Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
15. 5. 2009
No vida, na dva křížky je to fešák.
Zaregistrován
15. 5. 2009
Dva křížky jako dělící znaménko ve vnitřním opise je právě jeden z pozdních Karlových typů, po kterých tu zaznívala poptávka.
Zaregistrován
15. 5. 2009
Svoje grošové vzdělání jsem ukončil Smolíkem, tak možná někdo upřesní.
U tohoto lva-excentrika jsem měl napsáno "mincmistr Jan Rotlev, po r.1370", platí to ještě ?
PG se tradičně nejlíp kupovaly v Brně, tento byl také "vodtamdtud". Už mě bohužel neříká pane ...
Obrázky:
Zaregistrován
28. 6. 2008
Přesně tak. Tyhle groše- s rozď. znaménkem dvěma křížky, jsou u posledních variant Karlových grošů, tedy groše ražené na sklonku vlády. Tyto groše jsou sice běžnější, ale také už nejhůře ražené na nekvalitních střížcích. Když má člověk v ruce groš ze začátku vlády (třeba jedničku) a poslední groš (právě tento s křížky, neboli pětku V.c/ ), tak ten rozdíl je opravdu značný. Zatímco groše z počátku vlády ještě svou kvalitou připomínají groše Jana Lucemburského, tak groše ke konci vlády už svou kvalitou připomínají špatné groše Václava IV., což je samozřejmě logické, protože Václav na ně navazoval...
Jinými slovy- tvůj grošík Turtle rozhodně není ostudou. Mezi groši, které se na konci vlády razily, není rozhodně špatný 😉
PS: omlouvám se za případné překlepy. Po návštěvě místního restauračního zařízení mám co dělat, abych dala vůbec dohromady správnou myšlenku 😈
Zaregistrován
28. 6. 2008
Dle Pinty 2010 by to měl být také typ V, konkrétně V.a, pokud se dívám dobře... tedy také typ, z konce vlády. Má krásné rozdělovací znaménko na rubu. Hezký trojlístek, takový jsem snad ještě ani neviděla.. 😉
Zaregistrován
16. 2. 2008
Sláva, už jsem zase o něco vzdělanější.
Děkuji vám oběma za vysvětlení, teď ještě proměňte svá slova v činy a hlasujte pro mně😁 😉
Zaregistrován
28. 6. 2008
:D
Zaregistrován
7. 7. 2010
Zaregistrován
7. 10. 2006
Soutěž o nejhezčí PG Karla IV. bude ukončena v neděli 6.4. ve 20:00 letního času, tak neváhejte a pochlubte se s dalšími vašimi mazlíčky😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.