Moderátoři: smith, Koniáš

Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

Vytvořeno:
26. 11. 2012, 00:36

Též přídám pár poznatků, páč se už cca 5 let "motám" i v akademické sféře...

Hlavní problém vidím v pedagozích a jejich totální odtrženosti od praxe. Za totáče to bylo fuk, že do študáků nalejvali povětšinou jen teorii, jelikož každý absolvent měl po škole "právo" na umístění, kde postupně praxi získával (a sem tam upotřebil i něco z naučené teorie:-)

Jenže v dnešní době nikdo VŠ absolventa - čistého "teoretika" bez praxe nechce a nezaměstná...

A praktických zkušeností či poznatků získávají studenti na VŠ minimum - zejména proto, že jejich pedagogové k praxi povětšinou sami nikdy ani nepřičichli... Troufám si říct, že v řadě oborů by drtivá většina VŠ pedagogů nevydržela v praxi u lepší firmy na "odpovědnějším" místě ani týden...

A tohle študáci moc dobře ví... takže si spousty těch ryzích "teoretiků" neváží a jejich přístup k takovým studijním předmětům je "všelijaký".

Já například mám na přednáškách a cvičeních "narváno". Jak ze strany deňáků, tak i dálkařů. Páč jim říkám a ukazuji věci, jak to skutečně v praxi chodí a jak se to dělá ve špičkových týmech doma i ve světě. (Mluvím o svém oboru Reklama a Public Relations).

Člověk musí být tak trošku jako Indiana Jones. A pak to jde...😋 😃 😉

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

Vytvořeno:
26. 11. 2012, 00:43

Též přídám pár poznatků, páč se už cca 5 let "motám" i v akademické sféře... Hlavní problém vidím v pedagozích a jejich totální odtrženosti od praxe. Za totáče to bylo fuk, že do študáků nalejvali povětšinou jen teorii, jelikož každý absolvent měl po škole "právo" na umístění, kde postupně praxi získával (a sem tam upotřebil i něco z naučené teorie:-) Jenže v dnešní době nikdo VŠ absolventa - čistého "teoretika" bez praxe nechce a nezaměstná... ...

No vždyť přesně tak jsem si Tě vždy představoval😃 😉

Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

Vytvořeno:
26. 11. 2012, 01:00

No vždyť přesně tak jsem si Tě vždy představoval😃 😉

A nebyl bys zklamán... Mívám za pasem revolver i pod talárem během promocí v Betlémské kapli😋

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
26. 11. 2012, 01:07

zajimavy pohled, s lescim souhlasim, s lescim mohu jen stezi...

jiste je treba odlisit skoly zamerene vice teoreticky a skoly technicke. pedagog, ktery uci predmety teoreticke, nepotrebuje nutne zkusenosti z praxe - mimo jine ji ani mit nemuze, proste proto, ze neexistuji a jedinou praxi je ta, kterou ma pri praci v odbornem tymu (jeste tak max. akademie ved, jinak skutecne pouze vedecka pracoviste v ramci VS)

z posuzovani pedagogu studenty mam dost rozporuplne pocity. velmi casto o tech vyucujich nic nevedi, netusi, co tito maji za sebou, ale hodnoti je, jakoby o nich vedeli vse... dost se pak divi, kdyz zjisti, ze rada veci je jinak, nez mysleli. autorita pedagoga teoretickych predmetu podle mne nesouvisi s tim, jakou ma onen pedagog praxi. osobne vim naopak o mnoha lidech z praxe, jejichz pedagogicke pusobeni je tristni a studenti je sice mozna jako odborniky berou, ale nevahaji rict, ze je nenaucili vubec nic. pro uplnost dodavam, ze ja skutecne zadnou praxi nemam - pokud v to nepocitam svou vedeckou praci (ovsem vcetne reseni takovych praktickych problemu, jako je napr. vyhoreni nejmenovane fabriky, komplikace se stanovenim znecisteni odpadnich vod nejmenovane vyrobny, hledani zdroje kontamince oplachoveho media apod.) - uprimne si myslim, ze studenti, ktere ucim o tom vubec nemaji ani poneti a je jim to naprosto sumak

