Určitě jste téměř všichni slyšeli o ukradených archiváliích z Chebu.
Škoda udájně ve stovkách milionů EUR!
Neumím si představit, že Rakouské aukční firmy nezajímal původ takových mimořádných materiálů. Pokud někdo nabídne na aukci korespondenci Jana Lucemburského nebo Karla IV. tak se nikdo nezajímá o jejich původ?
Pokud chcete prodávat na některých renomovaných zahraničních aukcích i levnější položky a nemáte patřičné doporučení, tak máte problémy s přijetím položek do aukce. A u takto vzácných materiálů aukční firmy nezajímá původ?
Nevím, zda je to pravda, ale na tyto listiny údajně upozornili naši sběratelé, kteří na ně na rakouských aukcích narazili.
Kam se potom na tyto firmy "hrabe" Terminátor a jim podobní na Aukru!
o co ide? nejaky web link?
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Proč jen rakouské? První aukce s ukradenými archiváliemi byla v Německu. Je vidět, že jak jde o peníze, jde serióznost stranou.
Jinak škoda stovek miliónů - EUR? Tedy jednotky až desítky miliard Kč? O tom si dovoluji pochybovat, průměrná cena jedné archivalie by pak byla několik set tisíc EUR, tedy minimálně 5 miliónů Kč, zatímco znalecký odhad na 50 listin byl v řádu miliónů (Kč). Tím nechci zlehčovat škodu, která byla napáchána. Lidi, kteří tohle dopustili bych nejradši v rámci nejlepších historických tradicí nechal stát pár dní na pranýři a pak bych je vymrskal z města a kdyby to šlo, i ze země.
Ten odhad škody za stovky milionů Eur jsem napsal bez přemýšlení, tak jak jsem to dnes slyšel v televizi. Logicky vzato, tady to asi někdo značně přestřelil. Ale není vyloučeno, že škoda se může blížit ke 100 milionům Kč. Velké množství těchto dokladů zřejmě bude naprosto unikátních a historicky nenahraditelných. Ten, kdo to kradl musel dobře vědět o co jde a zřejmě si vybíral ty nejvzácnější listiny.
O to více mne překvapilo, že Rakouské a Německé (Tenzorovi se omlouvám, že jsem je zapomněl uvést) aukční firmy (které jsou nám dávány za příklad serioznosti) vůbec nezajímal jejich původ. Ale tyto "aukční firmy" by měly mít záznamy, kdo jim tyto materiály dal do aukce a tak se dostat k pachateli.
Chtělo by to co nejvíce rozmazat v tisku, protože si umím představit jak aukční firmy v Německu a Rakousku budou kolem sebe "kopat" a kázat nám něco o obchodním tajemství a poškozování jejich dobrého jména.
Pachatelů určitě nebude mnoho, může to být i jediný člověk, ale přes 1OOO listin určitě nevynesl z archivu za jedinou návštěvu.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.