Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Topa77 napsal/a:
Tak jsem si dneska hezky sedl ke svým grošům Václava III. ( IV. ) a pokoušel se o jejich přesné určení podle Hány a jeho systematiky. A ani jeden ze čtyř, které mám dost zachované, aby šly rozpoznat potřebné detaily, on nezná 🙄 Respektive např. nepopisuje takovou kombinaci typu koruny a lva, jaké jsou na těch groších.😞 Typ lva na jedné minci dokonce nepopisuje vůbec...
Co Vy? Máte vždy určeny přesně všechny groše?
Zdravím sběratele pražských grošů a zvláště pak nadšené diskutéry! Groše Václava IV., a zvláště pak ty, které neuvádí Hána;-) mě enormě zajímají. Zveřejněte jejich obrázky, nebo pošlete na mail (nszn@seznam.cz), pokusím se je určit...
Jinak pěkné fórum (fóra)... onehdá, když jsem je náhodou objevil, jsem pročítáním příspěvků strávil pár hodin... Pražské groše jsou prostě super mince a není nad to mít o nich s kým pokecat... nest-ce pas?
TO TOPA 77
Lev je H XIV. (trochu upravený dvojrázem, ale varianta se dá zjistit jen s rubem, podle obrázku z Aukra je to myslím H XIV. c/3

Ten příspěvek byl jen na rozproudění diskuze 😃
Ne vážně, fakt jsem měl pocit, že jsem ho u Vás v knize nenašel, ale asi je to skutečně o tom, přistupovat k tomu s trochu větší odpovědností a ne jen v rychlosti mrknout na obrázky😉 Ten groš, co jsem tu dával foto, je asi jediný co se dá spolehlivěji určit, ty mé ostatní nejsou povětšinou doražené zrovna kritických místech 😞

Ten groš je moooc hezkej; ona tomu odpovídá i cena... taky jsem naň na Aukru koukal, ale XIV. c/3 je asi nejběžnější varianta. Každopádně, kdybyste měl groš, o kterém si myslíte, že v tej chronologii není, budu rád, když mi ho pošlete (tedy obrázek myslím:-) ) Pokud by se našel groš Václava neznámého typu (např. úplně jiný lev), bylo by to (alespoň pro mě) hodně zajímavé.. Sám mám od vydání chronologie ve sbírce asi 4 nové varianty, ale na nový typ jsem zatím nenarazil... Tvrdím, že dokud bude v zemi jediný nevyzvednutý depot, nemůže být žádná typologie úplná... Ono to ale není jen o těch depotech... je spousta sběratelů, kteří mají svoje sbírky doma v trezoru a nikoho k nim nepustí a sami nepublikují... s takovými sbírkami je to potom jako s těmi depoty v zemi:-( A ještě k určování grošů Václava IV. - ono to fct nejní žádná sranda... ty groše byly mizerně ražený a oběh jim na kráse taky zrovna nepřidal, takže najít groš, který se dá bez výhrad určit přesně na variantu je o velikém štěstí. Zpravidla se ale dá zařadit typ, resp. obrazová varianta. Čím víc Václavových grošů Vám projde rukama, tím snadněji je budete řadit - a vlastně to platí i třeba o jagellonských groších nebo groších Karla IV..

Tady je ta druhá strana:
Kdybych nějakého Václava IV. našel, který tam není určitě foto pošlu, ale obávám se, že při bližším zkoumání z toho bude jen mnou nepoznaný již v knize posaný typ a varianta 😁 Ale určitě to hned tak nebude, soustředil jsem se na Václava II. a Jana Lucemburského a pak na Ferdinandy I. s letopočtem. Od ostatních panovníků už mám vždycky tak pět pěkných ražeb ( až na Václava IV. tam mám jen jednu 😕 ) a to prozatím stačí.

No... pěknej Jan... pokusím se přidat taky jednoho...
Je to Smolík 3 a je první a jedinej, na kterej jsem narazil, co se o groše zajímám...
K tomu malému lvu: je jen nepatrně menší, ale působí celkově robustnějším dojmem. Větší hlava, kratší a silnější tlapy i pařáty, silnější a kratší ocas, větší měsíčky na krku; prostě je jinej... a pokud máte groše nakoukaný, poznáte ho na první pohled... Existuje jak s rubní začkou 1a, tak i 1b. Pro srovnání posílám obrázky (2x rub s malým lvem, oba případy rub. zn.) a jednou normální václavský lev:
Včíl mudrujte;-)

Zdravím chlapci. Dlhší čas som tu nebol a nestačím sa čudovať. Nový formát, noví moderátori (gratulujem), to nás chceš Zdeňku takto rozdeliť? :-))) (Robbie tam, Facctory zas tam... každý inde, akoby nás p. učiteľka rozsadila). Takto nás porozdeľovať! :-) Pred pár rokmi to už urobili Mečiar s Klausom :-) Ale žartujem, je to dobre premyslené, je to prehľadné, takže paráda.
Ale najviac ma teší patasonova prítomnosť, vitajte maestro.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.