Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

..kurník, že já tam ty atypy, co jsem tu prodávala od 500-1500,- tam také nedala, mohlo z toho být pár tisíc navíc 😁
PS: ...tolik bych za takový šrot také nedala a je to přesně to, co se píše pořád- jsou lidé, co by za to určitou částku nikdy nedali a jsou lidé, kteří mají prachy, nebo tu minci tak strašně moc chtějí, že prostě ano... 😉

takova je doba. jsou lidi, kteri holt neberou zrovna profesorsky ci topmnazersky platy (nebo nededili, ci jak jinak se da jeste dneska prijit k velkejm penezum) a takovi lide proste musi pri nakupovani vzit rozum do hrsti...
uz jsem to psal nekde i v jine souvislosti - je rada lidi, co zivi vic krku nez jen sama sebe a proste si nemohou dovolit kupovat stavy 0/0 nebo veci, ktere za kazdou cenu chteji
vsichni tito v podobne situaci berou rozum do hrsti a pracuji s realnou hodnotou penez (jidlo, najem, decka na skole, hypoteka apod.)
lide co vydelavaji vyrazne vice, nez spotrebuji na pokryti nutnych zivotnich potreb mohou nadbytecne penize utracet bez vetsich racionalnich uvah, aniz by to pro ne neslo existencni rizika - vysledkem je nekolikanasobne preplaceni realnych limitu a nabidek - jen aby byla mince jejich (dobre by to umel vysvetlit Freud)... bohuzel tyto mnohdy ojedinele vykriky deformuji ceniky, sroubuji ceny a nuti i dalsi zaprisahle sberatele sahat hloubeji do kapsy tam, kde by jeste pred pulrokem, rokem nemuseli. pak poslouchame ty pseudointelektualni keci o cenach urcenych trhem apod. (ktere maji v realu omlouvat ono nemistne utraceni). nicmene - ti majetnejsi maji pravo se takto bezohledne vuci ostatnim chovat, protoze proste maji ty penize. to je fakt, ktery nic nezmeni.
co ale zmenit muzeme (my co nejsme majetni) - podle mne si staci uvedomit, ze pekna sbirka se obejde i bez drahych a vzacnych kusu a na podobne strestene nabidky se proste staci v klidu vykaslat - vzdyt stejne nebudete mit nikdy vsechno a sberatelstvi neni zavodeni o to, kdo ho ma a kdo ne😃 takze zadnej stres a drahe veci proste ignorujte - uvidite, ze budete taky zit.

Ano jsi hodna korunko, jen doufam, ze ted nebudes zadat masivni doplatky😆 ...

asi sem to mohl napsat mene expresivne, uznavam...
proste jsem tim chtel rict, ze na burze kupuju bezne mince za 1/2-1/3 ceny, nez za jakou se prodavaji bezne na aukru nebo na aukcich a pritom stav je ve srovnani s aukrem zcela jiste lepsi.
proste ja osobne odmitam aukro jako meritko k urcovani normalnich cen

S tím souhlasím. Jsou tu ovšem i tací, kteří sbírají ročníkově a po mincovnách já nevím třeba období Leopolda I. a ti zkrátka musí akcentovat trh a jeho parametry.
Mě je tohle třeba úplně jedno, neřeším to. Mám ve sbírce všehochuť od 4. po 21. století a nemám potřebu např. kupovat vzácný ročník zlatníku FJI když si můžu koupit za dvě stovky zcela obyčejný pěkný ročník 1879.
Něco jiného je to u grošů, pro které mám samozřejmě největší slabost, tam mám často nutkání si připlatit za hezký, ale i to má své hranice. Nedávno jsem sledoval krásný groš Václava IV., byla to obyčejná XIV., ale nádherná, který nakonec vystoupal na neskutečných 4 tisíce korun!!

tam, kde jsou ceny stanoveny "celosvetove" se s tim moc nenadela, to je pravda. kdo to sbira na rocniky, musi u vzacnych kusu s vysokymi cenami pocitat. grose nastesti (?) katalogove ceny nemaji, ostatne zajemcu o mince Leopolda I. bude s ohledem na tehdejsi uzemni rozsah vice nez u nasich grosu (byt jako platidlo byly berne i daleko za hranicemi kralovstvi)
co kdyz ale nekdo kopne takovy depot jako se dneska objevil na novinkach a v tom budou same rozumne zachovane atypy? co kdyz se bude chovat opatrneji, takze ho nikdo nenapraska a postupne to rozpusti (nemuselo by jich byt ani tisic, s trhem by zamavalo 100-200 ks)? takovych pripadu uz bylo vice (napr. ty osvetimske halerky, v posledni dobe se objevuje hodne opavskych razeb, s nekterymi brakteaty se ted take roztrhl pytel - byt zcela nepochopitelne si cenu jeste drzi - a mnozi by mne jiste umeli lepe doplnit, nemam zas takovy prehled). pak se podobny atyp stane klidne za par stovek v podstate neprodejnym. to se ostatne muze stat i u toho Leopolda, ale pravdepodobnost je myslim o dost mensi (i proto, ze je vetsi odbytiste).
tedy ano - stejne jako ty nemusis mit vzacnejsi zlatnik (a ani ja ne, byt bych jim nepohrdl, kdybych na nej narazil za hubicku), nemusim mit ani ja vsechny typy ani varianty grosu, coz neznamena, ze pokud na ne za rozumnou cenu nenarazim, ze je nevezmu.
za kvalitu ma urcite smysl si priplatit (kor kdo na to ma), ale opet by v tom mel byt i nejaky ten rozum (to uz bych se ale opakoval) - a jak ostatne spravne rikas - nejaka ta hranice by tam byt mela.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.