Moderátoři: smith, Koniáš

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
25. 11. 2012, 21:27

do jednoho pytle tu od sameho zacatku studenti hazeni nejsou. bylo receno, ze se najdou i taci, kteri to vazne berou - od zacatku

aniz bych si chtel delat dalsi nepratele na tomto foru, budu uprimny. myslim si, ze pokud bylo treba, aby nekoho zacalo bavit studium az v prubehu, je nekde neco spatne. spolecnost na tohoto cloveka plati celou dobu - a jak bylo receno - je to o tom, ze nemaji chut pracovat a jdou radeji "studovat". to prece neni fer. chapu, kdyz se nadava na neprizpusobive, jak zneuzivaji nas blby socialni system, ale proc se nenadava na mlade, kteri delaji totez?

a kolega je jeste ten dobry pripad, to jsou ti, o nichz jsem psal - "ti co se proberou", ti mezi tema zombikama... ale u tech ostatnich? ktere to nebavi do samotneho konce, ale proste propluji, protoze je k tomu system nuti? protoze je dnes "nemyslitelne" nebyt alespon "Bc."?

proc jsme ochotni porad platit vic a vic za veci, ktere driv byly mnohem levnejsi? proc dnes nestaci lidem maturita? proc maji lide tolik svobody, ktera jim dovoluje se flakat, neucit se a absolvovat SS, aniz by byli skutecne pro zivot pripraveni a rozhodnuti? co tam ty ctyri roky delaji? vzdyt driv to slo, tak proc ne i dnes. proc kazdy mlady nerozhodnuty clovek stoji stat nekolik desitek ci spise stovek tisic, nez se vyprofiluje na VS?

nerikam, ze je to chyba toho ci onoho konkretniho studenta. to tezko muze byt. je to chyba cele spolecnosti, lide nemaji po "zkousce dospelosti" jasno, nejsou pripraveni na zivot. proc to ma resit VS? chybi zodpovednost, lide nepremysleji o sve budoucnosti, cekaji, ze se o ne nekdo postara. vse zacina vychovou ("uca je krava", "skola je blba", "ty ses talent..."), nedotknutelnosti "osobnosti" apod.

pedagogove jsou ruzni. oblibeni x neoblibeni, schopni x neschopni, nadseni x otraveni, apod. jsou to jen lide. zahltte je nesmyslnou praci a kvalita jejich prace logicky klesne (navic jsou velmi mizerne hodnoceni a jeste hure motivovani). stejne jako bude mit horsi vysledky prodavacka v supermarketu, nucena delat dlouhe smeny apod.

VS vzdy byla a nikdy to nebude jinak i o notne davce stesti. vzdy narazite na pedagogy, kteri vas ohodnoti podle vystrihu nebo podle toho, jak na ne byla manzelka protivna... ale skola je soucasti zivota a v zivote to neni jinak. naprosto ze stejnych duvodu budete ci nebudete povyseni v praci apod. je to prace chybujicich lidi s chybujicimi lidmi a VS titul z nikoho lepsiho cloveka neudela

dj36

Uživatel

Zaregistrován:
25. 11. 2012

Vytvořeno:
25. 11. 2012, 23:04

Ono to bude asi problem v tom, že mladí ľudia nemajú záujem celkovo o nič nemajú koníčky rozhlad nepozrú si správy nič nejdu do divadla nulový záujem o kultúru , prečo by sa dalo očakávať potom že štúdium na vysokej škole ich má zaujať ??

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
25. 11. 2012, 23:12

resp. jak uz zde nekdo spravne rekl, jejich zajmy, pokud jsou, jsou vice povrchni (i kdyz opet ne pausalne)... ano, tezko cekat, ze je zaujme neco takoveho jako VS, kdyz je neberou i jine veci... a chyba je opet uz na zacatku - v tom, v jake spolecnosti vyrustaji a jak jsou formovani.

je otazkou pokud by byl system nastaven tak, ze by prijeti na VS bylo "silne vyberove", zda by to bylo vice motivacni. tim, ze vim, ze se na nejakou VS dostanu, tezko mne bude neco nutit makat. na strane druhe, nemyslim si, ze zmena pouze teto jedine veci by vse zvratila k lepsimu.

dodnes si pamatuju, jak vazne se resilo to, kolik ma kdo dvojek ci nedejboze trojek na vysvedceni a jak jej to zvyhodni / znevyhodni pri prihasovani na VS.

majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

Vytvořeno:
25. 11. 2012, 23:32

Ze sekce bankovky se zapojím do zajímavé debaty. Taky mi pomalu bude 40, takže jsem na VŠ studoval v době, kdy studovalo cca 10% populačního ročníku (dnes je to tuším nějakých 60%). Na VŠ učím. Tedy každý den vidím rozdíl mezi tehdejší a dnešní realitou.

Každý semestr je to stejné: cca 10% studentů, které se mi za žádných okolností nepodaří nijak pokazit, protože jsou chytří, samostatní, mají zájem a můj výkon je pro ně naprosto nepodstatný (= to, co asi většina lidí mého věku považuje za standard pro VŠ studenta). Pak je asi třetina takových, ve kterých lze za jistého úsilí probudit nějaký zájem (který by ale měli mít, než k nám přišli!). A pak ten zbytek: němé křoví.

