Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
petr1596
Já se Ti moc omlouvám, ale bylo to narychlo a vůbec sem si to neuvědomil.
Mám po několikáté noční a v hlavě mám zmatek, že skoro nevím co je vůbec za den.
Vím, to není žádné důvod, takže příště normálně napíšu.
Dík za pochopení
Jinak taky gratuluju k takové mincí.
Česká numismatická společnost, pobočka Pražské groše
Já osobně, když jsem s PG Václava IV. začínala, chtěla jsem je sezbírat po variantách. Po pár letech sbírání jsem měla ve sbírce tak 1/3 všech popsaných variant, takže pár desítek grošů různého vzhledu.
To mne štvalo- sice to byly různé varianty, ale jeden jak druhý a stav nic moc. Tak jsem to ukončila a téměř všechny prodala a nechala jsem si ve sbírce od každého typu 1-3 zástupce.
Atypů jsem měla za celou dobu sbírání asi 8-10 ks. Už ani nevím přesně. Tenkrát jsem je skoro všechny popsala a pak prodala. Buď jsem potřebova peníze, nebo jsem si chtěla koupit do sbírky jiné mince....
Zjistila jsem totiž, že tím, že jsem je popsala mne už tolik nenaplňovaly.
Ostatní typy mám tedy ve sbírce zastoupeny.
Jak jsi se posledně ptal na určování, tak já osobně vždy prvotně určuji podle kresby lva, dolaďuji dle koruny a nakonec opis. Tak je to asi nejsnažší...😉
Jen v rychlosti:
1) fakt nevím. Zdá se mi, že na hlavě lva jsou licousy. Kdyby měl kapkovité oko a mezírku pod korunou, myslela bych si, že je to typ XI. Jenže to nevypadá. No, nevypadá to ani na desítku, mohla by to být teoretikcy i XIV. b, ale další čtrnáctky už ne, protože má kytičku mezi Gratia a Rex. Takže tipuji že je to něco od XI. po XIV.b.
Fakt nevím v tomto stavu.
2.) dle mne X. a/1
3.) IX. nebo X.
4.) VIII. nebo IX.
Je to jen takové rychlé tipování, takže bez záruky.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.