Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Tak s tím souhlas.
Jinak s těmi knížaty- to jsi dobrý a určitě ti to v numismatice dost pomůže 😉
Pražské groše jsou nádherné a když si vzpomenu, jak to začalo u mne- chtěla jsem jen jeden, jeden jediný kousek. Prostě mít tak znánou a slavnou českou minci. Tím jedním, byl to PG Václava lV., se to však rozjelo 😁

Chronologii všech panovníků bych už právě dnes z hlavy určitě nedal, maximálně tak ještě od Václava I. po současnou figurku.
Já měl první tři groše (Václava IV.) od pradědečka (viz pěkná fotka, ale to už je trochu off topic), dal mi je táta, dva z nich jsem si nechal, přestože jsou již téměř nečitelný a jeden je cca z 1/4 ulomen. Holt památka je památka bez ohledu na stav.
Obrázky:

No, já sice také sbírala i mince ve špatném stavu, ale v tomto případě radím- počkat na lepší.
Zrovna dnes jsem si prohlížela svou sbírku mincí a přiznám se, že je na ni dost žalostný pohled. Kupovala jsem vždy mince v horší kvalitě, protože na pěkné nebylo a teď si zpětně říkám, zda nebylo lepší počkat, až se objeví pěkná a místo třech špatných si nekoupit jednu pěknou. Fakt je ten, že špatné netěší tolik, zato pěkná ano. Od teď jsem si řekla, že do sbírky budu pořizovat jen ty pěkné. Člověk k tomu sice musí dozrát až po letech, protože i ty ošklivé jsou kus naší historie a když je vidí..., ale ty pěkné udělají mnohem větší radost... 😉

Do podobného groše bych dnes investoval max. tak 10 korun, a to ještě jen v případě, že bych ten typ ještě neměl. Vážně je lepší se prozatím spokojit s "mazlením" se svými dosavadními kousky a šetřit korunky na lepší 😉
Měl bych ještě velkou prosbu, nespadá zrovna do téhle kategorie VIV, ale přesto. Literatura s typologií a chronologií PG dnes není moc dostupná, k sehnání jsou snad už jen Hánův Václav IV. a Chvojkův Ferdinand. Protože mám doma i několik dalších PG, rád bych se pustil i do studia ostatních panovníků, bohužel ale Pinta je vyprodán, Castelina jsem neviděl ani nepamatuju a Smolík se objevuje také jen jednou za uherák. Snad jen Hásková se objevuje častěji. Neměla by nějaká dobrá duše na zapůjčení tyto publikace nebo alespoň ve formátu pdf? Samozřejmě za to bude odměna, buď finanční, nebo nějaký menší konvolut s přebytky či pivo, nebo cokoliv jiného 😉

Pinta je zde:
http://www.aurea.cz/index.php?main=literatura3&lang=cz
.. jen je se starou, již překonanou tabulkou, takže k ní potřebuješ novou typologickou tabulku, kterou ti, když si tuto knihu koupíš, klidně nascanuji. ( kvůli aurorským právům, protože se domnívám, že pokud si někdo tuto knihu koupí, bylo by fér mít nárok i zdarma na novou typologii, když je ta zaplacená v knize neplatná) Když tak napiš.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.