Moderátoři: smith, Misak33, Guldiner

Maluch

Uživatel

Zaregistrován:
16. 10. 2019

Vytvořeno:
12. 7. 2021, 13:48

Dobrý den, prosil bych o pomoc a zároveň i radu. Bylo mi řečeno, že na hraně dukátu nebyla provedena zkouška na kov, ale justování dukátu. U Sv. dukátu jsem se s Justováním zatím nesetkal. Přijde mi to jako hloupost, protože to běžné platidlo nebylo, ale upomínkový dukát. Proč by někdo na takovém dukátu prováděl Justování ? přijde mi to jako znehodnocení. Pokud se v něčem pletu a nebo je tady někdo, kdo tomu opravdu rozumí, budu rád, kdo mi to trochu objasní. Posílám i foto, pro ukázku. Na 3-4 hodině, je vidět poškození, které zasahuje do perlovce. Děkuji všem, kdo mi v tomhle udělá jasno.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Fidzi

Uživatel

Zaregistrován:
10. 3. 2009

Vytvořeno:
12. 7. 2021, 19:22

Justovanie sv. Václavských dukátov? To je dobrý fór.😃

Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Maluch

Uživatel

Zaregistrován:
16. 10. 2019

Vytvořeno:
12. 7. 2021, 20:26

To mi bylo řečeno..... Taky jsem to slyšel poprvé..... Za mne se jedná o zkoušku na kov a dukát je popravdě poškozený a snížilo to hodnotu dukátu. Paní řekla, že to poškození není a jedná se Justování a je zcela normální :-D Měl jsem totiž o Dukát zájem, protože mne tenhle ročník chybí a proto jsem se o to zajímal. Jsem rád, že jste mi mojí verzi potvrdil :-)

pzberatel

Uživatel

Zaregistrován:
26. 6. 2011

Vytvořeno:
12. 7. 2021, 21:15

To mi pripomenulo, ako som raz išiel k zlatníkovi s jednou starou plaketou opýtať sa, či by mi vedel potvrdiť, že je zo striebra. Ani som vetu nedopovedal, už držal v ruke nejaký pilník, čo mu tam ležal po ruke, a išiel do nej zabrúsiť. Inštinktívne som mu plaketu vytrhol z ruky a odkráčal som preč. Adrenalín fungoval, viete si domyslieť, čo som si o ňom pomyslel. On o mne možno to isté... 🥴

stani

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2015

Vytvořeno:
12. 7. 2021, 21:32

To mi pripomenulo, ako som raz išiel k zlatníkovi s jednou starou plaketou opýtať sa, či by mi vedel potvrdiť, že je zo striebra. Ani som vetu nedopovedal, už držal v ruke nejaký pilník, čo mu tam ležal po ruke, a išiel do nej zabrúsiť. Inštinktívne som mu plaketu vytrhol z ruky a odkráčal som preč. Adrenalín fungoval, viete si domyslieť, čo som si o ňom pomyslel. On o mne možno to isté... 🥴

Skúška striebra, postriebrenia, u zlatníka tu u nás. Opáľ to autogénom, ak je to postriebrené, tak to zhorí..😋
-s-

Maluch

Uživatel

Zaregistrován:
16. 10. 2019

Vytvořeno:
13. 7. 2021, 00:49

Je škoda, že i dnes se provádějí takové destruktivní zkoušky..... Já se popravdě v tohle tématu moc nevyznám. Ale když mi někdo řekne, že udělá zkoušku, určitě bych to odmítl :-D Pro zlatníka je to jen kus zlata a nebo stříbra. Pro sběratele to je kus historie a má to pro nás větší hodnotu..... Spousta takových hezkých věci je už dnes pryč....roztavených.... je to škoda

gorila

Uživatel

Zaregistrován:
27. 12. 2010

Vytvořeno:
13. 7. 2021, 07:48

To je jednoduchý. Destruktivní zkouška je přesnější. Nejpřesnější zkouška je přetavení.

Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
13. 7. 2021, 18:02

Může se jednat o vadu s mincovny, přehlednutý a nevyřazený kus,nebo požkození mimo mincovnu, což je více pravděpodobné .. V jakém stavu je dukát mimo hranu? .. Vložte fota celé mince s obou stran,ať vidíme i ročník..

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

Maluch

Uživatel

Zaregistrován:
16. 10. 2019

Vytvořeno:
20. 7. 2021, 09:52

Jednalo se o dukát 1924. Mimo hranu byl v pořádku. Alespoň mi to bylo řečeno. Fotky byly foceny z dálky, tak že nešlo poznat, jestli na minci jsou i rysky a podobně. Při zvětšení fotek, byla jen mlha....Dukát byl na Aukru a měl jsem o něj zájem, ale po bližším prozkoumání jsem ho nechtěl. Pokud si mám koupit dukát, tak chci, aby byl v dobré kondici. Ne tohle.

MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

Vytvořeno:
20. 7. 2021, 18:20

Jednalo se o dukát 1924. Mimo hranu byl v pořádku. Alespoň mi to bylo řečeno. Fotky byly foceny z dálky, tak že nešlo poznat, jestli na minci jsou i rysky a podobně. Při zvětšení fotek, byla jen mlha....Dukát byl na Aukru a měl jsem o něj zájem, ale po bližším prozkoumání jsem ho nechtěl. Pokud si mám koupit dukát, tak chci, aby byl v dobré kondici. Ne tohle.

Přesně tak, osobně se divím, že jste se tou mincí vůbec zabýval. Kupujte jen prvotřídní kvalitu a zachovalost4. I za cenu toho, že budete déle šetřit a nekoupíte si mincí "každý měsíc". Šrotu je všude spousta.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.