Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Byl jsem v práci, a většina už tady byla řečena. Ale chtěl bych se k tomu taky trošičku vyjádřit.
Můj názor je, že určení mince podle hlavní typologie a hmotnost a rozměry by měly být volně přístupné. I když to jsou již podrobné informace, které by někdo mohl teoreticky zneužít, nemyslím si že právě toto jsou informace, na které by zde čekaly zástupy, aby je mohly zpeněžit. Uznejte sami. Kolik z nás by zaplatilo ( a kolik ) třeba za takovou tabulku hmotností a rozměrů. Jsou to informace, které mají význam pouze ve velmi specifických případech ( např pro čínského padělatele, aby se poučil ). Naopak pro běžného sběratele mohou být přínosné při určování mince.
Navíc to přitáhne podstatně více zájemců a stránky získají i pro neplatící uživatele podstatně na atraktivnosti. Takže nám se to vrátí ve vyšším počtu fotografií.
Pokud někdo tyto informace použije dál ( musí si je stejně zpracovat pro své potřeby a nemají jiné využití, než zpřesnění statistiky ), měl by i uvést odkaz, kde k těmto informacím přišel. Takže je to vlastně i další propagace pro nás. Laikům to naopak pomůže s určením jejich mincičky, kterou si někdy koupili. Nám to časem možná získá nového člena ( konkurenta ). Takže zde se určitě přikláním k názoru Kučery.
To, co má být určitě skryto, jsou opisovky, pérovky atd., protože to už je opravdu specialita, a jejich zneužití by se již dalo zpeněžit. Navíc jsou za tím chovány desítky i stovky hodin práce. Zde plně souhlasím s Patasonem a Kacurem.
Ale chtěl jsem naznačit můj drobný problém, který právě s tímto souvisí.
Ke každé fotografii ( pokud není mé vlastní mince ) se snažím od majitele sehnat svolení ( toto svolení si i ukládám ) pro možnost vystavení dané fotky. Je až s podivem, kolik uživatelů mi dovolilo fotografie použít a dokonce uvedlo i další podrobnosti s tím, že jsou rádi, že se někdo snaží něco takového udělat. A zde právě narážíme na jádro pudla. Většinu fotografií mám povoleno pouze pro bezplatné použití na WEBu. Takže jsou to právě některé z uváděných kontramarek, je to například i ten přeražený penízek se lvem na vídeňském feniku, v jednání je asi stovka dalších haléřů Ludvíka Jagellonského atd. a spousta dalších minciček, značek mincmistrů atd. Omezením se však vzdáváme možnosti jejich vystavení. Proto jsem je tam ještě ani všechny nedával.
Vím, že je můj příspěvek už trošičku off line, a nechci, aby se zde zbytečně diskuze rozproudila nanovo. Berte ho jenom, jako můj názor.
Ale určitě bychom se o tom měli ještě jednou popovídat na příští schůzce. Protože ne všichni si asi v době návrhu stránek dokázali představit, jak to bude celé fungovat. Určitě by to měl být jeden z bodů příští schůzky. Zde je zbytečné to dál ventilovat.
Takže nereagovat a zpátky do reality, želvákům, plechařině a přípravám na fotbal ( ale na to je už vlastně jiné fórum ).😋

plne svym nazorek stojim za gregym, lepe bych to nerek. nesouhlasim s kacurem a patasonem ve striktnim postoji. pri hlasovani zvednu ruku za gregyho postoj (neco malo navic zverejnit). pokud navrh neprojde, dal budu pracovat stejnym usilim na vsem kolem a budu to akceptovat, nicmene nebudu si myslet, ze je to idealni reseni.

nefušuj mi do "řemesla", na rýpání a kousávé názory jsem tady já... 😆
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

ano zde je jich nepřeberně... 😃
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

pavelgregor napsal/a:
... Uznejte sami. Kolik z nás by zaplatilo ( a kolik ) třeba za takovou tabulku hmotností a rozměrů. Jsou to informace, které mají význam pouze ve velmi specifických případech ( např pro čínského padělatele, aby se poučil ). Naopak pro běžného sběratele mohou být přínosné při určování mince.
tomuto tak nějak nerozumím, nejdříve říkáš, že metrologické údaje mají význam pouze ve specifických případech (což chápu, např. pro badatele, kteří se mincemi zabávají více do hloubky mohou být takové údaje něco platné) a obratem zase, že mohou být přínosné i běžnému sběrateli ...
k čemu mu můžou být platné? buď jen proto, aby si porovnal svou minci se standartními mírami, tak ty průměrné míry bývají uvedeny v kdekterém článku o dané minci a kde si je může vyčíst nebo proto, aby třeba při koupi mince vyloučil, že se jedná o kopii (novodobé falzum). pokud má daný člověk tyto obavy, tak ať si pěkně připlatí za to, že ušetří na koupi kopie😉
pavelgregor napsal/a:
Navíc to přitáhne podstatně více zájemců a stránky získají i pro neplatící uživatele podstatně na atraktivnosti. Takže nám se to vrátí ve vyšším počtu fotografií.
pochybuji, že zrovna váha a průměr mincí naláká další lidi, protože jak jsi paradoxně napsal v předchozím odstavci, mají význam pouze ve specifických případech a běžnému sběrateli o minci nic moc nevypoví!
a pokud chceme mermomocí hodit mezi sběratele nějakou návnadu, tak bych spíše navrhoval napsat poutavý článek o výhodách členství a přístupu do databáze s tím, že bych k němu přidal sejfnutou kartu jedné z mincí, na které uvidí všechny parametry včetně katalogového řazení, perovek písmen a obrázků atd.
pavelgregor napsal/a:
... Většinu fotografií mám povoleno pouze pro bezplatné použití na WEBu ....
Vím, že je můj příspěvek už trošičku off line, a nechci, aby se zde zbytečně diskuze rozproudila nanovo. Berte ho jenom, jako můj názor.
pokud někdo není svolný dát mince ze své sbírky za podmínek, které existují, no tak tam holt nebudou, každý z nás tam dává své mince dobrovolně ....
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.