Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Na fb se objevil tento sm4, něco mi na něm nesedí, jsem paranoidní nebo někdo obstojně originalizoval novotu?
Obrázky:
Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz
Zdravím, na aukru se objevily dva groše Václava II. a Jana Luc. Jsou dost podivné, mají velice nápadnou prostřední i všechny ostatní perly na koruně. Neshledal jsem shodu s žádnými mně známými novodobými padělky a jako originály či dobové napodobeniny se mi nezdají... Ten lev u Jana je také podivný, ale ten u Václava je velice hezky propracovaný.
Ani to na mě nepůsobí jako ražba, možná odlitky z nějaké upravené formy, a nebo mě ještě napadlo, že by se mohlo jednat o originály, ale novodobě upravené - vylepšení/dorývání jako se to občas dělá u antických mincí, ale u grošů jsem to tedy ještě neviděl. Navedlo mě k tomu i to, že je tam s nimi vystaven groš Karla IV., který by měl být origo... Tak že by si s nimi nejspíš někdo pohrál?
Dokázal by někdo poradit?😉
Obrázky:
Zdravím, nenarazil už někdo na podobného Václava? Na exponovaných místech je vidět tmavší barva, pro kterou u těchto mincí moc není důvod, po opatrném obroušení okraje dostal kov nažloutlou barvu - viz poslední foto. V reálu to je vidět ještě hůř, přesto poměrně průkazně. Je témeř jisté, že mince je pouze postříbřená s jádrem z jiného kovu. Viditelné části opisů nevykazují žádnou chybu. Koruna kónická, lev podobný obrazu tzv. "malého lva". Mince zřetelně budila podezření a její povrch je dost poškrábán "zkušebními" vrypy. Váha standardní, 3,7g.
Obrázky:
Kdyby náhodou jste nezaznamenali malou kauzu na Facebooku, tak ať je to i tady, objevili se na Aukru dobré falza pražských grošů.
Obrázky:
Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.