Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

koliik

Uživatel

Zaregistrován
16. 5. 2009

#651 - 16. 5. 2009, 09:49

Dobrý den, zabývám se aktivně historií středověku a řešil jsem minulý měsíc problém, jak vysvětlit své máteři, že zlatý přívěšek, kterým mě hodlala počastovat ke kulatinám, pro mě skutečně není to pravé ořechové. Chtěl jsem si už dlouho chtěl pořídit pg Václava II. To prošlo, ale nejsem numismatik a pravý groš od nějaké novoražby nepoznám (ostatně podle zde vedených diskuzí nejen já).
Jelikož jsem se chtěl při koupi vyvarovat nemilého zjištění, sháněl jsem informace a narazil přitom na toto fórum.
Pročetl jsem si poctivě všech 26 stránek a dospívám k názoru, že se budu muset na středověké mincovnictví ještě pořádně podívat... :-) Zároveň si musím s lítostí přiznat, že na získání potřebných vědomostí a zkušeností prostě nemám čas.
Pochopil jsem, že Aukru nemůžu důvěřovat. Návštěva několika obchodů s numismatikou (pokud groše vůbec dělali) mě celkem vyděsila. Res fugit... Když jsem naposled laškoval s touhou nějaký kousek si pořídit, byly ceny snad poloviční a stejně nevím, nakolik se jim dá důvěřovat...
Proto se obracím s prosbou na vás: Nebyl by někdo z vás (třeba denarius, Archypov, Topa, oliver...?) ochoten nabídnout mi k prodeji pg Václava II., klidně Sm2 (na tom mi až tak nesejde), s rozumně čitelným aversem a aspoň obrysem lva na reversu? K dispozici na to mám 1.600,-Kč... Jen pevně doufám, že nejsem příliš bláhový. Nebo: Co by za tuhle cenu šlo pořídit? Rozhodl jsem se dát to sem, protože to přesahuje standardní poptávku.

Ještě na závěr si neodpustím několik postřehů. Neberte to ale prosím jako pochlebování. Velice oceňuji úroveň a styl zde vedené diskuze, protože podobným způsobem vedené se jen tak nevidí - zvláště v případě řešení názorových neshod. Všechna čest... Navíc, pokud člověk chce, hodně se toho zde dozví a viditelně od lidí, kteří "ví". Alespoň pro mne je to studnice informací a je potěšení to číst. Děkuji. S úctou,

Jan Hacker
koliik@atlas.cz

Topa77

Uživatel

Zaregistrován
22. 4. 2007

#652 - 16. 5. 2009, 10:14

Já bohužel na prodej nic nemám. U Václava II. mám od každého řekněme typu či varianty jen jeden kus😞

Jestli jde jen a pouze o zachovalost tak za 1.600,- lehce podprůměrný Václav II. nebo průměrný Jan Lucemburský.

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#653 - 16. 5. 2009, 10:31

Na slabě průměrného Václava II., bych dnes asi počítal kolem 2500-3000Kč u běžného typu(ceny jsou opravdu za nekolik posledních let mnohem vyšší...).

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Topa77

Uživatel

Zaregistrován
22. 4. 2007

#654 - 16. 5. 2009, 10:35

Dracek: nutně ne, to chce jen vyčíhnout aukci, která nebude mít v nadpisu samé R nebo hledaný nebo úžasný 😈 😉 a koupit se dá. Nebo po obchodech a tak...

Michaela

Uživatel

Zaregistrován
12. 10. 2007

#655 - 16. 5. 2009, 10:36

No já bych zase až tak flintu do žita neházela,při troše štěstí jde i v této ceně narazit na ucházejícího Václava II.
Pokud by neudělal nikdo tady žádnou nabídku,jistě vám někdo ze zdejších dá aspoň pár typů na pravé Václavy II,co se občas objeví na aukru.

Michaela

Uživatel

Zaregistrován
12. 10. 2007

#656 - 16. 5. 2009, 10:37
Dracek: nutně ne, to chce jen vyčíhnout aukci, která nebude mít v nadpisu samé R nebo hledaný nebo úžasný 😈 😉 a koupit se dá. Nebo po obchodech a tak...

;) Moje řeč.

vassilij

Uživatel

Zaregistrován
12. 8. 2006

#658 - 16. 5. 2009, 12:08

Opravdu pěkný je ale bohužel jen jeden a ty horší těžko půjdou pod 2000,- Ale můžete zkusit - možná budete mít štěstí.
Jinak úplně ideální by bylo přesvědčit tohoto prodejce, aby poslal minci do ČR
http://allegro.pl/item632382591_c40_grosz_praski_waclawa_ii.html

koliik

Uživatel

Zaregistrován
16. 5. 2009

#659 - 16. 5. 2009, 23:31

Děkuju mnohokrát, jak budu mít trochu času, okouknu to. Každopádně mám radost, nečekal jsem takovou odezvu. :-)

vassilij

Uživatel

Zaregistrován
12. 8. 2006

#660 - 16. 5. 2009, 23:39

Je potřeba sledovat Aukro a zkoušet - jinak radši se ptejte tady, jestli je vámi vytypovaný groš OK než koupit falzum.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.