Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
7. 10. 2006
typově snad, ale ty malé lilie tam stejně tak vysoké nejsou🙂
Zaregistrován
22. 4. 2007
to nejsou😉
Zaregistrován
10. 1. 2008
Taky mi utekl. Když jsem se přihlásil, bylo pozdě. A ty lístky mě taky zaujali. díval jsem se do všemožné literatury a takové lístky jsem v žádné knize nenašel.
Zaregistrován
20. 8. 2007
Asi to bude skutečně H XIV. l/1 - hlavně kresba lva kolem oka pro to svědčí
koruna je moc hezky vykreslená a velmi dobře doražená právě v oblasti lilií a setkání malých a vnitřních lístků velkých postranních lilií a má opravdu velký přesah malých lilií nahoru mezi lístky postranních a střední lilii
netroufal bych si však tvrdit, že takovou korunu Hánova typologie nezná
myslím že se jedná - jak je zde již psáno - o korunu 7 typu, která se vyskutuje u grošů typu X. Xi. a XIV.
je pravdou, že v grafickém vyobrazení perokresbou v Hánově knize (Pražské groše Václava IV. z let 1378-1419) u žádného typu není takový přesah nakreslen jen naznačeno přiblížení
když se však podíváte do obrazové přílohy Hánovy knihy tak několik takových korun tam najdete :
u typu X. - str. 173 obr. 68 je vidět velmi hezky (má sice 6 perel ale 7 typ koruny může být se 6 i 5 perlami)
u XIV. typu na stránkách 179 až 181 jich taky několik může být ale většinou nejsou tak hezky doražené
Zaregistrován
15. 7. 2007
jj, ty koruny tam takto "mirne zmatecne" jsou
Zaregistrován
22. 4. 2007
Ta na straně 173 je skoro shodná. Mám pocit, že patason ty střední lístky rozlišuje hlavně na vysoké a nízké a jestli na pérovce v tabulce v knize u varianty nezasahují úplně do velkých lilií a na té minci ano, rozhodně nejde o novou variantu. Jde prostě o vysoké lístky🙂
Zaregistrován
7. 10. 2006
Topa: takhle by se ale mohlo mluvit o téměř všech aspektech v nepatrných rozdílech😉 například že u 5 typu koruny si ty lístky jen tak plavou v prostoru😃😉 jinak přeci o nic víc nejde😉
Zaregistrován
22. 4. 2007
Tak zase tak úplně zjednodušeně jsem to nemyslel🙂
Zaregistrován
22. 4. 2007
S PEHUEM jsme přes skype začali řešit trn vyčnívající z perlovce na groších Václava IV., co vy na to?
je to úmyslný tvar nebo jen někomu ujel punc při tvorbě razidla? Viděli jste ho na groších jiných panovníků?...
Zaregistrován
20. 8. 2007
Pokud vím a četl jsem (vy asi taky) a viděl jsem - tak trn z perlovce se vyskytuje jen u grošů VI. typu Hánovy typologie grošů Václava IV.
já sám nevím o tom, že bych trn viděl někde jinde
vzhledem k tomu, že se jedná o jev, který se vyskytuje u více variant VI. typu a rovněž samotný tento jev (trn z perlovce) má různé své drobné modifikace - tak se asi nebude jednat o nějakou náhodnou vadu na razidle
že by něco jako rubní značka ??
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.