Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

MatesOnd

Uživatel

Zaregistrován:
13. 1. 2021

Vytvořeno:
11. 2. 2021, 21:02

jacx

S tím prvním máš naprostou pravdu, díky za opravu.
U toho 3tího vidím na základně koruny 6 perel, takže varianta a-e.
Perla na střední lilii není na šťopce takže var. a.
Nko sice není pořádně rozeznatelný, ale vidím rozdělovací znamínko mezi GRATIA a REX Av:5 (1), takže varianta 1-3.

Takže bych to viděl na XIV.a/1-3

Česká numismatická společnost, pobočka Pražské groše

kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

Vytvořeno:
11. 2. 2021, 21:12

Koruna u typu XIV.a má volné lístky v prostoru mezi liliemi, tady to spíš vypadá, že jsou spojené se základnou. I když těžko říci, ty fotky jsou dost malé ...

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
11. 2. 2021, 21:26

Zajtra sa pokúsim o lepšie foto. Zatiaľ ďakujem za námahu. 🙂

jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

Vytvořeno:
11. 2. 2021, 21:29

původně jsem u třetího také uvažoval zda tam nejsou volné lístky, vpravo to tak skoro vypadá, ale vlevo mi přijde, že je patrný "poměrně silný stonek"
každopádně lepší foto možná pomůže

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
12. 2. 2021, 12:26

Nové foto, snáď bude lepšie. Zaujímavé, ako mi to tu systém porozhadzoval, lebo všetky fotky majú rovnakú šírku.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

MatesOnd

Uživatel

Zaregistrován:
13. 1. 2021

Vytvořeno:
13. 2. 2021, 21:13

Koruna u typu XIV.a má volné lístky v prostoru mezi liliemi, tady to spíš vypadá, že jsou spojené se základnou. I když těžko říci, ty fotky jsou dost malé ...

Tak u toho posledního sou lilie opravdu spojený se základnou.
A teď ať na to čumím jak čumím, tak to vychází na XIV.c/1.
Kdyby bylo líp vidět N a hlava lva.
Ona by to totiž mohla být i XI.a/1. Bez hlavy nevím...
Korunu bych viděl na 6ku, varianta 4, ale s perlou na střední lilii jako u varianty 3..

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
14. 2. 2021, 08:27

Tak asi budu mít hodně jiný názor, ale dle kresby koruny to jsou dle mého názoru devítky a desítky, především dle tvaru královských korun.

1.) jedna z posledních IX., nasvědčují tomu rozdělovací znaménka, tvar koruny i spojená tlapa lva
2.) opět buď poslední devítka, nebo první desítka... tato koruna byla u osmiček i devítek, lev má sice hlavu podobnou desítce, ale spojenou horní tlapu, jako mají devítky...
3.) tohle, i když není vidět hlava lva a další detaily bych vzala podle kresby koruny a rozdělovacích znamének.
Tento typ koruny je typický pro X., varianta X.c/1. V koruně jsou lilie na vysokých stopkách a to je charakteristické pro tento typ. Zároveň je koruna oproti čtvrnáctkám jemněji vykreslena...

Můj názor, nevnucuji, ale takto bych je určila já 😉

MatesOnd

Uživatel

Zaregistrován:
13. 1. 2021

Vytvořeno:
15. 2. 2021, 07:51

Tak asi budu mít hodně jiný názor, ale dle kresby koruny to jsou dle mého názoru devítky a desítky, především dle tvaru královských korun. 1.) jedna z posledních IX., nasvědčují tomu rozdělovací znaménka, tvar koruny i spojená tlapa lva 2.) opět buď poslední devítka, nebo první desítka... tato koruna byla u osmiček i devítek, lev má sice hlavu podobnou desítce, ale spojenou horní tlapu, jako mají devítky... 3.) tohle, i když není vidět hlava lva a další detaily bych vzala podle kresby koruny a rozdělovacích znamének. ...

korunko, jak Tvůj, tak i názor ostatních je pro mě poučnej (kdybych byl křesťan, tak i svatej) a su za něho rád!

Mahr13

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2021

Vytvořeno:
27. 2. 2021, 16:21

Zdravím,našel jsem PG Václava IV a prý je nějaký atypický,tak prosím zda by se tady na to někdo nemrknul... Díky

Obrázky:

Mahr13

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2021

Vytvořeno:
27. 2. 2021, 16:24

Ještě druhá strana...

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.