Moderátoři: Tomako, smith

lbokel

Uživatel

Zaregistrován
18. 2. 2010

#21 - 8. 2. 2015, 18:53

Koho by zajímalo mám vyfocené bankovky pod infračerveným světlem 😉

http://www.papirovaplatidla.cz/informace/ochranne-prvky/infracervene-svetlo

www.Papirovaplatidla.cz
Katalog bankovek Československa od r.1918 až do dnes.

markyz

Uživatel

Zaregistrován
10. 12. 2014

#22 - 22. 1. 2016, 20:29
Oživím zase jedno mrtvé vlákno :-) Jaké používáte UV lampy / ruční baterky ? Jaká správná vlnová délka ke kontrole bankovek a záleží na jejich roce vydání? klasická Leuchtturm L80 má 366nm ...

app. koupil jsem tu levnou led ruční baterku a celkem spokojenost...
380~400nm 14-LED Ultraviolet Light UV Flashlight za 4.88 USD
(jen malá nevýhoda - úzký kužel světla)

Chtěl jsem sem hodit fotku, ale zatím žádný z foťáku (mobil ani kompakt) UV fotit neumí... 😕

Fidzi

Uživatel

Zaregistrován
10. 3. 2009

#23 - 22. 1. 2016, 21:41

Markýz - UV žiarenie obyčajný foťák neodfotí, pretože pred CCD senzorom fotoaparátu sa nachádza tzv. UV/IR Cut filter, ktorý odfiltruje všetko okrem viditeľného žiarenia (400-700 nm). No "svietiacu" bankovku pod UV lampou by si už odfotiť mal, pretože vlnová dĺžka fluorescenčného žiarenia (špeciálnej farby) sa už nachádza vo viditeľnej časti spektra.

Najlepšie je mať k dispozícii UV lampu s viacerými vlnovými dĺžkami napr. 250/380 nm, pretože moderné bankovky používajú kombináciu prvkov citlivých na rôzne vlnové dĺžky UV žiarenia. Takže pri použití jednej vlnovej dĺžky uvidíš len niektoré ochranné prvky.

Vďaka lbokelovi som si rozšíril obzory, pretože o používaní farieb citlivých na infračervené žiarenie som nevedel. Zvláštne koľko tajomstiev bankovky v sebe ukrývajú.

Čo sa týka UV lámp, digitálnych váh, mikroskopov a vlastne aj ostatného príslušenstva značky Leuchtturm - sú to presne tie lacné noname čínske plastové šmejdy, ktoré kúpite za pár centov na alibaba.com len Leuchtturm tam nalepí nálepku so svojou značkou. Potom to predáva za desiatky EUR. Moja rada je nekupovať.

Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.