Plaky332

Uživatel

Zaregistrován
2. 4. 2016

#1 - 10. 4. 2024, 11:27

Dobrý den, muj nový kousek prosím zná někdo zde cenu katalogu,na aukcích u nás u b kolem 8000kč děkuji Plaky

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

shareman

Uživatel

Zaregistrován
7. 7. 2010

#2 - 10. 4. 2024, 12:08

Ak dobre vidím, nie je to dopis, dokonca to nie je ani obálka, je to len front. Niektoré aukčné domy to uvádzajú ako veľký výstrižok.
"Hrdza" na známke!
Pri dobrej konštalácii hviezd 800-1000CZK, ale tá hrdza...

koolabs

Uživatel

Zaregistrován
22. 11. 2019

#3 - 10. 4. 2024, 13:27

je třeba vědět, že spor plísně z takovychto exponátů se nikdy nezbavite.
při dobré konstalaci, vlhkosti nad 60, což je i běžné v suchém bytě se zanese cela sbírka.
sice to trvá, ale pak je to marný boj.
vyhodit, nebo pokud si to člověk chce nechat, zatavit do fólie.

Wjem

Moderátor

Zaregistrován
20. 7. 2010

#4 - 10. 4. 2024, 14:09
je třeba vědět, že spor plísně z takovychto exponátů se nikdy nezbavite. při dobré konstalaci, vlhkosti nad 60, což je i běžné v suchém bytě se zanese cela sbírka. sice to trvá, ale pak je to marný boj. vyhodit, nebo pokud si to člověk chce nechat, zatavit do fólie.

UV lampa, pokud má UVC (UVB nestačí) to zcela desinfikuje včetně plísní a jejich spor. Ovšem ty rezavé fleky to samozřejmě neodstraní.

koolabs

Uživatel

Zaregistrován
22. 11. 2019

#5 - 10. 4. 2024, 16:30
UV lampa, pokud má UVC (UVB nestačí) to zcela desinfikuje včetně plísní a jejich spor. Ovšem ty rezavé fleky to samozřejmě neodstraní.

To je zajímavý názor.
Nemám v této oblasti zcela validní udaje.
Bylo by možné sdělit nějaký faktický , "validní" údaj, odkaz, informaci?

Obecně platí, že zdroje UV jsou likvidační pro řadu organismů. Ovšem co to znamená v praxi? Především jsou škodlivé i pro nás, pro lidi. Stejně jako mnoho spekter vyvolávájí škodlivé účinky, zejména na lidskou imunitu a její schopnosti.
Proto je dnes tolik zboubných bujení, protože jsou lidí čím dále více vystavení
"chytrým domácnostmen".

Ovšem pro konkrétní příklad ochrany sbírky filatelisty před sporami plísní si myslím, že účinné zničení je reálné v horizontu mnoho hodin.
Opravdu nevím, jestli to má nějaké praktický význam.

Pokud si na danou obálku posvítíte UVC, tak se nic nestane.
Pokud si posvítíte déle, obávám se, že přístroj už nefunguje, protože není stavěn na takovou watovou zátěž.

Ale opravte mne.
Opravdu se rád seznámím s možnostmi reálné likvidace nakažené sbírky celivstvostí plíšní. Bohužel mé dosavadní dotazy na mezinárodních forech se nesetkaly s nějakou opravdu konsruktivní metodikou.
děkuji

shareman

Uživatel

Zaregistrován
7. 7. 2010

#6 - 11. 4. 2024, 10:33

UV-C naozaj zabije všetko na povrchu. Používa su už mnoho rokov aj v nemocniciach alebo v čističkách. Papier je ale porézny a ak je to huba čo má vytvorené mycelium, tak neviem či to nie je len dočasné. Stačí, že prežije kúsok.

Wjem

Moderátor

Zaregistrován
20. 7. 2010

#7 - 11. 4. 2024, 11:10
UV-C naozaj zabije všetko na povrchu. Používa su už mnoho rokov aj v nemocniciach alebo v čističkách. Papier je ale porézny a ak je to huba čo má vytvorené mycelium, tak neviem či to nie je len dočasné. Stačí, že prežije kúsok.

No, on ten odraz UVC od povrchu není úplně 100%. Malá část proniká i do hloubky, zejména u povrchu typu papír.
Já UVC používám pro "desinfekci" starších vzácných knížek, které jsou částěčně napadeny rzí. Taktéž u grafických listů a kreseb. Po oboustranném několika (cca 3-5) minutovém ozáření v blízkosti silné UVC lampy jsem žádné další šíření rzi nezaznamenal.
U známek a celistvostí jsem to zatím nezkoušel, protože až na vyjímky sbírám jen novější nepoužité.

Také si nechávám párkrát do roka preventivně prozářit celou místnost, kde mám uloženy známky, obrazy a grafiky. UVC tak zničí všechny spory, bakterie a viry, které se v místnosti vyskytují a tím snižuji riziko napadení...

koolabs

Uživatel

Zaregistrován
22. 11. 2019

#8 - 11. 4. 2024, 11:19

děkuji za informace.
škoda, že jsem je neregistroval před lety, kdy jsem po zvážení dal.pryc větší sbírku korespondence.

smith

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
6. 2. 2009

#9 - 11. 4. 2024, 14:57

Pripojím sa aj ja mojou troškou do mlyna. Ja používam ozónovač.
Pravidelne takto dezinfikujem dom. V izbe na podlahu rozložím celistvosti a zapnem na 20 min. ozónovač.
Samozrejme samotný ozón je aj na človeka nebezpečný (resp. na všetko živé), preto na tú chvíľu dám preč aj kvety. Následne vyvetrám. Zatiaľ je to účinné.

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.