Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Evropa- Jestli tomu rozumím dobře- tak tomu asi nerozumím 😁 Teď vážně- na veřejnosti bych moc nenabádala k trestnému činu. Je jasné, odkud se mnohé mince na Aukru a pod. pravděpodobně berou a je také jasné, že mnozí nálezci jistě mají spousty zajímavých mincí. Na druhou stranu je ale také pravda, že se v depotech mnohé typy a varianty mincí opakují, takže k sezbírání alespoň většiny variant PG Václava lV. bych jich musela prohlédnout obrovské množství. Také je fakt, že nejvíce uložení nálezů je z dob konce Václavovi vlády, takže je logicky i nejvíce mincí posledních typů, zatímco ty starší se nachází v horších stavech a méně. Je to hodně široká problematika, ale na to, že mají PG Václava asi 190 variant, mám na spousty let co dělat a proto to také v žádném případě nelámu přes koleno a nechci je za každou cenu. Když se sem tam pro mne zajímavý grošík na aukci objeví, ráda si rozumnou cenu přihodím. Jestli se mi je podaří někdy opravdu nasbírat nijak netlačím, je to jen zábava a všeobecně sbírání mincí beru spíše jako možnost vzdělávání se v něčem, co mne baví. Asi nejsem ten sprvný sběratel "materialista", protože mi udělá velkou radost i mince, která není dokonalá. Pro mne jsou mince spíše sprostředkovatelem poznání. Když nějakou získám, hned mne to nutí pátrat a hledat historické souvislosti. Takže spíše v numismatice hledám vědomosti. Proto i radost z průměných ražeb. Zda se podaří nasbírat menší či větší část variant, to už nechám osudu...😉

listopad- názorná ukázka zachovalosti starších (nižších) typů. Vzhledem k tomu, že na minci není nic vidět, je to na přesnější určení docela věštění z koule. Jedno je ale jisté, je to jeden z těchto typů: IV., V. (nebo teoreticky VII.) Pokud se to chce někomu více zkoumat, tak hurá do toho, ale poprosím spíše o pomoc s určením toho mého, tam je vše důležité alespoň vidět 😆

Korunko, určitě se shodneme, že sběratelství není dostihový závod, ve kterém musíme zvítězit a získávat medaile. Kdyby to bylo tak jednoduché a podařilo se nám sesbírat komplet za pár let, pak by nás to ani nebavilo, protože bychom zjistili, že nás to nemůže ničím obohatit. Pravé kouzlo je v něčem naprosto jiném, jako je určitá nedostupnost, která nás bude nutit pochopit, že se asi bude jednat o zajímavé mince a tyto skutečnosti nás donutí ke studiu. Mě dává každá mince radost hlavně v případě její nedostupnosti. Po jejím získám se z ní stává kus majetku a radost nějak postupně vyprchává, protože na její místo se dostává jiná, nedostupná mince. Možná, že si na první pohled protiřečím, ale většinou to tak cítím.
Proto nemá cenu se stresovat nad marnou snahou, protože skutečná pravda je v tom, že ke kompletaci sbírky bychom potřebovali několik životů, které nám ale nikdo bohužel nedá, ale stejně je nádhera, pokud nějakou minci vidíme po mnoha letech snažení a máme jí na dosah. Pro tyto okamžiky stojí sběratelství za to.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Tak...jsem tady.....No....Bude to XIV.-tka...stačí???😁 váhám nad dvěma variantama....zaměřuju se na N-ko a postavení dříku a pak se zaměřuju na korunu.....přesněji na malé lílie v koruně.....podle mě jde o i/8....řekl bych, že dřík v Nku je czela šikmý...přeci jen u j/2 není zcela šikmý a na tom tvém groši je přeci jen šikmější.....a koruna mi taky víc sedí na i-čko....konkrétně malé lilie v koruně jsou na menších stopkách než na vysokých.....takže za mě....XIV.i/8.....a gratulace k celku šikovnému groši😉

Listopad: k tvému groši.....je hodně jetej...ale co už...doporučoval bych jej napatinovat...pak by jsme možná i určili typ.....
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.