Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Korunka
Já vím, nejde o to, že bych nechtěl, ale nebyl čas, stěhování, malování bytu, shánění novýho bydlení... prostě opruz! 🤨
No, ale i tak sem si našel chvilku, a podíval sem se na ten kousek od Je cerstva;
Jak píše korunka, dvojraz se na něm podepsal velice krásně, a je špatně čitelné, ale přesto si myslím, že sem ho určil.
Ale vezmu to ve zkratce:
Zpočátku sem si myslel, že by to mohla být X, ale nesedělo mě tam dost věcí, hlavně rozdělovací znaminko mezi Wencezlavs a Tercivs. To mě zavedlo ke čtrnáctkám. Vzhledem ktomu, že sice není vidět Nko, ale má normální eSka, připadá v úvahu c/1. Jenže problém je, že c/1 má rubní eSka tvaru S7, zatímco náš grošík má S8. To mě vede k závěru, že se jedná o typ Hána XIV.i/8, 9 protože vidíme tvar A ve slově PRAGENSES.
Mimochodem, přikládám svůj grošík na porovnání. Sice je to XIV.i/1, ale to by nemělo zas tak vadit. 🤔🤗
A teď je čas na poslední slova před sebevraždou;
soudruzi nestřílejte! 🤣🤣
Obrázky:
Česká numismatická společnost, pobočka Pražské groše
Koruna mi přijde jako vysoká s jednoduchými liliemi uvnitř. U pozdějších čtrnáctek je nižší nahoře rozšířená, přesně jako na tvém groši tady dole. Ale na tom groši výš vypadá jako rovná, vysoká a hlavně má vidět perly. Ty jsem nejčastěji viděla také u prvních čtrnáctek, což nic neznamená.
No, hodně to zdeformoval dvojráz, ale stále bych naopak tipovala spíše první čtrnáctky.
Těžko říct.
Snad se ještě někdo zapojí.
Je pravda, že sem opomněl, že je na obruči koruny 6perel. Pak by to opravdu mohl být typ XIV.c/1, ale nesedí mě tam ty rubní eSka který sou u typu c/3, 4.
Ono se taky dá spekulovat o tom, že razič měl k dispozici novou rubní raznici kterou použil a přitom ta lícní byla ještě v pořádku. A tak zatím co líc je c/1, tak rub je už c/3, 4.
Možná kdybych ho měl v ruce, nebo pár fotek z různých úhlů a nasvícení by pomohlo.
Někdo jinej ale bude mít třeba lepší oko a dokáže ho rozluštit. 😉
Česká numismatická společnost, pobočka Pražské groše
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.