Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Profilový obrázek
PEHU_

Uživatel

Zaregistrován:
20. 7. 2007

#121 11. 1. 2008, 10:46
PEHU:😃 také jsem to psal asi 15 minut, neb jsem přitom vařil polévku😃 patason: bylo by to jistě jednodušší a nevznikli by zmatky a zbytečná práce přitom přečíslovávání v případě vytvoření nové typologie, ale na druhou stranu, pokud to bude zase jen takto jednoduché, bude to nepřehledné, až bude v databázy třeba 1000 PG jednoho panovníka. Co když pak budu chtít "studovat" konkrétní typ? jak ho budu v té tisícovce hledat? nemělo by být to řazení u konkrétního panovníka rozdělené na nějaké základní varianty nebo tak něco?

myslím si, že přečíslování v budoucnu nepřipadá v úvahu. Poperme se o to, jak to má být teď, ale jak se to udělá napoprvé, tak to zůstane navždy.

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#122 11. 1. 2008, 10:48

v tom případě jsem pro jednoduché číslování jak navrhoval patason. chápu. že pak přečíslovat celou databázi by byla hovadina, ale pak to na webu nějak rozdělit podle základních typů půjde ne?

Profilový obrázek
PEHU_

Uživatel

Zaregistrován:
20. 7. 2007

#123 11. 1. 2008, 10:49

Já souhlasím s patasonem. ID panovníka a číslo. Tím zařídíme unikátnost každého ID.
Co by se dělo, když budeme používat kód = prefix panovníka, číslo, zařazení v případě, že nalezneme neznámou variantu? Co bude uvedeno v zařazení? Bude to prázdné? Mě se to moc nelíbí

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#124 11. 1. 2008, 10:53

no co by tam bylo? proste nula:

G-C1-0027-0

nebo treba, jestli to chcete cesky, jak navrhuje patason:

JL-0027-0 (Jan Lucembursky, v nasi dat. por. c. 27, dosud nepopsan v typologii, kterou uznavame za nejlepsi pro Jana Lucemburskeho), mozna tedy lepe JL-0027-X0 (to X znaci tu soucasnou nejlepsi typologii pro Jana Lucemburskeho)

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#125 11. 1. 2008, 10:55

navic ostatni typolofie maji zkratky (Sm, H...), i ta by mela byt soucasti naseho kodu. ja sem navrhl to G, ale muze byt i Pg napr.

tedy napr.: Pg-JL-0027-X0

Profilový obrázek
PEHU_

Uživatel

Zaregistrován:
20. 7. 2007

#126 11. 1. 2008, 10:58
v tom případě jsem pro jednoduché číslování jak navrhoval patason. chápu. že pak přečíslovat celou databázi by byla hovadina, ale pak to na webu nějak rozdělit podle základních typů půjde ne?

nepůjde to teď, pač je to psané pomocí html. V budoucnu určitě musíme přejít z html na čtení záznamů z databáze. Trochu se o tam tady již špitalo. Už jsem o tom mluvil s Pavlem Gregorem. Není to práce na jednotky hodin. Bude to pracnější, ale jsem si vědom toho, že to bude třeba. V okamžiku, kdy to bude v DBF, jedno z polí DBF bude i označení a následně bude možné dle tohoto třídit.
Při překlopení záznamů bude zachováno ID, dle kterého bude také možné třídit. Ale toto opravdu jako verze webu 2. Ne teď.

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#127 11. 1. 2008, 11:00

jinak samozrejme v tom mem navrhu je take kazde ID unikatni. jen je schovano v prefixu a sufixu pro snazsi orientaci napr. ve starsi literature, protoze tu uz nikdo neprecisluje...

