Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
jacx
S tím prvním máš naprostou pravdu, díky za opravu.
U toho 3tího vidím na základně koruny 6 perel, takže varianta a-e.
Perla na střední lilii není na šťopce takže var. a.
Nko sice není pořádně rozeznatelný, ale vidím rozdělovací znamínko mezi GRATIA a REX Av:5 (1), takže varianta 1-3.
Takže bych to viděl na XIV.a/1-3
Česká numismatická společnost, pobočka Pražské groše
Tak u toho posledního sou lilie opravdu spojený se základnou.
A teď ať na to čumím jak čumím, tak to vychází na XIV.c/1.
Kdyby bylo líp vidět N a hlava lva.
Ona by to totiž mohla být i XI.a/1. Bez hlavy nevím...
Korunu bych viděl na 6ku, varianta 4, ale s perlou na střední lilii jako u varianty 3..
Tak asi budu mít hodně jiný názor, ale dle kresby koruny to jsou dle mého názoru devítky a desítky, především dle tvaru královských korun.
1.) jedna z posledních IX., nasvědčují tomu rozdělovací znaménka, tvar koruny i spojená tlapa lva
2.) opět buď poslední devítka, nebo první desítka... tato koruna byla u osmiček i devítek, lev má sice hlavu podobnou desítce, ale spojenou horní tlapu, jako mají devítky...
3.) tohle, i když není vidět hlava lva a další detaily bych vzala podle kresby koruny a rozdělovacích znamének.
Tento typ koruny je typický pro X., varianta X.c/1. V koruně jsou lilie na vysokých stopkách a to je charakteristické pro tento typ. Zároveň je koruna oproti čtvrnáctkám jemněji vykreslena...
Můj názor, nevnucuji, ale takto bych je určila já 😉
korunko, jak Tvůj, tak i názor ostatních je pro mě poučnej (kdybych byl křesťan, tak i svatej) a su za něho rád!
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.