Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
7. 10. 2006
"Tak pre zaujímavosť" vlož i váhu, pokud ho máš teda k dispozici🙂
Zaregistrován
24. 3. 2010
Zatiaľ nemám, ale už si brúsim zuby 😁
Zaregistrován
23. 12. 2010
A je to tady už diskutované někde ve vlákně? Potkávám je hlavně na Allegru a teorie kolem by mě zajímaly..
Zaregistrován
15. 7. 2007
chystam k tomu clanek... ale nestiham. bude v NL. podkladu je k tomu hodne, ale je to polstina a ukrajinstina, takze se to cte pomalu🙂
Zaregistrován
15. 7. 2007
sigur napsal/a:
Na tému orezávania pražských grošov na veľkosť polgroša resp. kwartnika som mal tú česť byť na dvoch prednáškach (kekule - Hlohovec, patason - Kutná Hora, ak som to poplietol, tak sorry). Ak si dobre spomínam, tak v drvivej väčšine to boli groše Jana a Karola, no len pár exemplárov Václava II. Narazil som na túto mincu a predpokladám, že sa jedná práve o spomínané orezávanie, tak pre zaujímavosť sem vkladám foto...
kdybys mel peknou fotku a metrologii, mozna by se mi hodil😉
Zaregistrován
12. 1. 2010
Já mám ořezaného Václava II.. samozřejmě pravost dobového ořezání nejsem schopný dokázat, ale můžu minci půjčit na nedestruktivní zkoušky, když bude třeba🙂
Když mi to o víkendu připomeneš, tak ho vyfotím, váhu bych měl mít zapsanou a rozměry také🙂
Zaregistrován
23. 12. 2010
Předpokládám, že kromě extra stříbra se středem mince dalo ještě platit..
Zaregistrován
15. 7. 2007
Diky moc, staci mi foto a metrologie, k analyze bych pristoupil jen v pripade duvodneho podezreni.
Ano, s mincemi se platilo - casto je zminovano Polsko, lepe Halicsko-volynske knizectvi, vice pravde ale i s ohledem na nalezy bude uzemi Cervene Rusi ci dokonce se velmi vazne uvazuje o uzemi ovladane Zlatou hordou. Drivejsi nazory na orezavani grosu na velikost kvartniku (ktere se v postate jako jedine dostaly u nas do sirsiho povedomi) jsou dnes vnimany hodne kriticky. Je toho vic, ale nemam v umyslu zde vypisovat to, co shromazduji pro clanek😃
Zaregistrován
23. 12. 2010
Jasná věc, díky
Zaregistrován
24. 3. 2010
sigur napsal/a:
Obrázky:
Aká je normálna cena za takýto dobovo orezaný PG Václava II. v našich končinách? Našiel som nejaké tuším u Schimandla s volačkami okolo 500 czk, ale žiadny sa nepredal. Ďakujem
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.