Profilový obrázek
patason

Uživatel

Zaregistrován:
9. 7. 2007

#128 11. 1. 2008, 12:21

Nevím... vidím v té fixaci názvu souboru, resp. číslování grošů v databázi na některou starší typologii zbytečnou komplikaci. Mimo jiné to omezuje případného badatele tím, že už mu to dopředu říká, jak kdo před ním ty které mince seřadil. Když tu informaci nebude mít, třeba ho napadne nové a lepší řazení...
Pokud se podoby samotného čísla týká... já jsem si dost dlouho lámal hlavu s tím, jak číslovat obrázky mincí ve svojí sbírce, aby mi šly v jednotlivých adresářích (podle panovníků) po sobě tak, jaxi myslím, že by chronologicky měly jít a jak je mám i seřazené v albumu. Podle odkazu na literaturu to nešlo (neznámé varianty, o řazení římských čísel podle abecedy nemluvě...). Nedávno jsem přišel na systém, který považuju téměř za dokonalý a dají se v něm celkem dobře řadit i přírůstky, leč stále stejné zůstávají jen první a poslední (třetí) část čísla a prostřední se mění. Nechtěl jsem tenhle systém zavádět sem, ale vývojem diskuze si čím dál víc myslím, že by byl použitelný. Zjednodušil by řazení, ale v příp. odkazech by se citovala jen poslední část čísla (a v případě, že by se ocitovalo celé číslo, muselo by se dostat do povědomí lidí, co s tím budou (chtít) pracovat, že se prostředek čísla průběžně mění.

Systém je takový:
tvar čísla pro groš např.: w4_076_0185.jpg
tvar čísla pro drobnou minci např.: wjd_037_0315.jpg

w4 a wjd je kód panovníka (Václav IV. a Vladislav Jagellonský) a písmeno d v druhém případě je označením drobné mince (aby se řadily nejdřív groše, pak drobáky)
prostřední číslo je variabilním pořadovým (chronologickým) číslem, které udává pořadí v rámci panovníka, aby šly mince za sebou tak, jak si myslím, že mají chronologicky jít a jak je mám seřazené v albumu
poslední číslo je stabilním přírůstkovým číslem, které dostane mince v okamžiku, kdy jí naskenuju a dobudoucna je neměnné

Když pak zařadím do sbírky přírůstek, tak změním prostřední číslo a všechny soubory za ním na prostředku přečísluju o +1. Číslování jde snadno, protože v adresáři díky unikátnosti přírůstkového čísla nejsou v okamžiku přečíslovávání dva soubory téhož jména...

Pokud by dokázal systém zobrazování na webu využít tohohle "automatického" seřazení souborů v adresáři a v tomto pořadí i seřadil mince na stránku, mohly by se řadit nové obrázky tam, kam by měly patřit podle chronologie bez nutnosti odkazovat na literaturu... Ale netuším, jak by to bylo/nebylo náročné. Na druhou stranu by to taky bylo tendenční, protože to podsouvá nějaké pořadí, které ještě nemusí být správné.

Profilový obrázek
PEHU_

Uživatel

Zaregistrován:
20. 7. 2007

#129 11. 1. 2008, 12:53

to patason: co se týče řazení dle tvého čísla, tak to v současné době je ruční práce. Člověk, který minci zařadí, musí ji zařadit na správné místo. Což je opruz, ale lze to. Až se v budoucnu udělá napojení dbf, půjde to řadit automaticky.

Pokud by bylo použito tvého přiřazení čísel, je třeba udělat kuchařku obsahující postup, jak přiřadit chronologické číslo, aby to uměli i ostatní a ne jen náčelník.

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#130 11. 1. 2008, 12:58

no nevim... me neslo o prilisnou dokonalost, jako je treba chronologicke razeni (to ale v databazi urcite pujde i bez toho, aniz by se to cislo zobrazovalo hned v kodu), jako spis o transparentnost i pro ostatni, nezucastnene. pokud se ma "nase" typologie pouzivat v praxi, musi byt transparentni. a myslim, ze pokud prokaze navaznost na existujici typologie, bude jeji pouzivani i pro sirsi verejnost snazsi a je tim zvysena sance, ze bude obecne prijata...

ale jak rikam, netvrdim, ze jsem vymyslel nejlepsi system...

co se tyce cislovani obrazku, vubec nemusi souviset s kodem. naopak kvuli pripadnemu vykradani doporucuju vygenerovat nahodne cislo.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.