Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#2711 4. 10. 2014, 12:54

to si nemyslim. revers je odepsanej ukrutnym dvojrazem, coz u Vaclava II. cenu rapidne snizuje i u lepsi varianty (tj. zde zrejme bez tecky, tj. Sm.1), fotky jsou ale dost mazle. muzu se zeptat, co / jake podezreni vyvolavaji tyto fotky pri srovnani se Smolikem?

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#2712 4. 10. 2014, 13:40

Ano Sm. 1, avers moc pěkný, revers bohužel špatný, podle fotek košer kus.

Profilový obrázek
milber

Uživatel

Zaregistrován:
21. 9. 2014

#2713 4. 10. 2014, 13:57

Díky za hodnocení, moje pochybnosti jsou asi způsobeny tím, že mám původní vydání Smolíka, kde je jenom kresba mince a ta zřejmě nebyla v detailech dost dokonalá. Jedná se o drobnosti jako je tvar lilií v koruně nebo třeba tvar dříků u písmena s. Víc mě znepokojuje fotka na http://grossi-pragenses.webnode.cz/urcovani/ kde koruna u tohoto typu groše vypadá o dost jinak, perly v koruně tam nejsou vůbec znát (opotřebení ?) a lilie se taky dost liší...

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#2714 4. 10. 2014, 14:13

razidla pro tyto mince byla vyrabena pomoci puncu. protoze emise grosu tohoto panovnika byla i pres pomerne kratke obdobi ohromne vysoka, pouzivalo se kvuli opotrebeni a zrejme i diky tomu, ze rezacu mohlo byt vice (?) vetsi mnozstvi puncu, ktere nebyly stejne. navic i obraz teto "vecne" mince prosel jistym vyvojem.

kresby ve Smolikovi jsou dnes davno prekonane. jimi se urcite nema smysl ridit.

dnes vime o mnoho variantach (pismena A se strednim brevnem nebo bez, vylomene puncy, varianta BOEIIIE apod.). to znacne rozsiruje Smolikuv pohled na vec. k tomu maly lev, klasicky lev. krizky ruzneho typu. koruna je zrejme nejvariabilnejsi casti Vaclavovych grosu.

bohuzel do nove typologie se nikomu moc nechce. takze lide si na vlastni pest shromazduji ruzne "typy a varianty", ale co bude nebo nebude v budouci typologii (bude kdy nejaka) je otazkou.

konzervativni jedinci si pak i po vydani nove typologie (bude-li kdy), stejne jeste sto let se Smolikem vystaci.

normalni sberatel by to asi ani resit nemel, ale dobre vime, ze vetsine to neda a pak jsme svedky utraceni neadekvatnich castek za zcela obycejne veci...

Profilový obrázek
milber

Uživatel

Zaregistrován:
21. 9. 2014

#2715 4. 10. 2014, 15:06

Dík, právě tomu poslednímu bych se rád vyhnul, ale zatím jsem se ještě nevybavil katalogy a sám nemám skoro žádné praktické zkušenosti. Jestli se k tomu vůbec ještě někdy propracuji, vždyť se podívejte na mou profilovou ikonu :-)
Pro začátek dávám dohromady takovou profilovou (didaktickou) kolekci hlavních platidel (mincí) které se používaly na českém území a v okolních zemích. Teď se tedy práv zabývám groši, nemusí být zrovna ukázkové, ale pro dané účely by měly být slušně čitelné. Pražský groš Václava II je jako začátek celé grošové éry pro mou kolekci zvláště důležitý.
Vaší vstřícnosti na tomto fóru si hodně cením.

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#2716 4. 10. 2014, 15:33

takovy prurez si dela rada sberatelu a neni na tom nic spatneho. pokud se namane mene bezny kus v dobrem stavu za dobrou cenu, nevyhybal bych se mu, jinak bych ale doporucil se podivat vzdy u daneho nominalu / panovnika na ten nejbeznejsi typ / variantu (staci se zde i poptat na foru) a jit cilene po techto mincich. lze ziskat pekne a citelne stavy za skutecne prekvapive (v dobrem slova smyslu) ceny. hlavne se nenechat strhnout nerealnymi cenami. z grosu Vaclava II. se jedna o typ Sm.2 a pekny kousek by se mel nechat pri trose trpelivosti a hledani poridit uz kolem tisicovky.

Profilový obrázek
Besinka

Uživatel

Zaregistrován:
30. 7. 2013

#2717 4. 10. 2014, 17:44

Ahoj .Nedávno jsem tady dával Václava sm.1 .Líbil se. Já se na něj nemohu vinadívat. Hlavně na tu korunu.Tak posílám detail pro pokochání všem.Možná by to patřilo do chlubírny.Tak se omlouvám ale dle mě to patří k Václavovi II.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#2718 4. 10. 2014, 18:19

Opravdu nádhera, možná pochází z jednoho z prvních razidel, kde si na vypuncování a rytí dali ještě hodně záležet. Hlavně ty vnitřní lilie jsou úžasné.

Profilový obrázek
Besinka

Uživatel

Zaregistrován:
30. 7. 2013

#2719 4. 10. 2014, 18:28

Kacuro mě zaujal i ten perlovec.

Profilový obrázek
___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

#2720 4. 10. 2014, 19:20

Besinka napsal/a:

...Nedávno jsem tady dával Václava sm.1..

Nenašiel som 🙄 Poprosím ťa, daj ho ešte raz. Som veľmi zvedavý, lebo korunka je skutočne úžasná.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.