Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Mám tu nový přírůstek, pravděpodobně se jedná o jeden z nejstarších typů grošů Václava IV.
Lev je hubenější, má menší tlapy, hlava s korunou zasahuje cca jednou třetinou do perlovce a první z menších měsíčků na hřívě je více naležato.
A vzhledem k tomu, že vidím v opisu N se slitými konci a R standardní, nikoli nedotažené, vychází mi z toho var. H. I a/7 jak vyšitá 😎
Souhlas?
Obrázky:

Hurley napsal/a:
.........vychází mi z toho var. H. I a/7 jak vyšitá..............
Obrázky:
Very good! Pánové a dámy......Začínám mít pocit, že Hurley se nám natolik zdokonaluje, že se za chíli budeme ptát my jeho......😉 Dobře kolego! Jen tak dál........

Všeobecně to platí asi takto: V počátcích Václavova mincovnictví měly PG ještě o maličko vyšší ryzost, později klesala. Některé teorie uvádí, že se ty z počátku vlády mohly přemincovávat. Nevím, zda by se to vyplatilo a zda je to pravda. Většina depotů pražských grošů byla uložena až na konci Václavovi vlády, takže obsahují především předposlední typy- typ XlV. jsou v nich obsaženy i mladší groše (nižší varianty) ale díky dlouhému oběhu jsou špatné, je docela problém najít krásně ražený kousek, proto mnohdy na aukcích vyletí dost vysoko, pokud se tam nízký typ v pěkném stavu ukáže. Celkově je to tak, jak psal Archy, nižší typy nejsou nijak vzácné, objevují se jen malinko méně, než ty vyšších typů, a sehnat opravdu luxusní minci nižšího typu zabere více času, na rozdíl třeba právě od nejběžnějšího typu XIV. , kde seženeš relativně pěkné groše velmi rychle.

Přesně tak....mé oblíbené XIV.tky.......😁 😈 Pokaždé, když se mi objeví možnost koupit konvolut - malý či obsáhlejší - vždy tam mám cca 70% typů XIV........Jinak jsem za jedno s kolegy.....😉

Díky, ještě chvíli pokračuj a začnu se červenat jak malá holka 😁
Já se do těch mršek stříbrných s korunkou a lvíčkem upřímně zamiloval..
Už jen ten pocit, že člověk drží v ruce předměty, co byly raženy v dobách dávných králů..
Pamatuju si, jak jsem asi před dvaceti lety jako klučina dostal jednu obrázkovou knížku, myslím že se jmenovala Obrázky z českých dějin a pověstí, začala Sámem a končila dělnickou oslavou 1.máje (pochopitelně, to byla verze asi ze 70. nebo 80.let), brzy jsem jí měl přečtenou (pravda, textu tam moc nebylo) a začal se pídit po dalších a dalších informacích, tentokrát trochu serioznějších a dostala se mi do ruky skvělá populárně-naučná encyklopedie Panovníci českých zemí a byl jsem nadobro ztracen 😁
Dokonce jsem se asi v 8 letech naučil vyjmenovat všechny ty knížata, krále, císaře a prezidenty od Sáma až po Havla chronologicky nazpamět. Chtěl jsem to podpořit ještě tím, že budu umět nazpamět jejich dobu vládnutí, ale k tomu jsem se už nedostal 😕 Teď už by mi asi správně chronologicky dělala problém jména jako Jindřich Břetislav a Vladislav Jindřich (nebo obráceně? 😁 )
Zkrátka a dobře, táhne se to se mnou už od malička..

Ano, to je úžasný pocit a ten Ti žádná mince PROOF nemůže nikdy dát.
😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.