Moderátoři: numismat, smith

Misak33

Moderátor

Zaregistrován
23. 12. 2009

#71 - 24. 12. 2011, 13:21

Jen poznamka. Sve mince vystavuji ve CHLVBIRNE ne proto, abych se zviditlenil, ale abych ostatnim ukazal nejake, podle me pekne, razby z obdobi antiky. A nemyslim si, ze by vetsina ostatnich clenu fora na tom byla jinak.

Ale to, ze sem nekdo nechce davat fotky svych minci plne chapu.

Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#72 - 24. 12. 2011, 13:34

Já jsem to napsal v tomto duchu proto, protože babygulka zde narážel na super věci a moje odpověď byla myšlena takto. Víš sám, že pokud budeš někdy vlastnit něco opravdu mimořádného, pak hlavním hlediskem bude radost a né zbytečné upozorňování na sebe. Já zde mám také dvě mince, ale běžné věci sem dávat nemá cenu a to lepší sem dávat nebudu i z důvodu, že třeba mají pěknou patinu a ta se musí vidět. Jinak na fotu naprosto mince zapadne.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

babygulka

Moderátor

Zaregistrován
7. 6. 2010

#73 - 24. 12. 2011, 13:37

misak to mas tiez pravdu...

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#74 - 24. 12. 2011, 15:44

Když trochu odbočím, pak je zde také určitý počet lidí, kteří hledají v této diskuzi jiné věci. V mém případě to je snaha získávat vědomosti a skušenosti. S někým si jednoduše popovídat o stejném zájmu a prověřit svoje závěry v diskusi. Každý si myslíme, že máme pravdu, ale mě oponentura nutí k přemýšlení a to je podstatné, co mě může posunout dál a co mě pomáhá. Monolog je k ničemu, proto se snažím o dialog, ale bohužel někdy partnera nenaleznu.
Pokud se týká fotografií mincí, pro mě to není nejdůležitější, protože si múžeme na netu nalézt nepřeberné množství aukčních katalogů, kdy jsou v některých opravdové poklady, ale je na každém, co zde hledá a pokud má někdo radost ze získané mince a chce se s ní podělit, pak je to v pořádku. Já tuto potřebu necítím.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

taki

Uživatel

Zaregistrován
17. 11. 2011

#75 - 24. 12. 2011, 22:37

já vidím pro mě největší problém v určování stavu mincí a to v absolutně rozcházejícím se hodnocení mincí, pokud pro "0" platí

• Pořád nádherně zachovalé mince s leskem. Na rozdíl od zachovalosti UNC mohou mince v zachovalosti AU obsahovat drobné stopy po styku s ostatními mincemi viditelné pod lupou.
    a pro "1"
  • Stále velmi pěkná zachovalost. Absolutně čisté kontury včetně detailů a čitelnost veškerého textu jsou samozřejmostí. Mince má často zbytky lesku. U zachovalosti XF jsou přípustné velmi drobné stopy po styku s ostatními mincemi, viditelné i pouhým okem. Mince však nesmí mít žádná jiná poškození - např. vrypy
    tak jak může být toto "0"

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

dula77

Uživatel

Zaregistrován
1. 8. 2010

#76 - 24. 12. 2011, 22:56

To je o serióznosti aukčného domu, niekedy menší sa snažia šidiť na kvalite aby viac zarobili, česť výnimkám. Iný meter má predávajúci a iný zas kupujúci.

blasko.juraj.ml@gmail.com

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#77 - 24. 12. 2011, 23:04

taki napsal/a:

já vidím pro mě největší problém v určování stavu mincí a to v absolutně rozcházejícím se hodnocení mincí, pokud pro "0" platí

• Pořád nádherně zachovalé mince s leskem. Na rozdíl od zachovalosti UNC mohou mince v zachovalosti AU obsahovat drobné stopy po styku s ostatními mincemi viditelné pod lupou.
    a pro "1"
  • Stále velmi pěkná zachovalost. Absolutně čisté kontury včetně detailů a čitelnost veškerého textu jsou samozřejmostí. Mince má často zbytky lesku. U zachovalosti XF jsou přípustné velmi drobné stopy po styku s ostatními mincemi, viditelné i pouhým okem. Mince však nesmí mít žádná jiná poškození - např. vrypy
    tak jak může být toto "0"
    obr

UNC, RL nebo 0 je stejný stav ---> mince má stavem vypadat, jako by jsi ji právě přinesl z mincovny(nebo vyndal ze sady)
Prakticky téměř cokoliv jiného je již stav 1 🙂
(toto platí minimálně pro mince za posledních 150-200 let)

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

vassilij

Uživatel

Zaregistrován
12. 8. 2006

#78 - 24. 12. 2011, 23:42

To taki: posuzování stavu je ošemetné. Jediné, v čem s Američany souhlasím je to, že do zachovalosti nezahrnují větší rysky, hrany atp. Pokud je mince naprosto perfektní, s dokonalou plochou a má opravdu jen pár výraznějších rysek, které vznikly hrubším zacházením, pořád se jedná o stav 0/0, byť s poznámkou "rysky". Stejně tak může být 0/0 i mince, kde vyšší reliéfy úplně chybí z důvodu nedoražení - prostě tak opustila mincovnu. Jinak stav UNC se u mincí snad nikde nepoužívá, kromě úplné moderny.

jara22

Uživatel

Zaregistrován
18. 10. 2008

#79 - 25. 12. 2011, 01:20

tady je jedna tabulka zachovalosti - pro 0/0 je tu asi dalsich 15 podkategorii🙂
http://www.pcgs.com/grades.html

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#80 - 25. 12. 2011, 09:30

Schopnost posoudit objektivně kvalitu přichází určítě se zkušenostmi, kdy jsme již měli v ruce spoustu mincí a začínáme je mít nakoukané. Pak se očí automaticky zaměřují na určitá nejvyšší místa, která rozhodují o zachovalosti. To samé platí v případě plochy. Když má již svoji jiskru, která se dnes cení, pak je záruka, že tato mince bude braná, jako dobře hodnotitelná.
Proto je dobré navštěvovat například aukce, prohlížet si materiál a hodnotit ho, ale za předpokladu, že nebudeme věřit pouze deklarované zachovalosti, ale budeme rozdílné názory porovnávat.
Nikdo učený nespadl z nebe a časem se vyvíjel od benevolence k přísnosti. Je tedy v našem zájmu hledat na trhu hezčí ražby a ty konfrontovat se svými pohledy. Čím dříve poznáme pěknou kvalitu, tím dříve opustíme přirozený začátek v podobě nadhodnocování horší zachovalosti.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.