A každý semestr si kladu stejnou otázku: ke komu mluvit? Když budu mluvit k těm 10%, tak zaříznu skoro celý ročník. Když ke křoví, znechutím všechny, co za něco stojí, a křoví stejně při nejbližší příležitosti pohoří. Tak mluvím k průměru a vidím, jak ti chytří trpí. Na křoví to pochopitelně nemá nejmenší vliv.

Mimochodem: čistá matematika, která umožní ptát se např. takto: Jaká je pravděpodobnost, že mezi náhodně vybranými 100 maturanty roku 2012 bude alespoň jeden mentálně retardovaný? Pro odpověď je třeba znát procento maturantů v populačním ročníku.

majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

Vytvořeno:
25. 11. 2012, 23:35

Problémem totiž je hlavně to, že zatímco dříve byla skupina VŠ studentů poměrně heterogenní (podobná "kvalita", podobné pracovní návyky, podobné rodinné zázemí apod.), dnes tím, jak se zvedlo procento vysokoškoláků, tohle přestalo platit.

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
25. 11. 2012, 23:44

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
25. 11. 2012, 23:54

Ale tak, už toho nechte. Dřív studenti taky vyrazili hrdě na barikády i s kokardami a dnes bych to tak nějak neviděl.😉

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

Vytvořeno:
26. 11. 2012, 00:04

Za mlada jsem tyhle řeči o líné a neschopné mládeži nesnášel a vida, občas se přistihnu že už je vedu také.😃
Nemyslím že dnešní mládež je horší než jsme byli my ale doba se hodně změnila. V mnoha ohledech to mají snadnější a dobře víme že cokoli získáme levně či snadno, toho si vážíme mnohem míň.
Když jsem byl asi tak v páté třídě, chodil jsem se sběrem, za nastřádané korunky kupoval v Mladém techniku součástky a doma si budoval krystalku. Který dnešní páťák nemá iPod? Tak je to se vším.
Na druhou stranu například v Austrálie kde se má mládež jak prase v žitě, je na jednom z předních míst v počtu sebevražd mladistvých. Zřejmě se hodnoty posunuly někam jinam.😞

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
26. 11. 2012, 00:19

Ja s týmto súhlasím, dnešná mládež nejako nebude na tom inak ako sme boli my, teda čo sa týka základného vybavenia (nemyslím samozrejme vybavenie elektronické). My sme boli a sme iní ako naši rodičia, ktorí sa bili do pŕs, že oni boli lepší... V zásade sme ale rovnakí, aspoň si to myslím. To, že dnešné decká pošlú učiteľa úplne na začiatok, že ich výchova sa trochu vzďaluje nášmu ponímaniu (a to sme tiež naozaj boli rebeli) neberieme ako samozrejmosť a tak je to správne. Sú inde, sú akože vyspelejší, to im nikto neberie. Ale ako tak pozerám na tých, ktorých učím na gympli (to sú tí, čo zajtra budú robiť skúšky na vyške), predsa len sme mali niečo viac. Či na Slovensku, v Čechách, alebo v Austrálii - naozaj mám dojem, že sú inde.
Ale ešte ma napadla jedna vec a musím ju spomenúť...
Nie je to len o dnešných žiakoch, ale mám dojem, že aj o dnešných učiteľoch.
Poznám pár učiteliek, ktoré učia na strednej škole dejepis a keď so mnou študovali na VŠ, tak pri otázke kedy presne bola bitka pri Moháči, netrafili ani storočie, To s tým súvisí, ako takáto "učiteľka" môže pripraviť žiakov na históriu, resp. ako môže navodiť atmosféru, v ktorej by sa žiak mal učiť históriu? Blbé...

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
26. 11. 2012, 00:35

toz dve veci panove:

1) rec je o vzorku, ktery se dostava na VS - a ten neni stejny jako drive a na nej se vztahuji ony komentare. co si dela mladez, ktera nejde na VS a jak na tom je, je mimo ramec nasi diskuse a zdanlivych pokusu o nejake moralizovani... dobre to vystihuje ostatne i ten prispevek o inteligenci kousicek zpet... celkove se spolecnost jako takova nemeni (IQ a dalsi schopnosti se vyrazne nemeni)

2) kvalita vyucujicich - ZS a SS - zcela jednoznacne s vyraznym poklesem vseobecne vnimane spolecenske urovne ucitelu (za prvni republiky "PAN ucitel", dnes "ten debil, co dal nasi Mane petku") jdou na pajdak casto studovat a nasledne ucit lide, kteri na to velmi casto ocividne nemaji... uci bud lide, kteri jsou pro toto povolani vylozene zapaleni a nebo naopak ti, jimz nezbylo nic jineho (mam pocit, ze tech je cim dal vic). platy ucitelu neodpovidaji jejich zodpovednosti a tomu, co se od nich ocekava - schopni logicky odchazeji... a na VS? zrejme je to dost podobne, navic ti lide nemusi mit zadne pedagogicke vzdelani. velmi casto se setkavam s nazorem "ze kdo neumi vedecky pracovat, tak aspon uci". znam spoustu lidi, kteri vyuku povazuji za neco pod svoji uroven. pokud se vyuce venujete s jistym zapalem, chystate si materialy a berete to prilis vazne, stavate se kolegum osinou v ritnim otvoru... ukazujete, ze to jde i jinak a dostanete pres prsty... vazne nechci mluvit o tom, ceho vseho jsem byl svedkem ja. spokojme se s konstatovanim, ze to vubec nebylo v poradku.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.