ano, drtiva vetsina VS pedagogu by mela v praxi asi tak stejnou zivotnost jako drtiva vetsina praktiku na VS pude. to je jako komentovat, mysi se pod vodou utopi a ryby na vzduchu leknou. toto je oblibeny argument - ale o nicem. pokud se najde "obojzivelnik", maji skola i studenti kliku... s ohledem na to vyse napsane to ale ne vzdy je nutne a ne vzdy je to mozne...

na cvicenich musite mit narvano - je to kontrolovana vyuka a pokud tam student nechodi, je neco spatne... pokud mate narvano na prednaskach, je to samozrejme dobre a mluvi to o tom, ze jste zrejme pomerne vzacnym prikladem obojzivelnika. jak rikam - dobre pro skolu i pro studenty. toto ma ale smysl predevsim ve vyssich rocnicich a v ramci odbornych predmetu.

nicmene - zde netvrdim, ze to je vas pripad - neni problem zaujmout a studenty pobavit a primet je na prednasky chodit. to ale jeste neznamena, ze umi. a pak - zalezi treba i na takove blbosti jako na tom, kam rozvrhar vrzne vasi prednasku - pokud vam ji hodi na patek odpoledne nebo pondeli rano, nepomuze vam ani stripterka na uvod... holt dneska se na VS jezdi v pondeli nebo utery vecer a odjizdi se ve stredu, nejpozdeji ve ctvrtek zase domu.

v pondelky mam prednasku na 10:00 - pro nechemiky. uprimne cumim, kolik lidi tam stale, i na konci semestru chodi. kdyz jsem videl na zacatku semestru plnou poslucharnu, daval jsem jim 2-4 tydny. pocitam, ze duvodem je to, ze maji rano cviceni nebo jiny zasadni duvod, proc uz tam tak brzy jsou😃

Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

Vytvořeno:
26. 11. 2012, 01:50

Ano, obojživelník... a je pravda, že první dva pedagogické roky na VŠ, když mě tam "nalákali" působit, byly lehce "chaotické"... Byť si troufám tvrdit, že pro studenty nikoliv nezajímavé a zdaleka nikoliv nepřínosné.

Cvičení stejně jako přednášky nejsou u mě povinné... ale ráno v 8,00 hodin tam bude i tak cca 15-20 "zoufalců" přítomno😋

Jasně, že nejde generalizovat a v některých VŠ oborech a předmětech může být teorie dominantní. O to větší je tam pak důraz na vědecký přínos...
Nicméně, všeobecně mě překvapuje a lehce znechucuje ta zarputilá nechuť drtivé většiny akademické sféry nechat si vpustit do svého akademického "svatostánku" závan reálné praxe v podobě určitého vlivu firemní sféry na podobu a formy výuky.

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
26. 11. 2012, 02:06

Ano, obojživelník... a je pravda, že první dva pedagogické roky na VŠ, když mě tam "nalákali" působit, byly lehce "chaotické"... Byť si troufám tvrdit, že pro studenty nikoliv nezajímavé a zdaleka nikoliv nepřínosné. Cvičení stejně jako přednášky nejsou u mě povinné... ale ráno v 8,00 hodin tam bude i tak cca 15-20 "zoufalců" přítomno😋 Jasně, že nejde generalizovat a v některých VŠ oborech a předmětech může být teorie dominantní. O to větší je tam pak důraz na vědecký přínos... ...

