Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Já jsem to srovnával zatím jen těmito(ex.Polák, Aurea - Jan a 2x Karel)
Jde mi třeba hlavně o to, zda lze dle dnešních nejnovějších znalostí typologie zcela vyřadit období JL nebo nelze. 😕
Obrázky:
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Pokud jde o tvar písmen z opisu na okraji, tady jsem vytáhl pro srovnání písmena E S A (za kvalitu obrázku se omlouvám)
Písmena mi přijdou tvarem nejpodobnější snad s tím dukátem...
Obrázky:

Ono každý řezač želez udělal ty písmena krapet jiné.......těžko říci.....

..asi takto, je- li to falzum, pak vysledovat podobnost může být nemožné. Mnozí výtvarníci dají do svých děl kus svého já, jinými slovy, předlohou mohl být lev, ale protože to nedělal oficiální řezač kolků, který to měl naučené, záleželo na tomto výrobci, jak to pojal a jediné, co může být společným znakem je jen to, že je to lev 😆 . Když vidím ty poskládané měsíčky a hlavu jednou linkou, asi se opravdu moc nesnažil podobu trefit. Jinak když na to koukám, klidně bych typla husitské období. Vzhledem k tomu, že se ale ptáš na Karla nebo Jana, osobně v tom nevidím podobnost ani k jednomu 😁

Korunka: Nejde o falzum, jde o ražbu z vládní mincovny!

Tohle??? To je vtip, ne? Chlupy lva jsou udělané z malých měsíčků, hruď lva je poskládána z měsíčků ve tvaru trojůhelníku, nehledě na to, že ty, co jdou vodorovně jsou natočeny jedním směrem. Tohle nemohl dělat člověk, který by už razidlo pro pražské groše vyráběl, protože podle toho, co je vidět, je to chaoticky poskládané. To už mi to jedině připomíná malý peníz Ludvíka Jag. kde lev má také chlupy udělané z malých měsíčků, či čeho- ty "plamínky".. nehledě na absenci měsíčku v ocasu atd. Pokud by tohle bylo z vládní mincovny, tak si někdo asi hrál, ale ne řezač, který razidla pro PG ryl 😲
To jsem tedy také zvědavá, co je to za kulišárnu 😁
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.