:
Dobrý den. Mohl bych poprosit o bližší určení tohoto Václava, jako např. typ, varianta a podobně? Děkuji.
Obrázky:
Pěknou neděli.
Jen pro upřesnění...nejsem si jistej.
Je to Hána VIII.b/1 ???
Díky.
W
Obrázky:
Ten groš z příspěvu České lvice bude typ X.
Ale v tom tvém srovnání máš docela podivnosti. Hlavně fotka, kterou máš jako první nebude typ X.
Pokud by to byl typ X. pak by to nebyla zrovna typická ukázka. Ale neviděla jsem celou minci, tak nemohu hodnotit.
přikládám tedy fotky celého grošíku 😉
Obrázky:
Ano, takto to vypadá jako X., i když mi hlava lva připadá spíše jako pozdější typy (teď nevím, zda XI. nebo XII). Avers by desítku připomínal, protože jsou v královské koruně opět lístky na vysokých stopkách, jako u groše na předešlé stránce. Ta mince je mi povědomá, neurčovala se tentkrát tady?
Hlava zrovna z této minci mi ale nepřijde jako typická desítka. Ta by měla být plná, bez mezery pod královskou korunou a lycousů. Na druhou stranu, pozdější typy tyto znaky mají, takže proč by nemohly být použity trošku dřív.
U určování grošů je jedna ošidná věc- pro každý typ bylo použito obrovské množství razidel a díky tomu i různých ryteckých nuancí. Proto se při určování nelze spolehnout třeba na to, zda je někde velké, nebo menší ucho, nebo chybí zub, ale spíše na soubor více společných znaků s určitým typem.
Pokud např. určuji typ deset, pak je pro mne osobně zásadní tvar hlavy- její délka. Desítka má protaženou hlavu. Devítka i čtrnáctka, ta ji má kulatější a kratší. To je i hezky vidět na fotce, kde jsi dal foto té devítky. Je prostě tvarově jiná.
Myslím si, že určit pražské groše Václava IV. je celkem alchymie a proto se názory na mince mohou lišit.
Pokud se vrátím k minci na předešlé stránce, zrovna v oblasti hlavy lva je dvojráz a těžko říct, jaké má ucho. Každopádně je vidět, že hlava je protažená a pro typ deset mi nahrává spíše avers, kde jak jsem psala, jsou v koruně lilie na vysokých stopkách.
PS: až se dostanu domů, pokud nezapomenu 🙄 , ta hlava, tak se zkusím podívat ještě jednou na tento tvůj groš dole.
Tady jsem našla ve starší diskusi typickou X.
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.