pokud tomu tak nekde je, tak je to urcite skoda a je to zbytecna rivalita (je nesmysl v tom vnimat konkurenci, mela by to byt logicka spoluprace). v odbornych a specializovanych predmetech ve vyssich rocnicich by to mela byt samozrejmost - od techto predmetu by meli naopak dat teoretici ruce pryc (alespon castecne) a nechat konat odborniky z praxe nebo z jejich prispevku seskladat smysluplne prednasky. co ja vim, tak se tak deje, jak primo v tech predmetech, tak i napr. v ramci odbornych seminaru apod., ale uprimne se priznam, ze jsem se o to bliz nezajimal (jakou to ma uroven ci odezvu u studentu). verim ale, ze smysl to ma a zminene xenofobni chovani ze strany akademiku je zbytecne.

mozna je za tim strach z toho, jak teorie obstoji v praxi. nevim, jak v pripade humanitnich predmetu, ale napr. v takove chemii je rozumne uz od zacatku studenty upozornovat na to, ze teorie je "pouze" teorie, umoznuje vec pochopit a nekdy je proste soucasti vzdelani, ale praxe bude vzdy komplikovanejsi... a je jedno, zda ta praxe probiha v jednoduchem systemu za rohem v laboratori a nebo v jeste mnohem komplikovanejsim systemu ve fabrice...

Serge Nubret

Uživatel

Zaregistrován:
3. 12. 2011

Vytvořeno:
26. 11. 2012, 08:50

Za mlada jsem tyhle řeči o líné a neschopné mládeži nesnášel a vida, občas se přistihnu že už je vedu také.😃 Nemyslím že dnešní mládež je horší než jsme byli my ale doba se hodně změnila. V mnoha ohledech to mají snadnější a dobře víme že cokoli získáme levně či snadno, toho si vážíme mnohem míň. Když jsem byl asi tak v páté třídě, chodil jsem se sběrem, za nastřádané korunky kupoval v Mladém techniku součástky a doma si budoval krystalku. Který dnešní páťák nemá iPod? Tak je to se vším. Na druhou stranu například v Austrálie kde se má mládež jak prase v žitě, je na jednom z předních míst v počtu sebevražd mladistvých. Zřejmě se hodnoty posunuly někam jinam.😞

Podle statistik platí, že čím lepší finanční zajištěnost, tím vyšší procento sebevražd. Podle psychologů je to tím, že bohatí lidé díky tomu, jak jsou dobře zajištění, občas ztrácejí smysl života, zatímco ti chudší se stále musejí snažit, a tak mají svůj "hnací motor".

Kdo zná všechny odpovědi, tomu nebyly položeny všechny otázky.
http://www.youtube.com/watch?v=4T2ptyJE4f4

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
26. 11. 2012, 08:55

to zni celkem dost rozumne a neco na tom bude

Misak33

Moderátor

Zaregistrován:
23. 12. 2009

Vytvořeno:
26. 11. 2012, 09:05

Neni to ani tak o detech a ani o ucitelych, ale zaklad vychovy a navyku pro zivot vychazi z rodiny. A tam je ten problem! Rodice nemaj cas a nechtej se detem venovat, tak jim nakoupi televize, PC, mobily atd. a delej si decko co chces a jak dlouho chces. Zadna moralka, respekt k autorite, motiva k uceni atd. Co prinesou domu deti az znamku vetsinu rodicu nezajima. Preci za to, ze ma dite spatnou znamku nemuze lenost a to ze se dite nenaucilo, ale to ze je spatny ucitel... to je blbost a zase opet zjednoduseni situace vychovy rodicu, kteri za sve rozmazlene fakany oroduji u ucitelu, jaky jsou to chudacci ze byly nemocny a ze se z ruznych duvodu nemohli ucit, pritom ale cely dny parej na PC a buhvi co jeste. Mluvim ze zkusenosti predevsim ze zakladni skoly, coz je ale zaklad ke studiu dalsimu a to se projevuje i na dalsich stupnich vzdelavani.

Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
26. 11. 2012, 09:13

ano souhlas, ale neni to v rozporu s nicim, co je uvedeno vyse. je to tak.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.