Moderátoři: smith, Koniáš

Profilový obrázek
kopretinka

Uživatel

Zaregistrován:
25. 1. 2010

#1 30. 1. 2010, 21:11

Zdravím všechny,
jsem začínající sběratelka a chtěla bych poradit s uložením mincí.
Mám různé velikosti mincí a chtěla bych je mít pohromadě.
Děkuji za rady

Profilový obrázek
NumizmatSR

Uživatel

Zaregistrován:
22. 3. 2009

#2 30. 1. 2010, 21:20

Stačí pohľadať v témach, je tam o tom popísané dosť a viacero vlákien je na túto tému.Osobne odporúčam kazety na mieru, napr. ak zbierate mince ako komplety štátov či období(napr. ČSR).Alebo jednoducho platá,ktoré sú cenovo oveľa dostupnejšie.Menej vzácne mince ukladám do albumov s kvalitnými listami- značiek je mnoho a je široký sortiment.

Profilový obrázek
Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

#3 30. 1. 2010, 21:21
Profilový obrázek
khhhh

Uživatel

Zaregistrován:
8. 12. 2009

#4 31. 1. 2010, 14:19
Zdravím všechny, jsem začínající sběratelka a chtěla bych poradit s uložením mincí. Mám různé velikosti mincí a chtěla bych je mít pohromadě. Děkuji za rady

Taky záleží na tom, co je předmětem sbírání a zda je to jenom příležitostná zábava, nebo se tomu budete chtít věnovat intenzivně (v tom případě se vyplatí nešetřit a dopřát si něco repre).
Pokud sbíráte např. ročníkově ČSR, tak asi nejlepší budou kazety na míru. Pokud třeba typově svět, tak nějaké "obyčejné" album, ale pozor na nejlevnější plasty - po nějaké době se v nich mince znehodnotí, zezelenají, budou lepkavé,... skoro na vyhození. Možným řešením jsou snad rámečky (secvakávací, samolepicí), ale to se zase prodraží a osobní zkušenost s nimi nemám.
Jinak ještě k evidenci - nejvíc se mi osvědčil asi excel + tužka a papír (a pastelka😆 ). V excelu eviduji vše možné a na papíře mám tabulku s ročníky a nominály, pokud byla mince s patřičným rokem ražena, mám v tabulce u příslušného nominálu kolečko. Pokud minci vlastním, mám kolečko vybarveno (zelenou pastelkou😁 ). Do excelu většinou nezaznamenávám okamžitě, ale nárazově a takto neztrácím přehled. Toto lze použít jen u moderních mincí.

Profilový obrázek
jan322

Moderátor

Zaregistrován:
27. 12. 2009

#5 7. 2. 2010, 20:12

Tady opravdu záleží na tom, co člověk sbírá. Jestli sbírá třeba takové víceméně neměnné kovy jako je zlato a stříbro (hooodně čisté) nebo meď, cín nebo zinek. Já osobně mám mince uložené v mincovnici (tedy mincovní skříňka z plastu) a každou minci mám uloženou v "bublině" - průhledné plastové kapsli podle průměru. Zatím jsem nepozpozoroval, že by se s mincemi něco dělo (dělám středověk)

www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.